Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα βρώμης: Η άνοδος και η πτώση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓάλα βρώμης: Η άνοδος και η πτώση
spot_img

Ποια η διατροφική του αξία σε σχέση με το αγελαδινό – Τι πρέπει να προσέχουμε.

    Τα τελευταία χρόνια, οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα βρώμης, έχουν γίνει απίστευτα δημοφιλείς. Το συγκεκριμένο μάλιστα είναι μια vegan επιλογή, χωρίς λακτόζη, σόγια και ξηρούς καρπούς, το οποίο αν είναι παρασκευασμένο από πιστοποιημένη βρώμη χωρίς γλουτένη, είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης του, διατίθεται στα περισσότερα παντοπωλεία και στο διαδίκτυο, ενώ μπορείτε επίσης να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι και να το προσαρμόσετε στα γούστα σας. Τον τελευταίο καιρό όμως φαίνεται πως χάνει την αίγλη του καθώς πολλές αναρτήσεις στα social με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές το αμφισβητούν όπως το ίδιο κάνουν και μερικοί διατροφολόγοι, ως ανθυγιεινό, παχυντικό και με μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σύμφωνα με τον Independent.

Επιστήμονες τροφίμων που αναφέρονται στο δημοσίευμα, το καταδικάζουν ευθέως λέγοντας πως το γάλα βρώμης έρχεται από βρώμη, και η βρώμη είναι κόκκος, και οι κόκκοι είναι άμυλο. Όταν πίνετε γάλα βρώμης, πίνετε χυμό αμύλου, πίνετε με πολλή γλυκόζη. Ακόμα και το μη ζαχαρούχο γάλα βρώμης περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ορισμένες εναλλακτικές λύσεις, όπως το γάλα σόγιας και αμυγδάλου. Έτσι, οδηγεί σε μια μεγάλη απότομη αύξηση της γλυκόζης. Και όταν καταναλώνουμε βρώμη που έχει αλεσθεί πλήρως, όπως είναι στο γάλα βρώμης, προκαλείται μεγαλύτερη απόκριση σακχάρου στο αίμα από ότι μετά την κατανάλωση βρώμης επειδή η μήτρα των τροφίμων έχει καταστραφεί, καθιστώντας τα σάκχαρα πιο εύκολο να απορροφηθούν.

  Επιπλέον σε σύγκριση με το αγελαδινό είναι γεμάτο υδατάνθρακες. Το γάλα βρώμης περιέχει 15-20 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ποτήρι σε σύγκριση με περίπου 8 γραμμάρια υδατανθράκων σε ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα. Έχει επίσης 2,5 g πρωτεΐνης ανά ποτήρι, περίπου 4 g ακόρεστων λιπαρών και περίπου 2 g φυτικών ινών. Το αγελαδινό γάλα έχει πολύ περισσότερη πρωτεΐνη, μεταξύ 8 και 10 γραμμάρια ανά ποτήρι και είναι μια πηγή πλήρους πρωτεΐνης».

     Τους ισχυρισμούς αυτούς αντικρούει η Oatly, η κορυφαία μάρκα γάλακτος βρώμης, η οποία έχει επί του παρόντος καθαρή αξία άνω των 675 εκατομμυρίων δολαρίων (628 εκατομμύρια ευρώ) λέγοντας πως ένα μεγάλο ποτήρι Oatly Barista Edition (240 ml) ή μια δόση στον καφέ σας (100 ml) θεωρείται στην «χαμηλή κατηγορία» για γλυκαιμικό φορτίο και στο ίδιο επίπεδο με το αγελαδινό γάλα».

   Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος 

  Σε γενικές γραμμές, είναι αποδεκτό ότι το γάλα βρώμης έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τις περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με το The Ethical Consumer το αγελαδινό γάλα χρησιμοποιεί σημαντικά περισσότερη γη και νερό από ό,τι βρώμη και άλλα φυτικά γάλατα ανά λίτρο γάλακτος. Δημιουργεί επίσης σημαντικά περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά λίτρο γάλακτος από ό,τι τα γάλατα βρώμης ή άλλων φυτών. Τα στοιχεία από το Our World in Data δείχνουν ότι το γάλα βρώμης χρησιμοποιεί 13 φορές λιγότερο νερό και 11 φορές λιγότερη γη για την παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα. Αλλά εξαρτάται από τον τρόπο καλλιέργειας της βρώμης. Εάν δεν είναι βιολογική, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει καλλιεργηθεί με ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, το οποίο είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία μας. Η Oatly λέει ότι το προϊόν της δεν περιέχει γλυφοσάτη, ωστόσο δύο από τις 13 δημοφιλείς μάρκες γάλακτος βρώμης στις ΗΠΑ είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα γλυφοσάτης, σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 από το Mamavation: Malk Organic Oat Milk and Silk Extra Creamy Oatmilk.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα