Η Ελλάδα στα υψηλότερα ποσοστά της ΕΕ με παιδιά που στερούνται βασικά υλικά αγαθά ακόμα και αν το μορφωτικό επίπεδο των γονιών είναι υψηλό!
Το 2021, σύμφωνα με τη Eurostat, το 11% των εξαρτώμενων παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά της ΕΕ αντιμετώπισαν “υλική στέρηση* για τα παιδιά” . Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, με δύο βασικούς παράγοντες να είναι η σύνθεση του νοικοκυριού και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, το οποίο συχνά συνδέεται με την κατάστασή τους στην αγορά εργασίας.
Η εκπαίδευση των γονέων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υλική στέρηση των παιδιών σε 10 χώρες της ΕΕ
Το 2021, το 39% των παιδιών της ΕΕ που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλότερης εκπαίδευσης αντιμετώπισαν υλική στέρηση, σε σύγκριση με 4% για τα παιδιά σε νοικοκυριά ανώτερης εκπαίδευσης.
Σε 10 χώρες της ΕΕ, περισσότερα από τα μισά παιδιά σε νοικοκυριά κατώτερης εκπαίδευσης αντιμετώπισαν υλική στέρηση, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Ρουμανία (85%), τη Βουλγαρία (83%) την Ουγγαρία (78%) την Τσεχία και την Ελλάδα. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (9%), τη Γερμανία και την Εσθονία (16%).
Μεταξύ των νοικοκυριών όπου οι γονείς είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής υλικής στέρησης καταγράφηκαν στην Ελλάδα (16%), τη Βουλγαρία (12%) και την Κύπρο (10%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής υλικής στέρησης καταγράφηκαν στη Σλοβενία (σχεδόν 0%), την Τσεχία, τη Σουηδία και την Πολωνία (1%).
*Το ποσοστό στέρησης είναι το ποσοστό των παιδιών κάτω των 16 ετών που υποφέρουν από την αναγκαστική έλλειψη για οικονομικούς λόγους, τουλάχιστον τριών ειδών από τα ακόλουθα είδη:
- Μερικά καινούργια ρούχα
- Δύο ζευγάρια παπούτσια
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά
- Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι
- Κατάλληλα βιβλία
- Εξοπλισμός υπαίθριου ελεύθερου χρόνου
- Παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους
- Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου
- Γιορτές
- Πρόσκληση φίλων
- Σχολικές εκδρομές
- Διακοπές
Επίσης οι οικογένειά τους δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φθαρμένα έπιπλα, δεν υπάρχει διαδίκτυο, δεν υπάρχει θέρμανση και δεν έχει αυτοκίνητο.