ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣτρουθοκαμηλισμός στα θέματα... καρδιάς!

Στρουθοκαμηλισμός στα θέματα… καρδιάς!

3 λεπτά ανάγνωσης

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τι θα πρέπει να κάνουμε.

Διαβάζω στο cibum:

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στα άτομα πάνω από τα 65 έτη η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 10% των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και είναι η ασθένεια που αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο. Επίσης το 30-40% των ασθενών στο γενικό πληθυσμό, με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) Καθηγητής Καρδιολογίας/Επείγουσας Ιατρικής κύριος Ι. Παρίσης αναφέρει ότι:

«Η εξάπλωση της νόσου τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Τρίτη Ηλικία, έχει πάρει τη μορφή πανδημίας καθώς επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο».

- Advertisement -

Τι μπορούμε να κάνουμε; Η απάντηση είναι απλή: καλύτερη διατροφή και εξάσκηση. Τα ευρήματα από τις μπλε ζώνες είναι γνωστά [ Blue Zones : power of 9 https://www.bluezones.com/2016/11/power-9/ ] και θα πρέπει να τα ακολουθούμε σε ημερήσια βάση. Αυτό είναι μια καλή αρχή.

Η καρδιοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα γενικότερα σκοτώνουν 18.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Είναι η πιο επικίνδυνη νόσος, σήμερα.

- Advertisement -

Από την άλλη πλευρά, ως Ακαδημαϊκοί, καλούμαστε να επιτελέσουμε το χρέος μας. Να μην παρουσιάζουμε ευρήματα και δεδομένα μόνο σε ημερίδες και σχετικά συνέδρια αλλά να δουλέψουμε εντατικά και να γράψουμε σε γλώσσα κατανοητή από το ευρύ κοινό, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια τέτοια προσπάθειά μου (δηλαδή ένα βιβλίο για το ευρύ κοινό) θα δημοσιευθεί σε λίγους μήνες με τον τίτλο “The Polar Lipid Link Between Cardiovascular Diseases and Inflammation” από τον εκδοτικό οίκο: Cambridge Scholars Publishing [ https://www.cambridgescholars.com/ ].

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«STABILIZED»: Η νέα ετικέτα και η νέα προσέγγιση που προτείνονται για τη λιστέρια στα έτοιμα τρόφιμα – Του Ν. Γδοντέλη

Η λιστερίωση αυξάνεται στην Ευρώπη και οι επιστήμονες προτείνουν νέα επισήμανση για ασφαλέστερα έτοιμα τρόφιμα, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες για τη Listeria monocytogenes.

Ελληνικό ελαιόλαδο: Διατηρείται η εξαίρεση για τις στερόλες στην ποικιλία Κορωνέικη – Τι αλλάζει για παραγωγούς και εξαγωγές

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διατήρησε το όριο των 800 mg/kg για τις ολικές στερόλες στα μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες.

Παράσιτα στα τρόφιμα: 171 εκατ. λοιμώξεις και 33.800 θάνατοι παγκοσμίως το 2021 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφει το παγκόσμιο φορτίο από 14 παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και τις γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση