Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μικροβίωμα και η δίαιτα με τρυπτοφάνη, ασπίδα έναντι στο παθογόνο E. coli

ΑρχικήΝέαΥγείαΤο μικροβίωμα και η δίαιτα με τρυπτοφάνη, ασπίδα έναντι στο παθογόνο E. coli
spot_img

Ερευνητές ανοίγουν νέο δρόμο προστασίας από το παθογόνο βακτήριο E. coli.

    Τα βακτήρια του εντέρου και μια διατροφή πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη μπορούν να αλληλεπιδράσουν, διαδραματίζοντας προστατευτικό ρόλο έναντι του παθογόνου E. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές στομαχικές διαταραχές, κράμπες, πυρετό, εντερική αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature. Η έρευνα περιγράφει έναν προηγουμένως άγνωστο ρόλο στο έντερο για έναν υποδοχέα, τον DRD2, ο οποίος ήταν αλλιώς γνωστός ως υποδοχέας ντοπαμίνης (νευροδιαβιβαστής) στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.

   Η έρευνα αποκαλύπτει πώς η διατροφική τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, μπορεί να διασπαστεί από τα βακτήρια του εντέρου σε μικρά μόρια που ονομάζονται μεταβολίτες. Αποδεικνύεται ότι μερικοί από αυτούς τους μεταβολίτες μπορούν να συνδεθούν σε έναν υποδοχέα στα επιθηλιακά (επιφανειακά) κύτταρα του εντέρου, ενεργοποιώντας μια οδό που τελικά μειώνει την παραγωγή πρωτεϊνών που χρησιμοποιεί το E. coli για να προσκολληθεί στην επένδυση του εντέρου όπου προκαλούν μόλυνση. Όταν το E. coli αποτυγχάνει να προσκολληθεί και να αποικίσει το έντερο, το παθογόνο περνά έξω από το σώμα, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα.

    Οι ερευνητές για τη μελέτη χρησιμοποίησαν ποντίκια μολυσμένα με Citrobacter rodentium, ένα βακτήριο που μοιάζει πολύ με το E. coli, καθώς ορισμένα παθογόνα E. coli δεν μολύνουν ποντίκια. Μέσω πειραμάτων, εντόπισαν ότι υπήρχε λιγότερο παθογόνο και φλεγμονή (σημάδι ενεργού ανοσοποιητικού συστήματος και μόλυνσης) αφού τα ποντίκια έλαβαν συμπλήρωμα τρυπτοφάνης. Στη συνέχεια, για να δείξουν ότι τα βακτήρια του εντέρου είχαν αποτέλεσμα, έδωσαν στα ποντίκια αντιβιοτικά για να εξαντλήσουν τα μικρόβια στο έντερο και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν μολυνθεί από το C. rodentium παρά το γεγονός ότι έτρωγαν δίαιτα με τρυπτοφάνη, επιβεβαιώνοντας ότι η προστασία από την τρυπτοφάνη εξαρτάται από τα βακτήρια του εντέρου.

   Τα πειράματα αποκάλυψαν έναν νέο ρόλο του υποδοχέα ντοπαμίνης DRD2 στο έντερο που ελέγχει τις πρωτεΐνες ακτίνης και επηρεάζει μια προηγουμένως άγνωστη οδό για την πρόληψη της ικανότητας ενός παθογόνου βακτηρίου να αποικίζει το έντερο.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο