Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιωσιμότητα τροφίμων στην Ευρώπη: Επιστολή από 286 φορείς στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΑρχικήΝέαΒιωσιμότητα τροφίμων στην Ευρώπη: Επιστολή από 286 φορείς στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
spot_img

Φόβοι ότι δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του νόμου για το σύστημα βιώσιμων τροφίμων.

286 φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή καλώντας την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, να διασφαλίσει ότι η πρόταση της Επιτροπής για το αειφόρο σύστημα τροφίμων θα παρουσιαστεί έως τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως είχε προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με την WWF αιτία της πίεσης είναι πως η διαδικασία κινδυνεύει να «εκτροχιαστεί» λόγω της πολιτικής αντίσταση κατά των πρακτικών παραγωγής βιώσιμων τροφίμων. Επί του παρόντος, τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για το 34% των παγκόσμιων εκπομπών CHG και για την ανθυγιεινή διατροφή πίσω από τους θανάτους 1 στους 5 Ευρωπαίους.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα εμβληματικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για συστήματα βιώσιμων τροφίμων για τα τέλη του 2023 ως μέρος της στρατηγικής Farm to Fork (F2F), με στόχο την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τον καθορισμό μιας σαφούς πορείας για όλους τους παράγοντες της αλυσίδας αξίας τροφίμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την WWF οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν πώς ορισμένοι ενδιαφερόμενοι φορείς και φορείς χάραξης πολιτικής εργαλειοποιούν το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο και τρομοκρατούν με υποτιθέμενους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης για να αποδυναμώσουν τη στρατηγική F2F, η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει αυτόν τον νόμο-πλαίσιο.
«Το γεγονός ότι αυτή η επιστολή έχει λάβει τόσο συντριπτική υποστήριξη από όλες τις γωνιές της Ευρώπης δείχνει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται αυτόν τον νόμο. Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα βλάπτει την υγεία μας και υποβαθμίζει το περιβάλλον μας σε επίπεδο που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά – πράγματι, αυτό ήδη επηρεάζει την παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης. Πρέπει να κάνουμε τα συστήματα διατροφής μας πιο βιώσιμα και πρέπει να το κάνουμε τώρα».δήλωσε η Giulia Riedo, Υπεύθυνη Πολιτικής Γεωργίας και Αειφόρου Τροφίμων .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα