Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συντηρητικό Ναταμυκίνη (E235): Χρήσεις, ασφάλεια, παρενέργειες

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΣυντηρητικό Ναταμυκίνη (E235): Χρήσεις, ασφάλεια, παρενέργειες
spot_img

Χρησιμοποιείται συνήθως ως συντηρητικό στην επιφανειακή επεξεργασία τυριών και λουκάνικων καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη μυκήτων.

Παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των συντηρητικών στα τρόφιμα, η αυξανόμενη απαίτηση των καταναλωτών για περισσότερες επιλογές, ευκολία και υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων, τα καθιστά ζωτικό συστατικό στα συστήματα τροφίμων.

Μεταξύ των συντηρητικών περιλβάνεται η ναταμυκίνη, γνωστή και ως πιμαρικίνη. Πρόκειται  είναι ένα φυσικό μυκητοκτόνο, που χρησιμοποιείται συνήθως ως συντηρητικό στην επιφανειακή επεξεργασία τυριών και λουκάνικων για την αναστολή ζυμομυκήτων και μούχλας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γιαούρτι, αρτοσκευάσματα, ποτά και κρασιά. Ο ευρωπαϊκός αριθμός πρόσθετου τροφίμων για αυτό είναι E235. 

Η ναταμυκίνη είναι μία λευκή έως κρεμώδης κρυσταλλική σκόνη που αναστέλλει την ανάπτυξη της μούχλας και εμποδίζει επίσης την παραγωγή των τοξινών τους, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στα βακτήρια καθώς η μεμβράνη τους στερείται στερολών.  Παράγεται με ελεγχόμενη ζύμωση του Streptomyces natalensis (που απαντάται συνήθως στο έδαφος) και άλλων σχετικών ειδών και στη συνέχεια λαβάνει χώρα εκχύλιση, κρυστάλλωση και τέλος η διαδικασία ξήρανσης.

Το δημοφιλές συντηρητικό είναι άγευστο, άοσμο και δεν επηρεάζει την εμφάνιση, τη γεύση και το χρώμα των τροφίμων, διακρίνεται για αντιμυκητιακή δράση ευρέος φάσματος, είναι αποτελεσματικό σε χαμηλές δόσεις (1 – 10 ppm) και δραστικό σε μεγάλο εύρος pH (pH 3 – 9) καθιστώντας το κατάλληλο για όξινα, ουδέτερα και αλκαλικά τρόφιμα.

Η χαμηλή διαλυτότητα της ναταμυκίνης είναι ένα πλεονέκτημα για την επιφανειακή επεξεργασία των τροφίμων, καθώς μπορεί να παραμείνει στην επιφάνεια του τροφίμου όπου οι περισσότερες μούχλες και ζυμομύκητες μπορούν να αναπτυχθούν, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή τους. 

Η ναταμικύνη είναι ασφαλής για κατανάλωση και έχει την έγκριση τόσο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA όσο και της αντίστοιχης των ΗΠΑ FDA, αλλά όχι σε ποσότητες μεγαλύτερες των 20mg/kg. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εγκεκριμένο μόνο ως επιφανειακό συντηρητικό για ορισμένα προϊόντα τυριών και αποξηραμένων αλλαντικών. Δεν πρέπει να ανιχνεύεται 5 mm κάτω από το φλοιό. Ενώ η ναταμυκίνη έχει εγκριθεί σε διαφορετικές εφαρμογές σε διαφορετικά επίπεδα στον κόσμο, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 150 χώρες παγκοσμίως

Γενικά λοιπόν το συντηρητικό  Ε235 θεωρείται ασφαλές, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποια συμπτώματα αλλεργίας όταν χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά προϊόντα, όπως εξάνθημα, κνησμός, κόκκινο, πρήξιμο, φουσκάλες και ούτω καθεξής. 

Επίσης είναι φυσικό προϊόν Vegan, Kosher, Χαλάλ και χωρίς γλουτένη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο