Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Wageningen: 11,9 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για έρευνα μετάβασης από ζωικές σε εναλλακτικές πρωτεΐνες

ΑρχικήΝέαWageningen: 11,9 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για έρευνα μετάβασης από ζωικές σε εναλλακτικές πρωτεΐνες
spot_img

Στο έργο GIANT LEAPS συμμετέχουν 34 εταίροι από όλη την Ευρώπη

Το Wageningen University & Research συμμετέχει σε μια νέα Δράση Έρευνας και Καινοτομίας Horizon που ονομάζεται GIANT LEAPS. Αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβαση από πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης σε εναλλακτικές διατροφικές πρωτεΐνες.

Αυτή η διατροφική αλλαγή είναι το κλειδί για τη μείωση του αποτυπώματος του διατροφικού μας συστήματος όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη. Το έργο θα προσφέρει στρατηγικές καινοτομίες, μεθοδολογίες και σύνολα δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης για να επιταχύνει αυτή τη διατροφική αλλαγή, σύμφωνα με τη στρατηγική Farm-to-Fork και συμβάλλοντας στον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Η ΕΕ το υποστηρίζει έργο με χρηματοδότηση 10,3 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια, με έναρξη την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Συνολικά το GIANT LEAPS έχει προϋπολογισμό 11,9 εκατ. ευρώ. Αυτό το έργο ταιριάζει απόλυτα με την αποστολή WUR, στο πλαίσιο του προγράμματος Proteins for Life .

Το έργο GIANT LEAPS θα αξιολογήσει εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, θα τις συγκρίνει με τις παραδοσιακές ζωικές πρωτεΐνες και θα καθορίσει μελλοντικές δίαιτες βελτιστοποιημένες για περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην υγεία. Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που θα διερευνηθούν περιλαμβάνουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, πρωτεΐνες μικροβίων και μυκήτων, πρωτεΐνες με βάση τους ωκεανούς, πρωτεΐνες με βάση τα έντομα, καλλιεργημένο κρέας και παραδοσιακές πρωτεΐνες. Το έργο θα αντιμετωπίσει επίσης τις προκλήσεις της χρήσης εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης για εφαρμογές ανθρώπινων τροφίμων, όπως η επεξεργασία συστατικών και η παραγωγή τροφίμων, ασφάλεια από το σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργιογένεσης, πεπτικότητα και υγεία, αειφορία, βιοποικιλότητα και κλίμα.

Οι καινοτομίες και οι βελτιωμένες μέθοδοι σε συνδυασμό με προσβάσιμες και ολοκληρωμένες πληροφορίες, που δημιουργούνται για μια ευρεία συλλογή εναλλακτικών πρωτεϊνών, θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν προτεραιότητα στις αλλαγές στο σύστημα τροφίμων προς τη διατροφική αλλαγή με βάση τον επιθυμητό αντίκτυπο, παράγοντες της αλυσίδας αξίας για να κάνουν στρατηγικές επιστημονικές, επιχειρηματικές και επενδυτικές επιλογές, και το ευρύ κοινό να κάνουν πιο βιώσιμες και υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η κοινοπραξία GIANT LEAPS αποτελείται από 34 εταίρους από όλη την Ευρώπη, που κυμαίνονται από νεοφυείς επιχειρήσεις έως πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για να ανταποκριθούν στον πολυεπιστημονικό χαρακτήρα και το πεδίο εφαρμογής του έργου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο συντονιστής του έργου Δρ. Paul Vos από την Wageningen Food & Biobased Research φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση του έργου στο Wageningen, η οποία παρείχε στους εταίρους της κοινοπραξίας την ευκαιρία να συναντηθούν και να προγραμματίσουν την 4ετή διάρκεια του έργου. Ερευνητές από 5 ομάδες και ινστιτούτα από το Πανεπιστήμιο & Έρευνα του Wageningen συμμετέχουν στο έργο, συμπεριλαμβανομένης της Δρ. Ine van der Fels-Klerx από την Έρευνα για την Ασφάλεια Τροφίμων του Wageningenπου ηγείται του πακέτου εργασίας που θα καθορίσει βελτιστοποιημένες μελλοντικές δίαιτες με εναλλακτικές πρωτεΐνες.

Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα οι προσκεκλημένοι ενδιαφερόμενοι θα παρέχουν τη συμβολή τους στο πρώτο συμβούλιο ενδιαφερομένων GIANT LEAPS για να διασφαλίσουν ότι το έργο παρέχει σχετικές γνώσεις και λύσεις. Καθώς το έργο προχωρά, το GIANT LEAPS στοχεύει να προσελκύσει εκπροσώπους περισσότερων ομάδων ενδιαφερομένων για να παρέχουν τις συμβουλές τους, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων καταναλωτών, των πρωτογενών παραγωγών, της βιομηχανίας τροφίμων, του λιανικού εμπορίου/φιλοξενίας, των αρχών δημόσιας υγείας, των αξιολογητών κινδύνου και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο