Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να είσαι αλλεργικός σε ένα φαγητό και να είσαι ευαίσθητος ή δυσανεκτικός σε αυτό;
Η διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας και ευαισθησίας είναι η αντίδραση του σώματος.
Όταν έχετε τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλεί την αντίδραση. Εάν έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία στα τρόφιμα, η αντίδραση προκαλείται από το πεπτικό σύστημα.
- Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στα τρόφιμα περιλαμβάνουν αέριο, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κράμπες και ναυτία.
- Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο, κνησμό, αναφυλαξία και ζάλη.
Ευαισθησίες τροφίμων
Η Sherry Farzan, MD, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Σύστημα Υγείας North Shore-LIJ στο Great Neck της Ν.Υ., λέει ότι οι ευαισθησίες στα τρόφιμα δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Εξηγεί ότι υπάρχουν δυσανεξίες στα τρόφιμα που δεν εμπλέκονται με το ανοσοποιητικό. Αντ ‘αυτού προκαλούνται από την ανικανότητα επεξεργασίας ή πέψης ενός φαγητού.
Οι ευαισθησίες και οι δυσανεξίες των τροφίμων είναι πιο συχνές από τις τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Αλλεργίας. Κανένα από τα δύο δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένα φαγητό προκαλεί δυσανεξία στο πεπτικό σας σύστημα. Εδώ είναι που το σώμα σας δεν μπορεί να το διασπάσει σωστά, ή το σώμα σας αντιδρά σε ένα φαγητό στο οποίο είστε ευαίσθητοι. Για παράδειγμα, δυσανεξία στη λακτόζη είναι όταν το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μπορεί να είστε ευαίσθητοι ή δυσανεκτικοί σε ένα φαγητό για αρκετούς λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- δεν έχετε τα σωστά ένζυμα που χρειάζεστε για να αφομοιώσετε ένα συγκεκριμένο φαγητό
- αντιδράσεις σε πρόσθετα τροφίμων ή συντηρητικά όπως θειώδη άλατα, MSG ή τεχνητά χρώματα
- φαρμακολογικούς παράγοντες, όπως η ευαισθησία στην καφεΐνη ή σε άλλες χημικές ουσίες
- ευαισθησία στα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα όπως κρεμμύδια, μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών
Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στα τρόφιμα ποικίλλουν. Αλλά τα συμπτώματα της δυσανεξίας σχετίζονται με το πεπτικό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- αέριο και φούσκωμα
- διάρροια
- δυσκοιλιότητα
- κράμπες
- ναυτία
Τροφικές αλλεργίες
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνα του σώματός σας ενάντια σε εισβολείς όπως βακτήρια, μύκητες ή ο ιός του κοινού κρυολογήματος. Έχετε τροφική αλλεργία όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει μια πρωτεΐνη σε αυτό που τρώτε ως εισβολέα και αντιδρά παράγοντας αντισώματα για την καταπολέμησή της.
Η Farzan εξηγεί ότι μια τροφική αλλεργία είναι μια ανοσολογική αντίδραση στο φαγητό. Το πιο συνηθισμένο είναι μια αντίδραση που προκαλείται μέσω της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE). Τα IgEs είναι αλλεργικά αντισώματα. Προκαλούν άμεση αντίδραση όταν απελευθερώνονται χημικές ουσίες, όπως η ισταμίνη από τα ιστοκύτταρα.
Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες, σε αντίθεση με μια τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατάποση ή ακόμη και η επαφή με μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση.
Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:
- δερματικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση, οίδημα και κνησμός
- αναφυλαξία, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην αναπνοή, συριγμό, ζάλη, και θάνατο
- πεπτικά συμπτώματα
Οκτώ τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων: γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, φιστίκια, ξηροί καρποί δέντρων, σιτάρι και σόγια.
Υπάρχουν επίσης μη συνδεδεμένες με IGE τροφικές αλλεργίες. Αυτές οι αντιδράσεις συμβαίνουν όταν άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται εκτός από τα αντισώματα IGE.
Τα συμπτώματα των μη- IGE αντιδράσεων συνήθως καθυστερούν και εμφανίζονται κυρίως στο γαστρεντερικό σωλήνα. Περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια ή φούσκωμα. Είναι λιγότερα γνωστά για αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο αντίδρασης και γενικά αυτός ο τύπος απόκρισης δεν είναι απειλητικός για τη ζωή.
Τι πρέπει να κάνετε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οκτώ τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων από τρόφιμα. Αυτά είναι:
- γάλα
- αυγά
- ψάρι
- οστρακόδερμα
- φιστίκια
- καρύδια
- σιτάρι
- σόγια
Οι άνθρωποι που έχουν τροφικές αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα. Επίσης, οι γονείς και οι φροντιστές ενός παιδιού με τροφικές αλλεργίες πρέπει να εκπαιδεύονται για τη θεραπεία τυχαίων προσλήψεων, λέει η Farzan.
Η αυτο-ενέσιμη επινεφρίνη πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμη και οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να τη χορηγούν.
Οι πιθανές επιπτώσεις μιας αλλεργικής αντίδρασης είναι σοβαρές και υπάρχει μεγάλη προσοχή ως προς τα άτομα που είναι αλλεργικά. Οι σχολικές αίθουσες γευμάτων για παράδειγμα μπορεί να είναι «χωρίς φιστίκια» για να σιτίσουν τα παιδιά με αλλεργίες στα φιστίκια.
Επίσης, απαιτείται οι ετικέτες των προϊόντων να δηλώνουν εάν ένα τρόφιμο κατασκευάζεται στην ίδια εγκατάσταση που επεξεργάζεται τα πιο κοινά αλλεργιογόνα.
Πηγή: healthline