Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συντήρηση τροφίμων: Ο συνδυασμός δύο απλών διαδικασιών κάνει θαύματα! Ακτίνες UV και vacuum

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΣυντήρηση τροφίμων: Ο συνδυασμός δύο απλών διαδικασιών κάνει θαύματα! Ακτίνες UV και vacuum
spot_img

Το καινοτόμο σκεύος για χρήση στο σπίτι ή σε καταστήματα εστίασης αυξάνει τη διάρκεια ζωής των νωπών προϊόντων από 25 – 218%!

Ο συνδυασμός δύο πολύ γνωστών και απλών πρακτικών αυξάνει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των νωπών προϊόντων. Το πείραμα διενέργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου KAUST και προσάρμοσαν το αποτέλεσμα της μελέτης τους σε μια μικρή συσκευή για χρήση σε επίπεδο λιανικής και εστίασης ή ως συσκευή κουζίνας για νοικοκυριά, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Το καινοτόμο σκεύος ονομάζεται Aurora το οποίο κατασκευάζει η start up Uvera η οποία με τη σειρά της συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah της Σαουδικής Αραβίας (KAUST). Το σύστημα κέρδισε πρόσφατα ένα Βραβείο Καινοτομίας CES.

Η μελέτη των ερευνητών του KAUST, εξέτασε την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού της ακτινοβολίας UV-C και της σφράγισης υπό κενό στην πρόληψη της μικροβιολογικής αλλοίωσης σε φιλέτα βοείου κρέατος, κοτόπουλου και σολομού καθώς και σε φράουλες και ντομάτες. Τα δείγματα αποστειρώθηκαν χρησιμοποιώντας σταθερή δόση ακτινοβολίας UV-C 360 J/m2 και αποθηκεύτηκαν υπό μειωμένη πίεση 40 kPa.

Καθημερινά διενεργήθηκε μικροβιολογική ανάλυση για την εξέταση της μικροβιακής μόλυνσης, η οποία περιελάμβανε μέτρηση των αποικιών Pseudomonas spp., αερόβια βακτήρια, βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB), Salmonella και Escherichia coli, καθώς και παρακολούθηση της αύξησης των επιπέδων pH.

Για τα ζωικά προϊόντα, η λεπτομερής μικροβιακή ανάλυση αποκάλυψε ότι η συνδυασμένη διαδικασία επέκτεινε τη διάρκεια ζωής κατά 67 % περισσότερο από μια μεμονωμένη διαδικασία συντήρησης. Οι φράουλες και οι τεμαχισμένες ντομάτες υποβλήθηκαν σε παρόμοια διαδικασία δύο σταδίων ακτινοβολίας και σφράγισης υπό κενό. Αυτά τα δείγματα φρούτων παρακολουθήθηκαν για δείκτες αλλοίωσης, συμπεριλαμβανομένων πληθυσμών ζύμης, μούχλας και  Pseudomonas sp. Η μέση διάρκεια ζωής των φραουλών αυξήθηκε κατά 124,41% και στις ντομάτες κατά 54,41%.

Τα προϊόντα δοκιμάστηκαν και από καταναλωτές οι οποίοι αξιολόγησαν άρωμα, γεύση χρώμα και υφή των προϊόντων επαληθεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πως λειτουργεί η συσκευή

Οι χρήστες ξεκινούν τοποθετώντας τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας ή το ψάρι τους σε ένα από τα δοχεία, και μετά τοποθετούν το δοχεία στη συσκευή, κλείνουν την πόρτα και πατούν το κουμπί εκκίνησης. Στη συνέχεια, το λογισμικό Google Assistant που εκτελείται στη συσκευή ρωτά τον χρήστη τι υπάρχει στο δοχείο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν προφορικά (δηλαδή: λένε “μπρόκολο”).

Μέσα στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα, η συσκευή φωτίζει το περιεχόμενο του δοχείου με φως UV-C, σκοτώνοντας τυχόν βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια του φαγητού. Η συσκευή σφραγίζει επίσης το δοχείο με ηλεκτρική σκούπα, και απορροφά όλο τον αέρα.

Από εκεί, ο χρήστης απλώς βγάζει το δοχείο από τη συσκευή και το τοποθετεί στο ψυγείο. Επίσης η εφαρμογή ειδοποιεί εάν κάποιο από τα αποθηκευμένα προϊόντα πλησιάζει την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης του.

Σύμφωνα με την Uvera, τα προϊόντα που αποθηκεύονται μέσω του συστήματος Aurora θα διαρκέσουν από 25% έως 218% περισσότερο (ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα του προϊόντος) από ό,τι αν αποθηκευόταν με συμβατικές μεθόδους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο