Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να είναι εν γένει καλύτερη για τη διατροφή μας, αλλά, σύμφωνα με νέα μελέτη, πολλές γνωστές μάρκες περιέχουν επικίνδυνες ποσότητες βαρέων μετάλλων.
Η ποιοτική μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που προωθούν την καλή υγεία. Φτιάχνεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με μελέτες, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση λόγω των φλαβονοειδών, προστατεύει από την υψηλή χοληστερόλη, προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο και , βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Γενικά κατατάσσεται στις τροφές με υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, και μερικά άλλα μέταλλα που προωθούν την υγεία.
Όλα αυτά τα οφέλη όμως ανατρέπονται καθώς πρόσφατη μελέτη εντόπισε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων σε προϊόντα μαύρης σοκολάτας γνωστών εταιρειών. Τα βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα ο μόλυβδος, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα σε παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο για αναπτυξιακά προβλήματα, διαταραχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου, χαμηλότερα σκορ IQ και άλλα θέματα.
Όπως αναφέρει η οργάνωση Watchdog, ερευνητές μέτρησαν διάφορα βαρέα μέταλλα σε 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας και βρήκαν κάδμιο και μόλυβδο σε υψηλή ποσότητα.
Είναι εντυπωσιακό πως στα 23 προϊόντα που αναλύθηκαν, η κατανάλωση μόνο 30 γραμμαρίων την ημέρα θα υπερέβαινε το επιτρεπόμενο ποσοστό βαρέων μετάλλων που είναι ασφαλές να εκτεθεί ακόμα και ένας ενήλικας, πόσο μάλλον ένα παιδί.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τον Αύγουστο του 2021, το όριο ασφαλείας της ποσότητας καδμίου σε διάφορα προϊόντα διατροφής. Για την σοκολάτα το όριο καδμίου είναι μεταξύ 0,1 και 0,8 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σοκολάτας, ανάλογα με τον τύπο της σοκολάτας και όλες οι σοκολάτες που εισάγονται στην Ευρώπη πρέπει να συμμορφώνονται με το όριο.
Η απόφαση της Ευρώπης βασίστηκε σε έρευνα που έδειξε , παρόλο που η έκθεση στο κάδμιο σε ενήλικες εξακολουθεί να είναι κάτω από το ανώτατο όριο του ΠΟΥ, η έκθεση μέσω της τροφής στα παιδιά αγγίζει το διπλάσιο του ασφαλούς ορίου.
Γενικά, η ποσότητα καδμίου στην επεξεργασμένη σοκολάτα είναι ελάχιστη λόγω της ανάμειξης της ακατέργαστης σοκολάτας με γάλα, ζάχαρη και σιρόπι κατά την παραγωγή. Το επίπεδο σοκολάτας σε ένα προϊόν είναι μεταξύ 10% (για σοκολάτα γάλακτος) και 70-100% (για μαύρη σοκολάτα). Ωστόσο, εάν τρώτε πολύ σοκολάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ποσότητα καδμίου στο σώμα σας θα αυξηθεί.
Συμπερασματικά η σοκολάτα γάλατος είναι λιγότερο επικίνδυνη όσον αφορά την πρόσληψη βαρέων μετάλλων καθώς έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, άρα και πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάδμιο και μόλυβδο.