Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ληγμένο νερό: Μπορεί το νερό να χαλάσει ή να μουχλιάσει;

ΑρχικήΝέαΛηγμένο νερό: Μπορεί το νερό να χαλάσει ή να μουχλιάσει;
spot_img

Τι θα πάθετε εάν πιείτε εμφιαλωμένο νερό που έχει λήξει.

Το καθαρό νερό δεν μπορεί να αλλοιωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα τρόφιμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει ουσίες όπως πρωτεΐνες ή ζάχαρη που θα μπορούσαν να υποστούν ζύμωση ή να μετατραπούν σε ενέργεια από βακτήρια ή μύκητες.Γι’ αυτό το νερό δεν μπορεί να μουχλιάσει  όπως τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι, που περιέχουν επίσης ζάχαρη, λάδι ή πρωτεΐνη, και μπορεί να εμφανίζουν σημάδια μούχλας.

Ωστόσο μπορεί να “χαλάσει”

Παρ’ όλα αυτά, στις λίμνες, στις πηγές και στα φράγματα, συσσωρεύονται σταδιακά όλο και περισσότερα βακτήρια, μύκητες και φύκια, αποικίζοντας το νερό ως βιότοπό τους. Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζουν το λεγόμενο βιοφίλμ στην επιφάνεια του νερού.

Ορισμένα από τα μικρόβια που συσσωρεύονται στο νερό μπορεί να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου, το νερό ασαφούς προέλευσης πρέπει να υφίσταται επεξεργασία ή να βράζεται.

Το μικροβιακό φορτίο αυξάνεται ταχύτερα όσο πιο ζεστό είναι το νερό που αποθηκεύεται και όσο περισσότερο φως και αέρας φτάνουν εκεί.

Μόνο το αποσταγμένο νερό είναι απολύτως αποστειρωμένο. Εάν είναι καλά σφραγισμένο, μπορεί ενδεχομένως να αποθηκευτεί επ’ αόριστον. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα κατάλληλο ως ποτό. Το νερό της βρύσης και το μεταλλικό νερό είναι γενικά πιο υγιεινά από το αποσταγμένο νερό, επειδή παρέχουν σημαντικά συστατικά όπως το μαγνήσιο ή το ασβέστιο που έχουν αφαιρεθεί από το αποσταγμένο νερό.

Γιατί το εμφιαλωμένο νερό «λήγει»

Το νερό δεν έχει στη πραγματικότητα ημερομηνία λήξης, καθώς όπως αναφέραμε και πριν δεν έχει ζάχαρη, πρωτεΐνες ή πρόσθετα που συνήθως προκαλούν την αλλοίωση των τροφίμων. Η συσκευασία είναι ο πραγματικός ένοχος.

Η συντριπτική πλειονότητα του εμφιαλωμένου νερού (πάνω από το 97%) είναι συσκευασμένο σε πλαστικό. Αυτά τα πλαστικά μπουκάλια είναι πάντα ελαφρώς πορώδη, γεγονός που «μπορεί να επιτρέψει στα αέρια του περιβάλλοντος (όπως ατμούς από οικιακούς διαλύτες, καύσιμα με βάση το πετρέλαιο και άλλες χημικές ουσίες) να επηρεάσουν τη γεύση και την οσμή του ποτού σας», σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εμφιαλωμένου Νερού (IBWA).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι παραγωγοί εμφιαλωμένου νερού χρησιμοποιούν πλαστικό υψηλής ποιότητας, το οποίο επιτρέπει στο προϊόν τους να αντέχει καλύτερα με την πάροδο του χρόνου, αλλά κοστίζει και λίγο περισσότερο.

Τι θα πάθετε αν πιείτε ληγμένο νερό;

Όταν είναι σωστά συσκευασμένο και σφραγισμένο από εξωτερικούς ρύπους, το νερό δεν αλλοιώνεται και έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, με ακατάλληλη αποθήκευση, το πλαστικό μπουκάλι στο οποίο αποθηκεύεται το νερό μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει μόλυνση.

Τα συνηθισμένα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο, όταν εκτίθεται σε υπερβολική θερμότητα, μπορεί να απελευθερώσει αυτές τις χημικές ουσίες στο νερό μέσα στο μπουκάλι, καθιστώντας το μη ασφαλές για πόση.

Η διασφάλιση ότι τα μπουκάλια νερού δεν αφήνονται σε ζεστά αυτοκίνητα ή σε άμεσο ηλιακό φως μπορεί να αποτρέψει αυτή τη διαδικασία μόλυνσης και να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του εμφιαλωμένου νερού σας, αλλά και ούτε να επαναχρησιμοποιούνται.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν απαιτεί από τους παραγωγούς εμφιαλωμένου νερού να αναγράφουν ημερομηνία λήξης, επειδή ο οργανισμός λέει ότι το προϊόν έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής.

Ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να τοποθετούν κωδικούς παρτίδας με βάση την ημερομηνία στα δοχεία εμφιαλωμένου νερού, τους οποίους τα σημεία διανομής και λιανικής πώλησης συνήθως χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της εναλλαγής των αποθεμάτων», αναφέρει ο ιστότοπος της Διεθνούς Ένωσης Εμφιαλωμένου Νερού.

Αν δείτε μια ημερομηνία σε ένα μπουκάλι νερό, είναι γενικά μια διετής περίοδος λήξης και θα αναγράφει «ανάλωση μέχρι», πράγμα που δεν σημαίνει ότι θα αρρωστήσετε αν περάσει η ημερομηνία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο