Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το άνοστο και δυσάρεστο φαγητό κινητοποιεί τους μυς των… φρυδιών!

ΑρχικήΕπιστήμηΤο άνοστο και δυσάρεστο φαγητό κινητοποιεί τους μυς των... φρυδιών!
spot_img

Ερευνητές βρήκαν τα νεύρα του προσώπου και τα σημεία του εγκεφάλου που αντιδρούν σε ευχάριστη και δυσάρεστη τροφή.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη μελέτη των ηδονιστικών διατροφικών εμπειριών χρησιμοποιώντας νευροφυσιολογικές μεθόδους στον τομέα της νευροεπιστήμης. Η κατανόηση των νευρικών μηχανισμών πίσω από την αντίληψη της ευχαρίστησης και της αποστροφής στα ερεθίσματα των τροφίμων έχει επιπτώσεις τόσο στις θεμελιώδεις διαδικασίες της ανθρώπινης αισθητηριακής και συναισθηματικής επεξεργασίας γεύσης όσο και στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία, όπως η παχυσαρκία και οι διατροφικές διαταραχές.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική φασματοσκοπία κοντά στο υπέρυθρο (fNIRS), καρδιακό ρυθμό (HR), ηλεκτροδερμική δραστηριότητα (EDA) και ηλεκτρομυογραφία (EMG) για να μετρήσουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου και του περιφερικού νευρικού συστήματος σε ευχάριστα και δυσάρεστα τρόφιμα. Χρησιμοποιώντας το fNIRS, διαπιστώσαν ότι ενώ η insula (γνωστή και ως νησιωτικός φλοιός, μια περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού) ενεργοποιήθηκε ως απόκριση σε υποκειμενικά ευχάριστο φαγητό, η δεξιά προκεντρική έλικα ενεργοποιήθηκε ως απόκριση στην δυσάρεστη γεύση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης, ότι ο αυλακωτός μυς του προσώπου (βρίσκεται βαθιά στο μεσαίο άκρο κάθε φρυδιού) ήταν ευαίσθητος σε δυσάρεστη τροφή, ενώ ο ζυγωματικός μυς του προσώπου (που σηκώνει το άνω χείλος) ήταν ευαίσθητος σε ευχάριστη τροφή. Η σύγκλιση των αποτελεσμάτων νευροαπεικόνισης και περιφερικών φυσιολογικών αποτελεσμάτων παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για την κατανόηση σχετικά με τις ηδονιστικές αποκρίσεις στο φαγητό. Διευκρινίζοντας τις νευρικές και φυσιολογικές βάσεις των ηδονικών τροφών, οι ερευνητές μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις για την περίπλοκη φύση της όρεξης των καταναλωτών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο