Δεν είναι τόσο απίθανο να συμβεί όσο νομίζετε.
Μπορεί να νομίζετε ότι είναι απίθανο να καταπιεί κάποιος μια μπαταρία. Ωστόσο, περισσότερες μπαταρίες καταλήγουν στο στομάχι ανθρώπων κάθε χρόνο απ’ ό,τι ίσως υποψιάζεστε. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Δηλητηριάσεων, κάθε χρόνο καταπίνουν 3.500 μπαταρίες παιδιά και ενήλικες.
Σίγουρα, θα ήταν δύσκολο να καταπιούν μεγαλύτερες μπαταρίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για ανιχνευτές καπνού και φακούς. Αλλά οι τύποι μπαταριών που συνήθως καταπίνουν είναι πολύ μικρότεροι. Συχνά αναφέρονται ως μπαταρίες «κουμπιά», χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά είδη, ακουστικά βαρηκοΐας, ευχετήριες κάρτες, ρολόγια και άλλα εξειδικευμένα προϊόντα.
Επειδή είναι επίπεδες, στρογγυλές και έχουν περίπου το μέγεθος μιας καραμέλας μέντας, οι μπαταρίες – κουμπιά μπορεί να φαίνονται ελκυστικές (ακόμη και σαν καραμέλα) στα παιδιά. Επειδή είναι παιδιά, τις «δοκιμάζουν» και καταλήγουν να καταπιούν κάτι που δεν θα έπρεπε.
Οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων των κοινών τροφίμων, μπορεί να γίνει εμπόδιο στην αναπνοή ή κίνδυνος πνιγμού αν δεν κατέβει ομαλά στο λαιμό. Παρόλο που οι μπαταρίες – κουμπιά χωράνε στο λαιμό των περισσότερων ανθρώπων (με εξαίρεση τα βρέφη και τα νήπια), μπορούν ακόμα να σφηνωθούν. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αποφράξουν τον αεραγωγό και να κάνουν την αναπνοή δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
Οι μπαταρίες – κουμπιά που εμποδίζουν τις φυσιολογικές αναπνευστικές διεργασίες δεν τρώγονται πάντα, επίσης. Σε πολλές περιπτώσεις, μπαίνουν στη μύτη, αναπνέονται στον οισοφάγο και κολλάνε.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας ενός ξένου αντικειμένου όπως μια μπαταρία – κουμπί;
Δεν μπορείτε, εκτός αν είδατε το άτομο ή το παιδί να τρώει την μπαταρία – κουμπί. Μπορείτε όμως να δράσετε γρήγορα αν κάποιος γύρω σας φαίνεται να πνίγεται, να συριγίζει ή να έχει αναπνευστικά προβλήματα. Δεν έχει σημασία αν η αιτία είναι μια μπαταρία – κουμπί. Η σωστή απόφαση είναι να καλέσετε αμέσως το 166.
Μπορεί να φαίνεται σοκαριστικό το γεγονός ότι μια μικρή μπαταρία μπορεί να παράγει αρκετό οξύ για να κάψει τους ζωντανούς ιστούς γύρω της. Αλλά όλες οι μπαταρίες λιθίου θα υποστούν μια φυσιολογική χημική αντίδραση παρουσία οποιασδήποτε υγρασίας.
Ο οισοφάγος είναι ένα πολύ υγρό περιβάλλον και μόλις αυτές οι χημικές ουσίες αρχίσουν να καίνε τους ιστούς του οισοφάγου, δεν θα σταματήσουν μέχρι να αφαιρεθεί η μπαταρία. Σε πολύ μικρά παιδιά, μια μόνο μπαταρία μπορεί να κάψει τον λαιμό σε δύο ώρες, οδηγώντας μερικές φορές στον θάνατο του παιδιού.
Αν και οι επαγγελματίες υγείας συχνά προτείνουν να περιμένουμε να δούμε αν μια καταποθείσα μπαταρία κουμπί αποβάλλεται με φυσικό τρόπο, ορισμένοι ερευνητές έχουν διερευνήσει την αξία της χειρουργικής επέμβασης για την ανάκτηση των μπαταριών που έχουν καταποθεί.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastrointestinal Endoscopy, οι συγγραφείς αξιολόγησαν την αξία της προσπάθειας να απομακρυνθούν οι μπαταρίες κουμπιών από το σύστημα του καταπιούντα με τη χρήση ιατρικών παρεμβάσεων. Αφού στάθμισαν τους κινδύνους και τα οφέλη του να αφήσουν την μπαταρία να «περάσει» έναντι της λήψης μέτρων για την αφαίρεσή της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αφαίρεσή της ελαχιστοποιεί τις μελλοντικές γαστρικές βλάβες.
Οι μπαταρίες – κουμπιά δεν θα προκαλέσουν απαραίτητα κοιλιακό πόνο μετά την κατανάλωσή τους. Ωστόσο, το Nemours KidsHealth προειδοποιεί ότι τα παιδιά που έχουν φάει μπαταρίες – κουμπιά μπορεί να παραπονεθούν για στομαχικές διαταραχές, να παράγουν αιματηρές, χαλαρές κενώσεις και να παρουσιάσουν πυρετό. Κατά συνέπεια, εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί μπορεί να έχει καταπιεί μια μπαταρία κουμπί, η άμεση διάγνωση και θεραπεία είναι η καλύτερη πορεία δράσης.