Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι τα βιοτεχνικά τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΤι είναι τα βιοτεχνικά τρόφιμα
spot_img

Εξήντα τέσσερις χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αυστραλίας και, της Ιαπωνίας απαιτούν την επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ενώ ο Καναδάς δεν απαιτεί καμία επισήμανση ΓΤΟ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, και οι παραγωγοί τροφίμων στις ΗΠΑ υποχρεούνται πλέον να αποκαλύπτουν τη χρήση ΓΤΟ στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων αλλά με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Αντί να επισημαίνουν τα τρόφιμα ότι περιέχουν «γενετικά τροποποιημένα συστατικά» (GE) ή «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» (ΓΤΟ), αυτά τα τρόφιμα θα απαιτούν πλέον μια «βιομηχανική» (BE) επισήμανση. Έτσι τα τρόφιμα που προηγουμένως είχαν επισημανθεί ότι περιέχουν συστατικά «γενετικά τροποποιημένα» (GE) ή «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» (ΓΤΟ) θα επισημαίνονται πλέον ως «βιομηχανικά» ή θα συνοδεύονται από αριθμό τηλεφώνου ή κωδικό QR που καθοδηγεί τους καταναλωτές σε περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Η πληροφορία μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή κειμένου, συμβόλου, ηλεκτρονικού ή ψηφιακού συνδέσμου, αριθμού τηλεφώνου ή διεύθυνσης web. Ωστόσο, πολλοί είναι δύσπιστοι και δεν πιστεύουν ότι οι ετικέτες θα αλλάξουν την αγοραστική συμπεριφορά και άλλοι ανησυχούν ότι η νέα ορολογία και επισήμανση θα δημιουργήσουν σύγχυση στους καταναλωτές και θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τα βιομηχανικά τρόφιμα ορίζονται ως τρόφιμα που «περιέχουν ανιχνεύσιμο γενετικό υλικό που έχει τροποποιηθεί μέσω ορισμένων εργαστηριακών τεχνικών που δεν μπορούν να δημιουργηθούν μέσω συμβατικής αναπαραγωγής ή να βρεθούν στη φύση» και είναι ο ίδιος ορισμός με τον οποίο ορίζονται οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ή ΓΤΟ – κοινό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και κατανοούν πολλοί άνθρωποι.

 Η Υπηρεσία Αγροτικού Μάρκετινγκ του USDA δημοσίευσε έναν κατάλογο βιομηχανικών τροφίμων για να ενημερώσει τους κατασκευαστές τροφίμων και τους λιανοπωλητές σχετικά με το εάν πρέπει να κάνουν αποκάλυψη για τα προϊόντα τους. 

Οι αγοραστές θα βλέπουν ετικέτες σε προϊόντα τροφίμων με τους όρους «βιομηχανική» ή «προέρχονται από βιομηχανική» τυπωμένες σε μια πράσινη σφραγίδα με τον ήλιο να λάμπει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Περισσότερο από το 90% του καλαμποκιού, της σόγιας και των ζαχαρότευτλων που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ζάχαρη τεύτλων ή πρωτεΐνη σόγιας ενδέχεται να εμπίπτουν στο νέο πρότυπο γνωστοποίησης. Άλλα ολόκληρα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα βιομηχανικά τρόφιμα του USDA , όπως ορισμένοι τύποι μελιτζάνας, πατάτες και μήλα, ενδέχεται να πρέπει επίσης να φέρουν ετικέτες.

Αντιδράσεις

Οι κατασκευαστές τροφίμων αντιτίθενται ιστορικά στην επισήμανση. Υποστηρίζουν ότι παραπλανά τους καταναλωτές και τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα βιομηχανικά τρόφιμα δεν είναι ασφαλή. Αμέτρητες μελέτες, το USDA και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές έχουν ζητήσει ετικέτες που τους ενημερώνουν εάν τα τρόφιμα περιέχουν γενετικά τροποποιημένο υλικό ενώ δεν είναι λίγοι και οι καταναλωτές που δεν είναι ευχαριστημένοι με το νέο πρότυπο πληροφόρησης. Το Κέντρο για την ασφάλεια τροφίμων, ο κορυφαίος οργανισμός που εκπροσωπεί έναν συνασπισμό μη κερδοσκοπικών οργανισμών και εμπόρων λιανικής για την επισήμανση τροφίμων, έχει καταθέσει μήνυση κατά του USDA, υποστηρίζοντας ότι το πρότυπο όχι μόνο δεν χρησιμοποιεί κοινή γλώσσα αλλά είναι παραπλανητικό και εισάγει διακρίσεις.

Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, το πρότυπο είναι παραπλανητικό, επειδή τα κενά αποκλείουν πολλά βιοτεχνικά τρόφιμα από την υποχρεωτική γνωστοποίηση, κάτι που οι επικριτές λένε ότι δεν συνάδει με τις προσδοκίες των καταναλωτών. Εάν το γενετικό υλικό είναι μη ανιχνεύσιμο ή λιγότερο από το 5% του τελικού προϊόντος, δεν απαιτείται επισήμανση. Ως αποτέλεσμα, πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα – για παράδειγμα, η ζάχαρη ή το λάδι που παρασκευάζεται από μια βιομηχανική καλλιέργεια – μπορεί να εξαιρεθούν από τις απαιτήσεις επισήμανσης.

Εξαιρούνται επίσης πολλά άλλα τρόφιμα που σερβίρονται σε εστιατόρια, καφετέριες και συστήματα μεταφοράς. Και το πρότυπο εξαιρεί το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά, καθώς και τα προϊόντα που αναφέρουν αυτά τα τρόφιμα είτε ως το πρώτο τους συστατικό είτε ως το δεύτερο συστατικό τους.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα