Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία τροφίμων: Χρήση “έξυπνων” δεδομένων για τη μείωση του κόστους

ΑρχικήΝέαΒιομηχανία τροφίμων: Χρήση "έξυπνων" δεδομένων για τη μείωση του κόστους
spot_img

cibum team

Οι μικρές και μεσαίες βιομηχανίες έχουν βιώσει από πρώτο χέρι την αξία της αυτοματοποίησης, αλλά αποτυγχάνουν να επωφεληθούν από ένα σημαντικό όφελος που προκύπτει από αυτήν: τη αξιοποίηση της ανάλυσης των δεδομένων.

Η σύγχρονη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων κατακλύζεται από δεδομένα: Δεδομένα παραγωγής, χρήσης βοηθητικού προγράμματος, από κάθε βήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, από κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας… Δεδομένα παντού.

Αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμα, επειδή βοηθούν τους κατασκευαστές τροφίμων να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της συλλογής δεδομένων και της δυνατότητας να χρησιμοποιηθούν πραγματικά.

 «Υπάρχουν τόσες εκατοντάδες κομμάτια εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας τροφίμων, που είναι τόσο δύσκολο να τα διαχειριστεί κανείς και να τα αξιοποιήσει», λέει ο David Penta, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Deville.

Οι προκλήσεις αυτές επιδεινώνονται από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την αμείωτη ζήτηση για τρόφιμα και ποτά.

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν τους πόρους και τις δυνατότητες να κατανοήσουν, να διαχειριστούν και να θέσουν σε εφαρμογή αυτό που τους λένε τα δεδομένα, αλλά οι μικρότερες και μεσαίες εταιρείες συχνά αγωνίζονται να το κάνουν λόγω του κόστους ή του εργατικού δυναμικού που συνεπάγεται.

Τα δεδομένα δεν βοηθούν μόνο στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής. Βοηθούν και τους κατασκευαστές με τα πάντα, από τον προγραμματισμό συντήρησης έως την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Η κατανόηση των απαραίτητων δυνατοτήτων για τη διαχείριση και την αποτελεσματική χρήση των δεδομένων ξεκλειδώνει έναν κόσμο επιλογών για τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών.

Κάθε παραγωγός έχει ένα σχέδιο συντήρησης του εξοπλισμού του, όχι απαραίτητα βελτιστοποιημένο. Εάν εργάζεστε με εξοπλισμό που δεν μπορεί να αναφέρει αυτόματα την κατάστασή του, τότε μπορείτε να βρεθείτε στην δύσκολη κατάσταση να “περιμένετε μέχρι να σπάσει κάτι και, στη συνέχεια, να το διορθώσετε”. Δεν μπορείτε να προγραμματίσετε πότε ένα εξάρτημα πρόκειται να σπάσει, οπότε αν ένα μηχάνημα χαλάσει στη μέση της παραγωγής, θα επιβαρυνθείτε με έναν απροσδιόριστο και κυρίως μη προγραμματισμένο χρόνο διακοπής της παραγωγής.

Εάν υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο τμήμα συντήρησης και ένα μηχάνημα χαλάσει, οι συντηρητές σας μπορεί ήδη να αντιμετωπίζουν ένα άλλο ζήτημα, το οποίο επιβραδύνει το χρόνο απόκρισης και παρατείνει το χρόνο διακοπής λειτουργίας. Αλλά αν ο εξοπλισμός σας μπορεί να αναφέρει την κατάστασή του μέσω ενός συστήματος και να στείλει επείγουσα ειδοποίηση όταν κάτι πάει στραβά, το πρόβλημα θα μπορεί να αντιμετωπιστεί νωρίς, στο πλαίσιο ενός προληπτικού προγράμματος συντήρησης.

Η αποτελεσματική χρήση των δεδομένων – ανεξάρτητα από την εφαρμογή – απαιτεί μια αποτελεσματική υποδομή. Αυτό, φυσικά, απαιτεί επενδύσεις. Για μικρότερες και μεσαίες εταιρείες, αυτό το κόστος μπορεί να είναι τρομακτικό.

“Υπάρχει η πεποίθηση μεταξύ των μικρότερων παραγωγών ότι αυτά τα συστήματα δεδομένων απαιτούν μεγάλες αρχικές επενδύσεις. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον, και η υποδομή cloud το κατέστησε δυνατό. Ανάλογα με την εφαρμογή, μπορεί να επιτευχθεί σε εβδομάδες ή μήνες», λέει στο Food Engineering ο Tony Riso, Αντιπρόεδρος Τεχνολογίας (IIOT) της Deville.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αγορά ενός συστήματος αυτοματισμού, είχε περιορισμένο αριθμό επιλογών για εξοπλισμό. Όμως τα σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού είναι πλέον διαλειτουργικά, γεγονός που επιτρέπει περισσότερες επιλογές. Βέβαια, η άλλη πλευρά είναι ότι η κατοχή εξοπλισμού που θα λειτουργεί σε διαφορετικά συστήματα ελέγχου, προσθέτει πολυπλοκότητα και καθιστά δυσκολότερη την προσαρμογή.

Το κλειδί για την καταπολέμηση αυτού είναι ο εξοπλισμός που έχει ενσωματωμένη μια ευέλικτη τεχνολογία, επιτρέποντάς της να ενσωματωθεί σε διαφορετικά συστήματα αυτοματισμού και να προσαρμοστεί στις ειδικές ανάγκες ενός κατασκευαστή.

“Το θέμα είναι να πάρουμε τα δεδομένα, να τα κατανοήσουμε και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε τα εργαλεία και τις εφαρμογές που απαιτούνται”, λέει ο Riso.

Τα δεδομένα αποτελούν, και θα συνεχίσουν να αποτελούν, αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης διαδικασίας παρασκευής τροφίμων.

Η αναβάθμιση, προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, αλλά οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα συστήματα και να τους δώσουν αυτό που χρειάζονται ώστε να λάβουν καλύτερες αποφάσεις. Εάν ο εξοπλισμός μπορεί να προσαρμοστεί πιο ευέλικτα, τότε οι παραγωγοί μπορούν πραγματικά να αξιοποιήσουν τη δύναμη των δεδομένων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο