Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζύμωση ακριβείας: Πως αλλάζει τα δεδομένα στην παραγωγή τροφίμων

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΖύμωση ακριβείας: Πως αλλάζει τα δεδομένα στην παραγωγή τροφίμων
spot_img

Έκθεση του FAO αναλύει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της καινοτόμου τεχνολογίας

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια έκθεση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται μέσω ζύμωσης ακριβείας. Η έκθεση εξετάζει τη διαδικασία παραγωγής, τα κανονιστικά πλαίσια και ζητήματα ονοματολογίας, με βάση ευρήματα από συστηματική βιβλιογραφική έρευνα και διαβουλεύσεις με ρυθμιστικές αρχές.

- Advertisement -

Παρότι οι μέθοδοι ζύμωσης ακριβείας υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, ο ίδιος ο όρος θεωρείται νέος και δεν έχει ακόμη καθιερωθεί διεθνώς. Στην ουσία, η ζύμωση ακριβείας αναφέρεται σε συγκεκριμένες τεχνικές ζύμωσης που επιτρέπουν την αποδοτική και στοχευμένη παραγωγή τροφίμων, ειδικά συστατικών που παραδοσιακά προέρχονται από ζωικές πηγές.

Πρόκειται για πρωτεΐνες όπως η καζεΐνη και η β-λακτοσφαιρίνη από γάλα, πρωτεΐνες αυγού, αλλά και ουσίες όπως το κολλαγόνο και η ζελατίνη. Παράλληλα, η ζύμωση ακριβείας εφαρμόζεται για την παραγωγή βιολογικών συστατικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα που βασίζονται σε κυτταρικές καλλιέργειες.

Η διαδικασία παραγωγής βασίζεται στη μετατροπή οργανικών υποστρωμάτων σε βρώσιμα προϊόντα μέσω μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, ζυμομύκητες και μικροφύκη. Παρά το γεγονός ότι η παραδοσιακή ζύμωση χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για προϊόντα όπως το γιαούρτι και η μπύρα, οι σύγχρονες εφαρμογές της στοχεύουν στην παραγωγή μικροβιακής βιομάζας ή την απομόνωση συγκεκριμένων συστατικών, όπως πρωτεΐνες και χρωστικές ουσίες.

Η καινοτομία της ζύμωσης ακριβείας συνδέεται συχνά με τη χρήση σύγχρονων γενετικών τεχνικών, γεγονός που προκαλεί αμφισβήτηση από ορισμένες αρχές σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων και την καταλληλότητα των ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων. Ο FAO προτείνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να βασιστούν σε επίσημες εκτιμήσεις κινδύνου ώστε να καθορίσουν την ασφάλεια των νέων αυτών τροφίμων.

Προς το παρόν, προϊόντα ζύμωσης ακριβείας έχουν ήδη εγκριθεί και κυκλοφορούν στην αγορά σε ορισμένες χώρες. Στις ΗΠΑ και στο Χονγκ Κονγκ, η β-λακτοσφαιρίνη χρησιμοποιείται σε παγωτά και αρτοσκευάσματα, ενώ η ποδοσφαιρίνη σόγιας έχει εγκριθεί στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ ως πρόσθετο γεύσης κρέατος. Επίσης, πρωτεΐνες γάλακτος από ζύμωση ακριβείας είναι διαθέσιμες στην Ινδία, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη.

Ο FAO προτείνει στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών να αξιοποιήσουν την εμπειρία από τα κράτη όπου η ζύμωση ακριβείας έχει ήδη νομιμοποιηθεί, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα