ΑρχικήΕπιστήμηΝα γιατί θέλουμε fast food, σουβλάκι και γλυκά μετά από συναισθηματικό στρες

Να γιατί θέλουμε fast food, σουβλάκι και γλυκά μετά από συναισθηματικό στρες

3 λεπτά ανάγνωσης

Ανακαλύφθηκε το μόριο στο εγκέφαλο που ευθύνεται για την υπερκατανάλωση τροφίμων μετά από συναισθηματική ένταση.

Δεν τρώμε πάντα επειδή πεινάμε. Τρώμε και μετά από ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις όπως άγχος φόβος, ταραχή…

- Advertisement -

Μετά από καταστάσεις συναισθηματικής έντασης που προκαλούνται από απειλητικά περιστατικά (όπως δυστυχήματα, τραυματισμοί, εκφοβισμός), ο οργανισμός αντιδρά και μπαίνει σε μία κατάσταση που ονομάζεται «απάντηση μάχης ή φυγής». Το σώμα μας αρχίζει να ιδρώνει, ανεβαίνουν οι καρδιακοί παλμοί, εμφανίζεται τρέμουλο και το άγχος είναι εμφανές.

Όταν περάσουν όμως αυτά τα συμπτώματα και ηρεμήσουμε, η επόμενη αντίδραση σε αυτό που έχουμε βιώσει, είναι η ακατανίκητη επιθυμία για junk food. Για φαγητό, δηλαδή, υπερεπεξεργασμένο με λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Η διαδικασία που ακολουθείται από τον ανθρώπινο οργανισμό και οδηγεί σε αυτή την επιθυμία ήταν μέχρι σήμερα άγνωστη.

- Advertisement -

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Virginia Tech, εντόπισαν ένα μόριο που βρέθηκε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος (όπου ρυθμίζεται η διατροφική συμπεριφορά) και συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε συναισθηματική υπερφαγία. Πρόκειται για το μόριο Proenkephalin. Αυτό το μόριο είναι κοινό σε πολλά μέρη του εγκεφάλου, αλλά λίγη έρευνα είχε εξετάσει τον ρόλο του στον υποθάλαμο. 

Για να δουν πως λειτουργεί, οι ερευνητές εξέθεσαν πειραματόζωα (ποντίκια) σε μυρωδιά ενός φυσικού εχθρού τους, της γάτας. Η μυρωδιά αυτή  προκάλεσε μια απάντηση απειλής στα ποντίκια και 24 ώρες αργότερα, τα ποντίκια εμφάνισαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση, συμπεριφορά υπερφαγίας και οι νευρώνες στον εγκέφαλό τους έδειξαν ευαισθησία στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για να επιβεβαιώσουν το ρόλο του μορίου στη διατροφή που προκαλείται από το στρες, οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους ίδιους νευρώνες τεχνητά με φως διεγείροντας ένα γενετικά κωδικοποιημένο μόριο που εκφράζεται στη μεμβράνη του νευρωνικού κυττάρου, χωρίς το άρωμα του αρπακτικού, και είδαν παρόμοια απόκριση. Επιπλέον, όταν εξέθεσαν τα ποντίκια στη μυρωδιά της γάτας και ησύχασαν την αντίδραση των νευρώνων που εκφράζουν αυτό το μόριο με την ίδια τεχνική, τα ποντίκια δεν έδειξαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση και δεν έτρωγαν υπερβολικά.

- Advertisement -

Η ανακάλυψη αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την «συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων»

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: You, IJ., Bae, Y., Beck, AR et al. Οι πλευρικοί υποθαλαμικοί προεγκεφαλινικοί νευρώνες οδηγούν την επαγόμενη από απειλή υπερφαγία που σχετίζεται με αρνητική συναισθηματική κατάσταση. Nat Commun 14 , 6875 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-42623-6

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.