Οι ερευνητές του UC Irvine δημιουργούν τεχνολογία παρακολούθησης νερού με βάση το E. coli.
Το Escherichia coli (E. coli ) είναι ένα βακτήριο που αν και η πλειονότητα των στελεχών του είναι αβλαβή, ορισμένα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας και ακόμη και θάνατο. Χιλιάδες ανακλήσεις τροφίμων ανά τον κόσμο γίνονται λόγω ανίχνευσης E. coli γι’ αυτό και δικαίως έχει συνδεθεί με μόλυνσης και ασθένειες. Τώρα όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απέδειξαν πως το βακτήριο μπορεί να γίνει «αντικείμενο εκμετάλλευσης» από την επιστήμη τροφίμων για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο νερό.
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences το E. coli εμφανίζει βιοχημική απόκριση παρουσία μεταλλικών ιόντων, μια μικρή αλλαγή που οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν με χημικά συναρμολογημένους οπτικούς αισθητήρες νανοσωματιδίων χρυσού. Μέσω μιας ανάλυσης μηχανικής μάθησης των οπτικών φασμάτων μεταβολιτών που απελευθερώνονται ως απόκριση στην έκθεση σε χρώμιο και αρσενικό, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανιχνεύσουν μέταλλα σε συγκεντρώσεις δισεκατομμύρια φορές χαμηλότερες από αυτές που οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο – ενώ ήταν σε θέση να συμπεράνουν τον τύπο βαρέων μετάλλων και ποσό με ακρίβεια μεγαλύτερη από 96%!.
Οι επιστήμονες λένε πως η διαδικασία ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στο νερό με τη βοήθεια του E. Coli μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις δέκα λεπτά ενώ το βακτήριο εκτός από τον εντοπισμό μη ασφαλούς για κατανάλωση νερού (μπορεί να εντοπίσει αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, χαλκό, μόλυβδο και υδράργυρο) μπορεί να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση μόλυνσης καθώς τα ανιχνεύει σε επίπεδα τάξεων μεγέθους κάτω από τα ρυθμιστικά όρια.
Πηγή: EurekAlert