Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπανάκι: Μέθοδοι απομάκρυνσης φυτοφαρμάκων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣπανάκι: Μέθοδοι απομάκρυνσης φυτοφαρμάκων
spot_img

Η επίδραση του πλυσίματος, του λεύκανσης και της κατάψυξης στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο σπανάκι.

Το σπανάκι ( Spinacia oleraceaL.) είναι ένα αντιπροσωπευτικό πράσινο φυλλώδες λαχανικό που καταναλώνεται συνήθως φρέσκο ​​ή ως έτοιμο προς μαγείρεμα κατεψυγμένο προϊόν, με αυξανόμενη κατανάλωση λόγω των πολλών ιδιοτήτων του που σχετίζονται με την υγεία. Όμως μεταξύ των φυλλωδών λαχανικών, το σπανάκι αποτελεί σημαντική ανησυχία όσον αφορά την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Ιταλοί επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi,  στο Ειδικό Τεύχος Περαιτέρω έρευνα για την ασφάλεια και την ποιότητα της επεξεργασίας τροφίμων από το χωράφι στο πιρούνι , διερεύνησε την επίδραση των διεργασιών πλύσης και λεύκανσης στην υπολειμματική περιεκτικότητα σε διάφορα φυτοφάρμακα στο σπανάκι (chlorantraniliprole, lambda-cyhalothrin, fluopicolide, propamocarb and propamocarb n-desmethyl). Επιπλέον, αξιολογήθηκε η επίδραση της κατάψυξης και της αποθήκευσης κατάψυξης (−20 °C) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δέκα μηνών.

 Τα φύλλα σπανακιού υποβλήθηκαν σε επεξεργασία σε ανοιχτό πεδίο με τρία εμπορικά σκευάσματα φυτοφαρμάκων που περιείχαν τις παραπάνω ουσίες. Το βήμα πλύσης προκάλεσε μείωση της φθοριοπικολίδης και της χλωραντρανλιπρολίου κατά −47% και −43%, αντίστοιχα, ενώ έχει ήπια επίδραση στην περιεκτικότητα σε λάμδα-κυαλοθρίνη (+5%). Ένα βήμα λεύκανσης δύο λεπτών επέτρεψε τη μείωση της περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα που κυμαίνεται από -41% έως -4% σε σχέση με το πλυμένο δείγμα. Διαφορετικές συμπεριφορές απεικονίστηκαν για μεγαλύτερους χρόνους λεύκανσης, κυρίως για το propamocarb, φτάνοντας το -56% μετά από 10 λεπτά θεραπείας. Η αποθήκευση σε κατάψυξη οδήγησε σε ελαφρά αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα σε δείγματα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για 6 και 10 λεπτά. Η βέλτιστη επεξεργασία λεύκανσης για το σπανάκι, που υποβάλλεται σε κατάψυξη και αποθήκευση κατάψυξης, φαίνεται να είναι 2 λεπτά στους 80 °C. 

Αυτά τα ευρήματα τόνισαν τη θετική επίδραση της επεξεργασίας πλυσίματος και βραχυχρόνιας λεύκανσης (2 λεπτά) στην περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων με θετική επίδραση επίσης κατά την αποθήκευση στο κατεψυγμένο σπανάκι. Η γνώση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών, ειδικών για κάθε ένωση φυτοφαρμάκου, αποτελεί σημαντικό σημείο για τη βελτιστοποίηση των καλών γεωργικών πρακτικών (GAP) και των σωστών επεξεργασιών οικιακής ή βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τόσο τις επιπτώσεις της αποθήκευσης κατεψυγμένων προϊόντων ως πιθανούς κινδύνους για την υγεία λόγω της περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα, ανοίγοντας αυτό το ερώτημα σε περαιτέρω μελέτες λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης κατεψυγμένων προϊόντων, από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων από το χωράφι στο πιρούνι.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο