Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Ε. Coli χρησιμοποιείται ως ζωντανός αισθητήρας για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο νερό!

ΑρχικήΕπιστήμηΤο Ε. Coli χρησιμοποιείται ως ζωντανός αισθητήρας για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο νερό!
spot_img

Οι ερευνητές του UC Irvine δημιουργούν τεχνολογία παρακολούθησης νερού με βάση το E. coli.

Το Escherichia coli (E. coli ) είναι ένα βακτήριο που αν και η πλειονότητα των στελεχών του είναι αβλαβή, ορισμένα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας και ακόμη και θάνατο. Χιλιάδες ανακλήσεις τροφίμων ανά τον κόσμο γίνονται λόγω ανίχνευσης E. coli γι’ αυτό και δικαίως έχει συνδεθεί με μόλυνσης και ασθένειες. Τώρα όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απέδειξαν πως το βακτήριο μπορεί να γίνει «αντικείμενο εκμετάλλευσης» από την επιστήμη τροφίμων για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο νερό.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences το E. coli εμφανίζει βιοχημική απόκριση παρουσία μεταλλικών ιόντων, μια μικρή αλλαγή που οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν με χημικά συναρμολογημένους οπτικούς αισθητήρες νανοσωματιδίων χρυσού. Μέσω μιας ανάλυσης μηχανικής μάθησης των οπτικών φασμάτων μεταβολιτών που απελευθερώνονται ως απόκριση στην έκθεση σε χρώμιο και αρσενικό, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανιχνεύσουν μέταλλα σε συγκεντρώσεις δισεκατομμύρια φορές χαμηλότερες από αυτές που οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο – ενώ ήταν σε θέση να συμπεράνουν τον τύπο βαρέων μετάλλων και ποσό με ακρίβεια μεγαλύτερη από 96%!.

Οι επιστήμονες λένε πως η διαδικασία ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στο νερό με τη βοήθεια του E. Coli μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις δέκα λεπτά ενώ το βακτήριο εκτός από τον εντοπισμό μη ασφαλούς για κατανάλωση νερού (μπορεί να εντοπίσει αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, χαλκό, μόλυβδο και υδράργυρο) μπορεί να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση μόλυνσης καθώς τα ανιχνεύει σε επίπεδα τάξεων μεγέθους κάτω από τα ρυθμιστικά όρια.

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων: Καινοτόμα πλατφόρμα ενημέρωσης για την νομοθεσία τροφίμων

Η νέα Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού για την Νομοκανονιστική Συμμόρφωση, βοηθά τις επιχειρήσεις, όχι μόνο να γνωρίζουν αλλά και να προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα