Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιολογικά ή μη βιολογικά κρασιά;

ΑρχικήΝέαΒιολογικά ή μη βιολογικά κρασιά;
spot_img

Ποιες οι διαφορές των βιολογικών από τα μη βιολογικά κρασιά και ποια τα πρόσθετα οφέλη του καταναλωτή από τα πρώτα.

Μπορεί να μην «ακούγονται» τόσο, αλλά τα βιολογικά κρασιά είναι μια καλή επιλογή ποιοτικά, σε σύγκριση με το μέσο κρασί του εμπορίου.

Ενώ τα συμβατικά, μη βιολογικά κρασιά είθισται να περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα στους αμπελώνες και άλλα πρόσθετα (όπως θείο ή Mega Purple ), τα βιολογικά κρασιά από την άλλη παράγονται με σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο συνιστά μια σειρά διαφορετικών πρακτικών διαχείρισης του αμπελώνα, χωρίς πολλά πρόσθετα και χημικά.

 Αν και το κρασί βιολογικής παραγωγής έχει ορισμένα πρόσθετα, όπως η μαγιά, τα ασπράδια αυγών και τα ζωικά ένζυμα, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου προκύπτει ένα δίλημμα στο αν μπορεί να οριστεί ένα κρασί ως βιολογικό αν χρησιμοποιείται διοξείδιο του θείου (SO2) στη διαδικασία οινοποίησης.

Αυτό με τη σειρά του αλλάζει διακρατικά τον ορισμό του βιολογικού, καθώς ενώ για παράδειγμα τα κρασιά στην Ευρώπη και τον Καναδά μπορεί να περιέχουν πρόσθετα θειώδη, δεν ισχύει το ίδιο για τα βιολογικά κρασιά από τις ΗΠΑ, τα οποία κατά κανόνα έχουν και μικρότερη διάρκεια ζωής ενός κρασιού και διαφορετική γεύση.  

Πόσα, όμως, είναι τα χημικά που γλιτώνει κανείς από τα βιολογικά κρασιά;

Ο ιστότοπος winefolly.com αναφέρεται σε μια ανάλυση σε αμπελώνες στην Νάπα, στην οποία διαπιστώθηκαν πάνω από 30 διαφορετικές χημικές ουσίες διαφορετικής τοξικότητας. Ανακαλύφθηκε, επίσης, ότι η μόλυνση των υπόγειων υδάτων και η τοξικότητα στις τοπικές λεκάνες απορροής είναι ίσως η 2η μεγαλύτερη απειλή για τους συμβατικούς αμπελώνες.

Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει, επίσης, μια ιστορία του Monty Waldin -συγγραφέα των Καλύτερων Βιοδυναμικών Κρασιών-  που αναφερόμενος στην έλλειψη ρύθμισης στις αναπτυσσόμενες οινοπαραγωγικές χώρες, όπως η Χιλή και η Πορτογαλία, επισημαίνει πως ακόμα και οι ίδιοι οι αμπελουργοί έχουν δηλητηριαστεί από τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή. Κάνει, επίσης, ειδική μνεία σε μια άλλη ιστορία αυτή τη φορά για  ένα οινοποιείο στη Νότια Γαλλία που κρίθηκε ένοχο για δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα ενός από τους εργάτες του.

Για αυτό και είναι πρόκληση ακόμα και αν ένας βιολογικός και ένας μη βιολογικός αμπελώνας βρίσκονται πλησίον ο ένας στον άλλο, καθώς πρέπει να διατηρείται μια στοιχειώδης απόσταση για να μη μολυνθούν οι βιολογικές καλλιέργειες από τα χημικά.

Οπότε, μάλλον το βιολογικό κρασί προσφέρει μια μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο στον παραγωγό όσο και τον καταναλωτή. Οπότε, αγοράζοντας κρασί, ψάξτε για το σήμα «bio» ή βιολογικό στην ετικέτα. Στις ΗΠΑ υπάρχει, επίσης, το λογότυπο Salmon-safe, που αφορά σε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης που εστιάζει στην ενίσχυση των παρόχθιων περιοχών και στη μείωση της απορροής των αγροκτημάτων σε ρυάκια και ποτάμια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο