Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μέλλον των Τροφίμων – Επιστημονική Ανασκόπηση από τον καθηγητή Χ. Γαλανάκη

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΤο μέλλον των Τροφίμων – Επιστημονική Ανασκόπηση από τον καθηγητή Χ. Γαλανάκη
spot_img

Επιστημονικό άρθρο που παρέχει μία ολιστική άποψη της δυναμικής τροχιάς που ξεκινά η βιομηχανία τροφίμων.

Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Taif, Χάρης Γαλανάκης δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Foods μία επιστημονική ανασκόπηση για  τις πολύπλευρες διαστάσεις που αποτελούν συλλογικά το μέλλον των τροφίμων.  Ξεκινώντας από κρίσιμες πτυχές που περιλαμβάνουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, τις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, τις γαστρονομικές καινοτομίες, τον αντίκτυπο της βιοτεχνολογίας, τις τάσεις που σχετίζονται με την υγεία και την ψηφιοποίηση της τροφικής αλυσίδας, η ανασκόπηση εμβαθύνει στις στρατηγικές για την ασφάλεια των τροφίμων, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα και τον ρόλο της κυκλικής βιοοικονομίας σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Συνδυάζοντας γνώσεις από αυτούς τους διαφορετικούς τομείς και το δίκτυο παραγόντων, ο στόχος της ανασκόπησης είναι να παράσχει στους ερευνητές τροφίμων μια ολιστική άποψη της δυναμικής τροχιάς που ξεκινά η βιομηχανία τροφίμων. Το τελευταίο θα πρέπει να ορίζεται από την καινοτομία, την προσαρμοστικότητα και την κοινή δέσμευση για ένα ανθεκτικό και θρεπτικό παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Τα συμπεράσματα της ανασκόπησης του κ. Γαλανάκη είναι πως η επίτευξη βιώσιμης παραγωγής τροφίμων τις επόμενες δεκαετίες είναι μια πολύπλευρη πρόκληση που απαιτεί ολοκληρωμένες αλλαγές σε διάφορες πτυχές της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Η ενσωμάτωση της αμειψισποράς, της βιολογικής γεωργίας, της αγροδασοκομίας και της κάθετης γεωργίας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγικότητας και της διαχείρισης των πόρων.

Επιπλέον, το μέλλον των τροφίμων βασίζεται σε καινοτόμες προσεγγίσεις που εξισορροπούν τη διατροφή, την υγεία και την περιβαλλοντική ευθύνη. Με καινοτομίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, η έξυπνη συσκευασία και οι μη θερμικές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες επεξεργασίας τροφίμων συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων μέσω τεχνολογιών Industry 4.0 προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, της διαφάνειας και της ασφάλειας των τροφίμων, βελτιστοποιώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, μειώνοντας την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων και προάγοντας ταυτόχρονα την επισιτιστική ασφάλεια. Η επισιτιστική ασφάλεια και οι ανθεκτικές στο κλίμα αλυσίδες εφοδιασμού συνδέονται με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και τη χρήση υποπροϊόντων και απορριμμάτων επεξεργασίας τροφίμων που ευθυγραμμίζονται με μια κλιματικά ουδέτερη, κυκλική βιοοικονομία και στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Η παραγωγικότητα των καλλιεργειών και η επισιτιστική ασφάλεια μπορούν να βελτιωθούν με τη χρήση εργαλείων επεξεργασίας γονιδιώματος (π.χ. CRISPR/Cas9). Η συνεχιζόμενη έρευνα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διατροφική πληρότητα, την αποδοχή των καταναλωτών, την ασφάλεια και τους κανονισμούς. Τέλος, το εξελισσόμενο τοπίο των τροφίμων περιλαμβάνει την πολιτιστική ποικιλομορφία, τη γαστρονομική καινοτομία και τις τάσεις βιωσιμότητας, δίνοντας έμφαση στα παραδοσιακά, τοπικά και βιολογικά τρόφιμα, στις βιώσιμες πρακτικές φαγητού και στην εξατομικευμένη διατροφή.

Σε αυτό το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο τροφίμων, η συλλογική μας δέσμευση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ευημερία τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη θα διαμορφώσει ένα μέλλον όπου τα τρόφιμα εμπνέουν μια θετική αλλαγή και ανθεκτικότητα για τις μελλοντικές γενιές.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Γαλανάκης ΚΜ. Το μέλλον των τροφίμων. Τρόφιμα . 2024; 13(4):506. https://doi.org/10.3390/foods13040506

  *Ο Δρ. Γαλανάκης είναι πολυεπιστημονικός επιστήμονας και ερευνητής με υψηλή αναφορά (2019, 2021) με εμπειρία στην επιστήμη και τεχνολογία των τροφίμων και του περιβάλλοντος, στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, στη βιομηχανία και στον ακαδημαϊκό κόσμο. Είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Taif (Σαουδική Αραβία) στις Γεωργικές Επιστήμες και Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στα Εργαστήρια Γαλανάκη, Χανιά, Ελλάδα (https://chemlab.gr/en/). Από το 2014, εργάζεται ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, αξιολογητής και παρακολουθητής χρηματοδοτούμενων έργων και προτάσεων (>40 προσκλήσεις) για διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης Ανασυγκρότησης, του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, και το Αυστραλιανό Συμβούλιο Πόρων, μεταξύ άλλων. Είναι αρχισυντάκτης του Discover Food (Springer Nature, από το 2021), μέλος της συντακτικής επιτροπής και θεματικός συντάκτης του Trends in Food Science & Technology (Elsevier) από το 2021, Food and Bioproducts Processing (Elsevier) από το 2015, Food Research International ( Elsevier) από το 2013, Foods (MDPI) από το 2019, Journal of Advanced Research (Elsevier) από το 2020, Future Foods (Elsevier) από το 2020, Acta Innovations (CBI Pro-Akademia) από το 2019. Έχει δημοσιεύσει >200 επιστημονικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων >60 ερευνητικά άρθρα, κριτικές και μονογραφίες σε Επιστημονικά Περιοδικά ISI, κεφάλαια βιβλίων, παρουσιάσεις συνεδρίων, τεχνικά δελτία για διεθνείς οργανισμούς και η έκδοση >50 βιβλίων με πολλούς συγγραφείς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο