Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρόφιμα υψηλής ποιότητας από την Κύπρο μέχρι τη Σουηδία – Το ευρωπαϊκό έργο  PATHWAYS 

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΤρόφιμα υψηλής ποιότητας από την Κύπρο μέχρι τη Σουηδία – Το ευρωπαϊκό έργο  PATHWAYS 
spot_img

Οι φάρμες αγελάδων, κατσικιών και πουλερικών λαμβάνουν βοήθεια από την έρευνα της ΕΕ για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να εξασφαλίσουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

Οι κτηνοτρόφοι στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν μια νέα μέθοδο παραγωγής γάλακτος και κρέατος: ταΐζουν τις αγελάδες τους κυρίως ή μόνο με χόρτο αποκλείοντας τα δημητριακά.

«Μια μέθοδος που τρέφονται 100% με βοσκή είναι πρόκληση», είπε ο Laurence Smith, πρώην αγρότης που τώρα είναι ερευνητής συστημάτων τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών. «Αλλά είναι δυνητικά ένα αρκετά βιώσιμο σύστημα». Ο Smith συντονίζει το έργο της ΕΕ, το οποίο ονομάζεται PATHWAYS και προωθεί πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας που βασίζεται σε βοσκότοπους. Λειτουργεί για πέντε χρόνια έως τα τέλη Αυγούστου 2026. Συνολικά, 31 εταίροι από 12 χώρες βοηθούν 15 ομάδες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Οι εταίροι περιλαμβάνουν την εταιρεία γαλακτοκομικών Arla Foods στη Δανία, τη Danone Nutricia Research στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας με έδρα την Ελβετία.

Η πρακτική έχει πολλά περιβαλλοντικά οφέλη μεταξύ των οποίων τα ζώα που βόσκουν επιστρέφουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, δεν γίνεται εισαγωγή δημητριακών από μακρινές χώρες όπως η Βραζιλία ενώ δεν υπάρχει η ανησυχία της χρήσης γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.  

Το πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από ορισμένους παραγωγούς βοείου κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν μεταπηδήσει σε αγελάδες που τρέφονται 100% με χόρτο. Οι αγρότες έχουν δημιουργήσει επίσης μια ειδική ετικέτα κρέατος και γαλακτοκομικών για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη μέθοδο παραγωγής και τα οφέλη της για την υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν χαμηλότερα λιπαρά και υψηλότερα επίπεδα βιταμινών. Τα πλεονεκτήματα για τους αγρότες είναι ότι μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πιο καλή τιμή.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτείται από την ΕΕ εργάζεται επίσης για να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν τις πρακτικές τους. Το έργο Code Re-farm εστιάζει σε κατσίκες και πουλερικά γαλακτοπαραγωγής και συνδέεται με το PATHWAYS.

«Αποκαλούμε ο ένας τον άλλον αδερφά έργα», είπε η Μαρία Αναστάση, εμπειρογνώμονας υγείας που εργάζεται για το Κυπριακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στην κυπριακή πρωτεύουσα Λευκωσία και είναι μέλος της συντονιστικής ομάδας Code Re-farm.

Στην περίπτωση του Code Re-farm, η διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων είναι τόσο στόχος όσο και η μείωση των εκπομπών.

Το Code Re-farm λειτουργεί για τριάμισι χρόνια έως τον Οκτώβριο του 2024. Αποτελεί μέρος της ευρύτερης έρευνας της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά συστήματα κτηνοτροφίας μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλής ποιότητας κατσικίσιο τυρί, κρέας κοτόπουλου και προϊόντα αυγών με βιώσιμο τρόπο.

Αυξημένη ασφάλεια

Συνολικά, αναπτύσσονται εννέα εργαλεία για να βοηθήσουν τους αγρότες να παρακολουθούν καλύτερα την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων τους καθώς και να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων.

Περιλαμβάνουν μια φορητή συσκευή που μπορεί να προσδιορίσει την ασφάλεια των αυγών για κατανάλωση τροφής, ένα όργανο για την ανίχνευση της μαστίτιδας – μια φλεγμονή του μαστού – σε κατσίκες από νωρίς και μια τεχνολογία για τη μέτρηση των εκπομπών μεθανίου.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα σύστημα για τον αυτόματο έλεγχο της υγείας και της συμπεριφοράς των ζώων, ώστε οι αγρότες να μπορούν να λάβουν άμεσα μέτρα εάν χρειαστεί.

Σύνδεση καταναλωτή

Ένας άλλος στόχος είναι να βοηθηθούν οι καταναλωτές να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες επιλογές όταν αγοράζουν τρόφιμα.

Οι ερευνητές δοκιμάζουν μια εφαρμογή για κινητά που σαρώνει μια ετικέτα σε κρέας ή γαλακτοκομικό προϊόν και να δείξει πού παρήχθη, πώς ανατράφηκαν τα ζώα και ακόμη και ποιες συνταγές θα ταίριαζαν στο φαγητό.

«Οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι καταναλώνουν στις μέρες μας και αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του φαγητού τους, αλλά αυτό συνήθως δεν είναι εύκολο να το βρεις», είπε η κ. Αναστάση.

Πηγή: Horizon The EU Research & Innovation Magazine

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο