Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζυμαρικά με μικροφύκη: Αποδοχή από τους καταναλωτές  – Ο ρόλος της ετικέτας

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΖυμαρικά με μικροφύκη: Αποδοχή από τους καταναλωτές  - Ο ρόλος της ετικέτας
spot_img

Προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν ζυμαρικά με πρωτεΐνες μικροφυκών – Ποια ετικέτα μπορεί να προωθήσει τις πωλήσεις;

Οι παραγωγοί τροφίμων αναζητούν νέες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα μικροφύκη, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες μικροφυκών εισήχθησαν πρόσφατα στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων. Τα στελέχη Arthrospira, πιο γνωστά με την εμπορική του ονομασία Spirulina, και Chlorella είναι τα πιο καλλιεργούμενα είδη μικροφυκών και επί του παρόντος κυριαρχούν στην αγορά τροφίμων σε αποξηραμένη μορφή.

Οι πρωτεΐνες των μικροφυκών έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Πρώτον, η ποσότητα της γης που απαιτείται για την ανάπτυξη μικροφυκών είναι μικρότερη από τα ζώα και από καλλιέργειες όπως σόγια και μπιζέλια. Επίσης τα μικροφύκη δεν απαιτούν γη για καλλιέργεια, έχουν χαμηλή κατανάλωση γλυκού νερού και μπορούν να αναπτυχθούν σε αλμυρό νερό ή ακόμα και σε λύματα. Όσον αφορά την ποιότητα πρωτεΐνης των μικροφυκών, τόσο η Spirulina όσο και η Chlorella, έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις απαραίτητων αμινοξέων για τον άνθρωπο, όπως συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επειδή περιέχουν πρωτεΐνες με ισορροπημένο προφίλ αμινοξέων και συνεπώς η ενσωμάτωση τους στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τη θρεπτική αξία αυτών των τροφίμων.

Όμως οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι για πληρώσουν για τρόφιμα που περιέχουν μικροφύκη τα οποία είναι σχετικά άγνωστα; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference εξέτασε την προθυμία για κατανάλωση τροφίμων με μικροφύκη καθώς και το πώς επιδρούν οι ετικέτες βιωσιμότητας στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.  Στη μελέτη συμμετείχαν 2880 καταναλωτές από Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ισπανία που απάντησαν σε ερωτήσεις για ζυμαρικά με μικροφύκη που στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας είχαν διατροφική ετικέτα Nutriscore, βιολογική ετικέτα και ετικέτα Vegan.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ερωτηθέντες ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για μια βιολογική ετικέτα, ακολουθούμενη από την ετικέτα Nutri-Score και την ετικέτα vegan σε ζυμαρικά με πρωτεΐνες μικροφύκης. Οι συνέπειες της πολιτικής που προκύπτουν δείχνουν πώς η επισήμανση με το Nutri-Score, τη βιολογική ετικέτα ή την ετικέτα vegan μπορεί να συμβάλει σε μια πιο θρεπτική και βιώσιμη δίαιτα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα