Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέες αντιδράσεις για τους νέους κανόνες συσκευασίας στην ΕΕ – «Χρειαζόμαστε έξυπνες συσκευασίες, όχι λιγότερες»

ΑρχικήΝέαΝέες αντιδράσεις για τους νέους κανόνες συσκευασίας στην ΕΕ - «Χρειαζόμαστε έξυπνες συσκευασίες, όχι λιγότερες»
spot_img

Τι είπε η βουλευτής Ulrike Müller στο Euractiv για τους νέους κανόνες συσκευασίας της ΕΕ που στοχεύουν σε λιγότερα απορρίμματα.

Περιορισμένα απόβλητα, αλλά ακούσιες συνέπειες φέρνουν οι νέοι κανόνες συσκευασίας της ΕΕ, λέει η νομοθέτης Ulrike Müller, μέλος της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την φιλελεύθερη ομάδα Renew, σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό μέσο Euractiv.

Η πρόταση για τον νέο κανονισμό συσκευασίας και απορριμμάτων συσκευασίας (PPWR) κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2022. Στόχος της είναι η εφαρμογή μέτρων που ενισχύουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση με απώτερο σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων που προκύπτουν από τις συσκευασίες. Η Κομισιών βάσει του κανονισμού προτείνει και για τις συσκευασίες τροφίμων και ποτών στόχους ανακυκλωσιμότητας 85% για τις συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι και στόχο 55% για το πλαστικό.

Αλλά η Ulrike Müller θεωρεί πως χρειάζονται περισσότερες αξιολογήσεις αναφορικά με τις συνέπειες της πρότασης στον τομέα της αγροδιατροφής. Φέρνει ως παράδειγμα τη σημασία της συσκευασίας στη διατήρηση και τη μεταφορά των τροφίμων, που με τη σειρά του σημαίνει λιγότερη σπατάλη τροφίμων, εξίσου σημαντικό για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Καθώς οι συσκευασίες αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος των προϊόντων διατροφής, το να χρησιμοποιείται λιγότερη συσκευασία για τα προϊόντα για την βουλευτή μπορεί να είναι πιο επιζήμιο από την περισσότερη συσκευασία.

Σε συνέχεια της συνέντευξής της στο Euractiv η Müller επεσήμανε ότι ενώ θα πρέπει να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης για τις συσκευασίες τροφίμων τα επόμενα χρόνια, τα ανακυκλωμένα προϊόντα που έχουν κριθεί κατάλληλα για να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα είναι ελάχιστα, η διαθεσιμότητα ανακυκλωμένων προϊόντων κατάλληλων για επαφή με τρόφιμα είναι ένα «τεράστιο ζήτημα». Επιπλέον, δεν έχει διαμορφωθεί προς το παρόν η υποδομή για υψηλής ποιότητας προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά και προβλέπεται να μην έχουν διαμορφωθεί ως το 2030.

Κενά εντοπίζει επίσης και στη νομική σαφήνεια για τον τομέα των τροφίμων και της φιλοξενίας, ιδιαίτερα αναφορικά με τις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά σε πακέτο.

«Η πρόταση είναι γεμάτη καλές προθέσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καλά μελετημένη», φέρεται να είπε στο ειδησεογραφικό μέσο.

Τι θα γίνει με τους καταναλωτές; Σίγουρα η Muller αναμένει σημαντικές επιπτώσεις και σε αυτούς, ειδικά σε επίπεδο νοικοκυριού- οι μεγαλύτεροι ιθύνοντες για τη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ.

Αφενός ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι απαραίτητες για την ευρωβουλευτή, αλλά αφετέρου χρειάζεται οι κανόνες να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με τη διασφάλιση ότι τα συστήματα συλλογής για μπουκάλια και επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για παραλαβή δεν θα τους επιβαρύνουν αδικαιολόγητα.

Όσον αφορά στη χύμα πώληση τροφίμων που είχε προταθεί ως μέσο μείωσης των συσκευασιών, η Müller τη θεωρεί κατάλληλη μόνο για περιορισμένα είδη και με μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού διαφορετικά μπορεί και αυτό να οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων και μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων συσκευασίας μεγάλου μεγέθους.

«Χρειαζόμαστε έξυπνες συσκευασίες που χρησιμοποιούν τη σωστή ποσότητα του σωστού υλικού, όχι λιγότερη συσκευασία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο