Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία κενού και συστήματα ανίχνευσης μετάλλων

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΣυσκευασία κενού και συστήματα ανίχνευσης μετάλλων
spot_img

Τα πλεονεκτήματα της συσκευασίας κενού και οι σύγχρονες τεχνολογίες

Ο τομέας της γαλακτοκομίας στην Ελλάδα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τις μεγάλες βιομηχανίες, με δυνατότητα παραγωγής δεκάδων τόνων τυροκομικών προϊόντων καθημερινά και τις βιοτεχνίες και μικρές παραγωγικές μονάδες. Παρά αυτό το διαχωρισμό, οι σύγχρονες απαιτήσεις συσκευασίας και διασφάλισης ποιότητας παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, ίδιες για όλους.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια στην απόκτηση εξοπλισμού συσκευασίας αντίστοιχο με αυτό των μεγάλων βιομηχανιών, καθώς δεν έχουν την αντίστοιχη παραγωγή. Επίσης, λόγω της ποικιλίας κωδικών, απαιτείται και μία ευελιξία στον τρόπο και στο μέγεθος συσκευασίας, τoν οποίο δεν διαθέτουν οι αυτόματες προτάσεις συσκευασίας.

Το χάσμα αυτό καλύπτει ιδανικά η συσκευασία σε σακούλες κενού με χρήση αντίστοιχων μηχανών. Στα βασικότερα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου συσκευασίας συγκαταλέγονται:

Απόλυτο ποιοτικό αποτέλεσμα. Η χρήση της τεχνολογίας κενού (πολλές φορές και αναλόγως προϊόντος σε συνδυασμό με τη χρήση έγχυσης αδρανών αερίων) αποτελεί τη βέλτιστη μορφή συσκευασίας των τυροκομικών προϊόντων, με στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής τους.

Η άμεση δυνατότητα αλλαγής μεγέθους συσκευασίας. Με τη χρήση σακούλας κενού διαφορετικού μεγέθους, το κάθε ένα προϊόν μπορεί να αποκτήσει μία ορθή και καλαίσθητη συσκευασία και ως ένα βαθμό προσαρμοσμένη σε αυτό (με τη χρήση εκτυπωμένης σακούλας), χωρίς να πρέπει να επενδυθεί απαραίτητα μεγάλο κεφάλαιο, ειδικά σε περιπτώσεις χρήσης σακουλών κενού κοινών διαστάσεων.

Η ευελιξία στη χρήση της μηχανής. Οι μηχανές κενού είναι ιδιαίτερα ευέλικτες, καθώς δεν απαιτούν πρακτικά καμία αλλαγή μεταξύ διαφορετικών μεγεθών συσκευασίας. Από τη στιγμή που η μπάρα κόλλησης της μηχανής είναι αρκετή για το πλάτος του ανοίγματος της σακούλας, η μόνη πιθανή αλλαγή είναι ο χρόνος κόλλησης (που εξαρτάται κυρίως από το πάχος και το υλικό της σακούλας). Επιπλέον, με τις σύγχρονες μηχανές κενού να ελέγχουν τα επίπεδα του κενού και αναπλήρωσης αερίων (εφόσον απαιτείται) με χρήση αισθητήρων και όχι χρόνου, δεν απαιτείται καμία αλλαγή των δεδομένων ρυθμίσεων της μηχανής, είτε αλλάζει ο όγκος της συσκευασίας είτε όχι.

Διαθέσιμη δυναμικότητα και γκάμα μηχανών. Η γκάμα και το εύρος λύσεων στις μηχανές κενού περιλαμβάνει από πολύ μικρές μηχανές, κατάλληλες για μικρά τυροκομεία μέχρι προτάσεις μηχανών διπλού θαλάμου, ικανές να υποστηρίξουν παραγωγικά μεγάλες βιοτεχνίες του κλάδου. Αυτή η γκάμα, δίνει τη δυνατότητα επιλογής του κατάλληλου μοντέλου, έτσι ώστε το ύψος της επένδυσης να συμπίπτει με την παραγωγική ικανότητα της μονάδας.

Ωστόσο οι σύγχρονες απαιτήσεις δεν σταματούν στο κομμάτι της συσκευασίας. Η παραγωγική διαδικασία, ανεξάρτητα από το μέγεθος της παραγωγικής μονάδας, οφείλει να είναι σύμμορφη με τις εκάστοτε νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τη βιομηχανία τροφίμων και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η χρήση διατάξεων ποιοτικού ελέγχου που διασφαλίζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Αυτή η ανάγκη συστηματοποιείται στο σύνολο των προτύπων ασφάλειας προϊόντων (HACCP, IFS, FFDCA) τα οποία οφείλουν να εφαρμόζουν οι παραγωγικές μονάδας και τα οποία ορίζουν και κάποιες από τις μεθόδους ελέγχου ποιότητας.

Η πλέον βασική και διαδεδομένη απαίτηση διασφάλισης ποιότητας αφορά στην ύπαρξη ή όχι ξένων σωμάτων (επιμολύνσεων) στο τελικό προϊόν. Βάσει του συμβαλλόμενου εξοπλισμού στην παραγωγική διαδικασία, οι πλέον κοινές επιμολύνσεις αφορούν μεταλλικά ξένα σώματα που μπορούν να βρεθούν στο τελικό προϊόν. Ανάλογα με το προϊόν μπορούν να προκύψουν μικροτεμάχια μετάλλου από την παραγωγική διαδικασία (σπασμένες μύτες από μαχαίρι, εξαρτήματα παραγωγικών και συσκευαστικών μηχανών κ.α.), η ανίχνευση των οποίων είναι σημαντική, τόσο για το τελικό προϊόν, όσο και για την παραγωγική διαδικασία (το να βρεθεί ένα μεταλλικό εξάρτημα μέσα σε προϊόν μας οδηγεί στο γεγονός ότι σε κάποιο τμήμα της παραγωγής αναμένεται να προκύψει βλάβη).

Ένα από τα παλαιότερα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα (το επαγωγικό φαινόμενο) μας έχει δώσει την τεχνολογία των ανιχνευτών μετάλλων, η οποία συνιστά μία από τις απλούστερες και πλέον προσιτές λύσεις ανίχνευσης μεταλλικών επιμολύνσεων όλων των τύπων μετάλλων, με δυνατότητα ανίχνευσης -αναλόγως μεγέθους και λοιπών χαρακτηριστικών τελικού προϊόντος- μερών με διαστάσεις μικρότερες ακόμη και του ενός χιλιοστού.

Σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα καταγραφής όλων των μετρήσεων που προκύπτουν από τις διατάξεις ανίχνευσης μετάλλων, τόσο για την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων σε τυχόν ελέγχους, όσο και για την ιχνηλάτηση προβληματικών παρτίδων ή προϊόντων, πριν αυτά φτάσουν στον τελικό καταναλωτή. Οι καταγραφές αυτές κωδικοποιούνται και αποθηκεύονται βάσει των αντίστοιχων προτύπων παραγωγής και διασφάλισης ποιότητας, είτε τοπικά, είτε σε κεντρικά συστήματα αποθήκευσης που διαθέτει η εκάστοτε παραγωγή.

Το κόστος μιας τέτοιας διάταξης δεν είναι απαγορευτικό για μία μικρή ή μεσαία παραγωγική μονάδα και δημιουργεί προστιθέμενη αξία, λόγω του έγκαιρου εντοπισμού προβληματικών προϊόντων, αποφυγής ανακλήσεων παρτίδων και ηθικής ζημιάς της επιχείρησης, στην περίπτωση που τελικό προβληματικό προϊόν επηρεάσει έστω και στο ελάχιστο την υγεία του καταναλωτή.

Η Kapelis Packaging διαθέτει μια ευρεία γκάμα μηχανημάτων συσκευασίας κενού υψηλής ποιότητας και εξοπλισμού ανίχνευσης μετάλλων, οι οποίες διακρίνονται για την άρτια ποιότητα κατασκευής και τους υψηλής ακριβείας και ευαισθησίας αισθητήρες ανίχνευσης. Αποτελούν την ιδανική λύση για την κάλυψη των υψηλών απαιτήσεων της αγοράς ως την ποιότητα της συσκευασίας και ως  προς τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στη συσκευασία τροφίμων, χωρίς να απαιτούν υψηλό κόστος απόκτησης.

Αργύρης Στούρας M.Sc. Mechanical Engineering Technical Director Kapelis Packaging

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Πωλείται στην Ελλάδα επικίνδυνο τσάι με καρκινογόνα μηχανέλαια (φωτο)

Πράσινο τσάι με αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων, πωλείται στην Ελλάδα και σε άλλες 17 χώρες.

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο