Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Ε. Coli χρησιμοποιείται ως ζωντανός αισθητήρας για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο νερό!

ΑρχικήΕπιστήμηΤο Ε. Coli χρησιμοποιείται ως ζωντανός αισθητήρας για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο νερό!
spot_img

Οι ερευνητές του UC Irvine δημιουργούν τεχνολογία παρακολούθησης νερού με βάση το E. coli.

Το Escherichia coli (E. coli ) είναι ένα βακτήριο που αν και η πλειονότητα των στελεχών του είναι αβλαβή, ορισμένα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας και ακόμη και θάνατο. Χιλιάδες ανακλήσεις τροφίμων ανά τον κόσμο γίνονται λόγω ανίχνευσης E. coli γι’ αυτό και δικαίως έχει συνδεθεί με μόλυνσης και ασθένειες. Τώρα όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απέδειξαν πως το βακτήριο μπορεί να γίνει «αντικείμενο εκμετάλλευσης» από την επιστήμη τροφίμων για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο νερό.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences το E. coli εμφανίζει βιοχημική απόκριση παρουσία μεταλλικών ιόντων, μια μικρή αλλαγή που οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν με χημικά συναρμολογημένους οπτικούς αισθητήρες νανοσωματιδίων χρυσού. Μέσω μιας ανάλυσης μηχανικής μάθησης των οπτικών φασμάτων μεταβολιτών που απελευθερώνονται ως απόκριση στην έκθεση σε χρώμιο και αρσενικό, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανιχνεύσουν μέταλλα σε συγκεντρώσεις δισεκατομμύρια φορές χαμηλότερες από αυτές που οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο – ενώ ήταν σε θέση να συμπεράνουν τον τύπο βαρέων μετάλλων και ποσό με ακρίβεια μεγαλύτερη από 96%!.

Οι επιστήμονες λένε πως η διαδικασία ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στο νερό με τη βοήθεια του E. Coli μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις δέκα λεπτά ενώ το βακτήριο εκτός από τον εντοπισμό μη ασφαλούς για κατανάλωση νερού (μπορεί να εντοπίσει αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, χαλκό, μόλυβδο και υδράργυρο) μπορεί να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση μόλυνσης καθώς τα ανιχνεύει σε επίπεδα τάξεων μεγέθους κάτω από τα ρυθμιστικά όρια.

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο