Ποιες οι διαφορές των βιολογικών από τα μη βιολογικά κρασιά και ποια τα πρόσθετα οφέλη του καταναλωτή από τα πρώτα.
Μπορεί να μην «ακούγονται» τόσο, αλλά τα βιολογικά κρασιά είναι μια καλή επιλογή ποιοτικά, σε σύγκριση με το μέσο κρασί του εμπορίου.
Ενώ τα συμβατικά, μη βιολογικά κρασιά είθισται να περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα στους αμπελώνες και άλλα πρόσθετα (όπως θείο ή Mega Purple ), τα βιολογικά κρασιά από την άλλη παράγονται με σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο συνιστά μια σειρά διαφορετικών πρακτικών διαχείρισης του αμπελώνα, χωρίς πολλά πρόσθετα και χημικά.
Αν και το κρασί βιολογικής παραγωγής έχει ορισμένα πρόσθετα, όπως η μαγιά, τα ασπράδια αυγών και τα ζωικά ένζυμα, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου προκύπτει ένα δίλημμα στο αν μπορεί να οριστεί ένα κρασί ως βιολογικό αν χρησιμοποιείται διοξείδιο του θείου (SO2) στη διαδικασία οινοποίησης.
Αυτό με τη σειρά του αλλάζει διακρατικά τον ορισμό του βιολογικού, καθώς ενώ για παράδειγμα τα κρασιά στην Ευρώπη και τον Καναδά μπορεί να περιέχουν πρόσθετα θειώδη, δεν ισχύει το ίδιο για τα βιολογικά κρασιά από τις ΗΠΑ, τα οποία κατά κανόνα έχουν και μικρότερη διάρκεια ζωής ενός κρασιού και διαφορετική γεύση.
Πόσα, όμως, είναι τα χημικά που γλιτώνει κανείς από τα βιολογικά κρασιά;
Ο ιστότοπος winefolly.com αναφέρεται σε μια ανάλυση σε αμπελώνες στην Νάπα, στην οποία διαπιστώθηκαν πάνω από 30 διαφορετικές χημικές ουσίες διαφορετικής τοξικότητας. Ανακαλύφθηκε, επίσης, ότι η μόλυνση των υπόγειων υδάτων και η τοξικότητα στις τοπικές λεκάνες απορροής είναι ίσως η 2η μεγαλύτερη απειλή για τους συμβατικούς αμπελώνες.
Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει, επίσης, μια ιστορία του Monty Waldin -συγγραφέα των Καλύτερων Βιοδυναμικών Κρασιών- που αναφερόμενος στην έλλειψη ρύθμισης στις αναπτυσσόμενες οινοπαραγωγικές χώρες, όπως η Χιλή και η Πορτογαλία, επισημαίνει πως ακόμα και οι ίδιοι οι αμπελουργοί έχουν δηλητηριαστεί από τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή. Κάνει, επίσης, ειδική μνεία σε μια άλλη ιστορία αυτή τη φορά για ένα οινοποιείο στη Νότια Γαλλία που κρίθηκε ένοχο για δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα ενός από τους εργάτες του.
Για αυτό και είναι πρόκληση ακόμα και αν ένας βιολογικός και ένας μη βιολογικός αμπελώνας βρίσκονται πλησίον ο ένας στον άλλο, καθώς πρέπει να διατηρείται μια στοιχειώδης απόσταση για να μη μολυνθούν οι βιολογικές καλλιέργειες από τα χημικά.
Οπότε, μάλλον το βιολογικό κρασί προσφέρει μια μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο στον παραγωγό όσο και τον καταναλωτή. Οπότε, αγοράζοντας κρασί, ψάξτε για το σήμα «bio» ή βιολογικό στην ετικέτα. Στις ΗΠΑ υπάρχει, επίσης, το λογότυπο Salmon-safe, που αφορά σε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης που εστιάζει στην ενίσχυση των παρόχθιων περιοχών και στη μείωση της απορροής των αγροκτημάτων σε ρυάκια και ποτάμια.