Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το υπέρογκο «κρυφό κόστος» της βιομηχανίας τροφίμων – Έκθεση του ΟΗΕ

ΑρχικήΝέαΤο υπέρογκο «κρυφό κόστος» της βιομηχανίας τροφίμων – Έκθεση του ΟΗΕ
spot_img

10 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο χάνονται εξαιτίας των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, και της ανθυγιεινής διατροφής.

Η ζημιά στην υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον που προκαλείται από την παραγωγή τροφίμων κοστίζει στον κόσμο 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή ανάλυση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), που καλύπτει 154 χώρες. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η έκθεση εισάγει την έννοια του κρυφού περιβαλλοντικού, υγειονομικού και κοινωνικού κόστους και ωφελειών των συστημάτων αγροδιατροφής και προτείνει μια προσέγγιση – πραγματική λογιστική κόστους (TCA) – για την αξιολόγησή τους. 

Σύμφωνα με την έκδοση του 2023 του The State of Food and Agriculture (SOFA) , το μεγαλύτερο κρυφό κόστος (πάνω από 70%) οφείλεται σε ανθυγιεινές δίαιτες, υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, λίπη και σάκχαρα, που οδηγούν σε παχυσαρκία και μη μεταδοτικές ασθένειες και προκαλώντας απώλειες στην παραγωγικότητα της εργασίας. Τέτοιες απώλειες είναι ιδιαίτερα υψηλές σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος.

Το ένα πέμπτο του συνολικού κόστους σχετίζεται με το περιβάλλον, από εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αζώτου, αλλαγή χρήσης γης και χρήση νερού. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες και η κλίμακα πιθανώς υποτιμάται λόγω περιορισμών δεδομένων.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος πλήττονται αναλογικά περισσότερο από το κρυφό κόστος των συστημάτων αγροδιατροφής, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ τους, σε αντίθεση με λιγότερο από 12% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και λιγότερο από 8% στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, το κρυφό κόστος που σχετίζεται με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό είναι το πιο σημαντικό.

Η έκθεση κάνει λόγο για πιο τακτική και λεπτομερή ανάλυση από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα του κρυφού ή «πραγματικού» κόστους των συστημάτων αγροδιατροφής μέσω της πραγματικής λογιστικής κόστους, ακολουθούμενη από ενέργειες για τον μετριασμό αυτών των βλαβών.

Έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες για τη μέτρηση του κρυφού κόστους των συστημάτων αγροδιατροφής, παράγοντας παρόμοιες εκτιμήσεις όπως ο FAO. Η νέα έκθεση του FAO, ωστόσο, είναι η πρώτη που αναλύει αυτές τις δαπάνες σε εθνικό επίπεδο και διασφαλίζει ότι είναι συγκρίσιμα μεταξύ των κατηγοριών κόστους και μεταξύ των χωρών.

«Μπροστά στις κλιμακούμενες παγκόσμιες προκλήσεις: διαθεσιμότητα τροφίμων, προσβασιμότητα τροφίμων και προσιτή τιμή τροφίμων, κλιματική κρίση, απώλεια βιοποικιλότητας, οικονομική επιβράδυνση και ύφεση, επιδείνωση της φτώχειας και άλλες επικαλυπτόμενες κρίσεις, το μέλλον των συστημάτων αγροδιατροφής μας εξαρτάται από την προθυμία μας να εκτιμήσουμε όλους τους παραγωγούς τροφίμων, μεγάλους ή μικρούς, να αναγνωρίσουμε αυτό το πραγματικό κόστος και να κατανοήσουμε πώς συνεισφέρουμε όλοι σε αυτά και ποιες ενέργειες πρέπει να λάβουμε. Ελπίζω ότι αυτή η έκθεση θα χρησιμεύσει ως έκκληση για δράση για όλους τους εταίρους – από τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα έως τους ερευνητές και τους καταναλωτές – και θα εμπνεύσει μια συλλογική δέσμευση να μεταμορφώσουμε τα γεωργικά μας συστήματα για τη βελτίωση όλων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu.

Η έκθεση προτρέπει τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την πραγματική λογιστική κόστους για να μεταμορφώσουν τα συστήματα αγροδιατροφής για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, τη φτώχεια, την ανισότητα και την επισιτιστική ασφάλεια. Σημειώνει ότι θα χρειαστούν καινοτομίες στην έρευνα και τα δεδομένα, καθώς και επενδύσεις στη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία ικανοτήτων για την κλιμάκωση της εφαρμογής της πραγματικής λογιστικής κόστους, ώστε να μπορεί να συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων με διαφανή και συνεπή τρόπο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο