Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κακάο μπαίνει στη μάχη των επιστημόνων κατά της παχυσαρκίας

ΑρχικήΕπιστήμηΤο κακάο μπαίνει στη μάχη των επιστημόνων κατά της παχυσαρκίας
spot_img

Το USDA χρηματοδοτεί με 650.000$ έρευνα για τα οφέλη του κακάο για την καταπολέμηση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Το κακάο μπορεί να αποτελεί όπλο στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ερευνητές στο Penn State. Τα προβλήματα βάρους και η παχυσαρκία αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ , με έναν στους έξι Ευρωπαίους να είναι παχύσαρκοι και πάνω από το 50% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι.  Στις ΗΠΑ σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες είναι υπέρβαρος και περισσότεροι από δύο στους πέντε έχουν παχυσαρκία στις ΗΠΑ, δύο καταστάσεις που συνοδεύονται από ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, στεφανιαίες παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Για συγκεκριμένα άτομα, η παχυσαρκία μπορεί περαιτέρω να συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών προβλημάτων. Για την κοινωνία στο σύνολό της, έχει σημαντικό άμεσο και έμμεσο κόστος που επιβαρύνει σημαντικά την υγειονομική περίθαλψη και τους κοινωνικούς πόρους.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έδωσε σε μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Joshua Lambert, καθηγητή επιστήμης τροφίμων στο Penn State College of Agricultural Sciences, τριετή επιχορήγηση ύψους 650.000 δολαρίων για να συνεχίσει το έργο της μελέτης των επιπτώσεων του κακάου στην υγεία του εντέρου των ποντικών, χαρακτηρίζοντας τις ευεργετικές επιδράσεις του κακάο κατά της φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία και της λιπώδους ηπατικής νόσου.

Έρευνες από το εργαστήριό μας και άλλες έχουν δείξει ότι το κακάο μπορεί να μετριάσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο», δήλωσε ο Lambert. «Τα αποτελέσματα σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου».

Η ερευνητική ομάδα του Lambert δημοσίευσε προηγουμένως ένα έγγραφο στο The Journal of Nutritional Biochemistry που δείχνει σημαντικές διαφορές στην απόκριση των παχύσαρκων ποντικών στο κακάο με βάση το φύλο. Τα παχύσαρκα αρσενικά ποντίκια είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής από τα θηλυκά ποντίκια, αλλά έδειξαν μεγαλύτερες βελτιώσεις με τη θεραπεία με κακάο.

Προηγούμενες μελέτες από άλλους ερευνητές έχουν αναφέρει ότι το φύλο και οι ορμόνες φύλου μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου και άλλων συννοσηροτήτων της παχυσαρκίας, επεσήμανε ο Lambert. Οι μικρότερες επιπτώσεις του κακάο σε θηλυκά ποντίκια μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι τα θηλυκά είχαν λιγότερη φλεγμονή, ίσως λόγω των οιστρογόνων, εξήγησε. Δεδομένου ότι οι ορμόνες φύλου αλλάζουν με το στάδιο της ζωής, πρότεινε, πως υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε πώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το κακάο.

«Με βάση αυτό, υποθέτουμε ότι το κακάο μετριάζει τη φλεγμονή και τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο σε παχύσαρκα ποντίκια με συγκεκριμένο τρόπο για το φύλο και ότι η επίδραση των ορμονών φύλου στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και των οδών σηματοδότησης των θηλαστικών οδηγεί αυτές τις διαφορές στη βιολογική απόκριση», είπε.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εντοπίσουν, να τεκμηριώσουν και να χαρακτηρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του κακάο κατά της φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία και της λιπώδους ηπατικής νόσου. Επιπλέον, δήλωσαν ότι ελπίζουν να χαρακτηρίσουν το ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου – το οικοσύστημα των μικροβίων που ζουν στα έντερα – στη διαμεσολάβηση των ειδικών επιπτώσεων του κακάο κατά της φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία και της ηπατικής νόσου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο