Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τεχνολογία μπλε φωτός για την εξάλειψη Listeria από χώρους εστιατορίων ή σούπερ μάρκετ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤεχνολογία μπλε φωτός για την εξάλειψη Listeria από χώρους εστιατορίων ή σούπερ μάρκετ
spot_img

Μελέτη δείχνει την ικανότητα του μπλε φωτός να ασκεί αντιμικροβιακή δράση σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων.

Τα τρέχοντα προγράμματα καθαρισμού και υγιεινής, όπως το πλύσιμο και η απολύμανση των επιφανειών επαφής προϊόντων, συχνά δεν είναι ικανά να ελέγξουν τα βιοφίλμ παθογόνων στις επιφάνειες του εξοπλισμού, τα οποία μεταδίδουν τα βακτήρια σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Η χρήση μιας δυναμικής και αβλαβούς τεχνολογίας φωτός κατά τη διάρκεια διακοπής λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη του σχηματισμού βιοφίλμ. 

Παλαιότερα το υπεριώδες φως, ιδιαίτερα το UV-C, χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως απολυμαντικό στη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο, δεδομένων των επιζήμιων επιπτώσεών του στα μάτια και το δέρμα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης νέων εναλλακτικών αντιμικροβιακών απολυμαντικών για περιβάλλοντα επεξεργασίας και συσκευασίας παραγωγής τροφίμων.

Σε σύγκριση με την παραδοσιακή χημική απολύμανση ή την απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία, το αντιμικροβιακό μπλε φως έχει προκύψει ως μια νέα προσέγγιση για την απομάκρυνση των τροφιμογενών παθογόνων με μη τοξικότητα και χαμηλή μικροβιακή αντοχή. Η αναδυόμενη αντιμικροβιακή τεχνολογία μπλε φωτός (aBL) έχει διερευνηθεί για την απολύμανση των νοσοκομείων με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αλλά η εφαρμογή της για τον έλεγχο των τροφιμογενών παθογόνων παραμένει σχετικά περιορισμένη. 

Το aBL αποτελείται από ασφαλές, ορατό μπλε φως στο φάσμα 400–470 nm  και η χρήση του, θα μπορούσε να είναι μια συμπληρωματική στρατηγική για την απενεργοποίηση των επιφανειών σε χώρους εστιατορίων ή σούπερ μάρκετ.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Society for Microbiology, παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την ικανότητα του μπλε φωτός να ασκεί αντιμικροβιακή δράση, με και χωρίς την προσθήκη ενός εξωγενούς φωτοευαισθητοποιητικού παράγοντα, ενάντια στο θανατηφόρο τροφιμογενές παθογόνου Listeria monocytogenes.  Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του aBL που εκπέμπεται από τρεις διαφορετικούς τύπους εμπορικά διαθέσιμων λαμπτήρων συστοιχίας LED. Επειδή ο ανοξείδωτος χάλυβας (SS) χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων λόγω της εγγενούς αντοχής του στη διάβρωση, οι ερευνητές καθόρισαν τις βέλτιστες συνθήκες aBL για την απολύμανση του Lm από τον ανοξείδωτο χάλυβα SS.

Όλα τα μήκη κύματος aBL μείωσαν σταθερά τη βιωσιμότητα των Lm κυττάρων και βιομεμβρανών στον ανοξείδωτο χάλυβα, με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση, με το μέγιστο αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σε σταθερή δόση. Μετά από πειράματα αποδείχθηκε πως μέσα σε 16 ώρες από την έκθεση στα 405 nm, τα βιώσιμα κύτταρα Listeria monocytogenes και τα βιοφίλμ μειώθηκαν κατά περίπου 3 log CFU/cm 2 με δόσεις 2.672 J/cm 2. Διερευνήθηκε επίσης η επίδραση της σύνθεσης του υλικού στη βιωσιμότητα του  L. monocytogenes m. Η ακτινοβόληση στα 405 nm (668 J/cm2 ) κυττάρων σε πολυστυρόλιο οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις βιωσιμότητας, ακολουθούμενη από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το aBL είναι μια πιθανή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από Listeria monocytogenes σε τυπικές επιφάνειες υλικού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά

Magdalena A. Olszewska, Govindaraj Dev Kumar , Minji Hur, Francisco Diez-Gonzalez, (2023) Απενεργοποίηση αποξηραμένων κυττάρων και βιοφίλμ της  Listeria monocytogenes  από έκθεση στο μπλε φως σε διαφορετικά μήκη κύματος και την επίδραση των επιφανειακών υλικών, Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία  https://doi.org/10.1128/aem.01147-2 . https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.01147-23

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο