Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαριδάκια: Τι είναι η πορτοκαλί σκόνη που κολλάει στα χέρια;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓαριδάκια: Τι είναι η πορτοκαλί σκόνη που κολλάει στα χέρια;
spot_img

Πως φτιάχνονται τα γαριδάκια Cheetos – Το επτασφράγιστο μυστικό.

    Τα Cheetos πάνε πακέτο με τα λερωμένα δάχτυλα που καταλήγουμε να γλείφουμε μετά από κάθε συσκευασία και κανείς δεν έχει απολαύσει πραγματικά Cheetos αν δεν το έχει κάνει αυτό. Όποιος τα έχει καταναλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, θα θυμάται αυτό τον μοναδικό συνδυασμό γεύσης- υφής που σε οδηγεί να τρως όλο και περισσότερα. Σε βαθύτερη ανάλυση όμως από τι είναι πραγματικά φτιαγμένα; Και τι είναι αυτή η πορτοκαλί σκόνη που μένει μετά στα δάχτυλα;

    Σίγουρα αρκετοί θα έχουν αυτή την απορία, μιας και υπολογίζεται πως παρασκευάζονται προς κατανάλωση περίπου 4 εκατομμύρια Cheetos τη μέρα και πάνω 1 δισ. σακούλες το χρόνο. Το 2010, η Cheetos κατατάχθηκε ως η κορυφαία σε πωλήσεις μάρκα στην κύρια αγορά των ΗΠΑ, και παραμένει δημοφιλής καθώς σύμφωνα με το Statista, 5,17 εκατομμύρια Αμερικανοί κατανάλωσαν 8 ή περισσότερες σακούλες Cheetos το 2020. Παγκοσμίως οι ετήσιες λιανικές πωλήσεις ανήλθαν σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και τα αυθεντικά Crunchy Cheetos εξακολουθούν να παράγονται, η σειρά προϊόντων έχει από τότε επεκταθεί και περιλαμβάνει 21 ποικιλίες Cheetos μόνο στη Βόρεια Αμερική.

    Το Cheetos είναι μια μάρκα που παράγεται από τη Frito-Lay, θυγατρική της PepsiCo. Ο δημιουργός του Fritos, Charles Elmer Doolin, εφηύρε το Cheetos το 1948 και ξεκίνησε τη διανομή στις ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο. Η επιτυχία της Cheetos ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στη συγχώνευση μεταξύ της The Frito Company και της H.W. Lay & Company το 1961 για να σχηματίσουν Frito-Lay.

    Σε βίντεο που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια προβολές στο youtube, το FoodNetwork, ακολουθεί διεξοδικά την παραγωγή Cheetos και λύνει όλες τις απορίες.

    Αρχικά το καλαμποκάλευρο αναμειγνύεται με νερό και δημιουργεί ένα κουρκούτι το οποίο μετακινείται μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται εξωθητής. Το μηχάνημα αυτό είναι που δίνει στα Cheetos το μοναδικό σχήμα τους και είναι επτασφράγιστο μυστικό, γι’ αυτό και δεν αποκαλύπτεται στο βίντεο. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως τα γαριδάκια μέσω αυτού υπόκεινται σε μια επεξεργασία θερμότητας και πίεσης. Για την ακρίβεια, ο τεχνικός όρος των άψητων Cheetos, είναι κολέτα και πρόκειται ουσιαστικά για ένα κίτρινο κορδόνι που έχει την υφή μιας ριζογκοφρέτας. Στο σημείο αυτό οι κολέτες τηγανίζονταν σε θερμοκρασία άνω των 300 βαθμών για να αποκτήσουν και την τελική τραγανή μορφή τους. Στη συνέχεια αναμειγνύονται με την γνωστή πορτοκαλί σκόνη που αποτελείται από παλαιωμένο τσένταρ, λάδι και καρυκεύματα. Υπολογίζεται μάλιστα πως χρησιμοποιούνται 5.500 τόνοι τυριού το χρόνο. 

    Στο τελικό στάδιο, η κάμερα ακολουθεί τα Cheetos που μετακινούνται για να καταλήξουν στις σακούλες. Στην διαδρομή ανοίγει μια καταπακτή στο μεταφορέα, η οποία τα μεταφέρει σε μηχανές ελέγχου βάρους που θα μετρήσουν την ακριβή ποσότητα για κάθε σακούλα. Τέλος, οι σακούλες τυλίγονται σε ένα κύλινδρο όπου περνούν από μια μηχανή γεμίσματος. Εκεί κάθε σακούλα σφραγίζεται από κάτω και γεμίζεται από πάνω όπου και τελικά σφραγίζεται ξανά.

Με αυτόν το τρόπο παρασκευάζονται 18 τόνοι Cheetos την ώρα!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο