Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης και επισήμανσης της αιθυλικής αλκοόλης στα αλκοολούχα ποτά

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης και επισήμανσης της αιθυλικής αλκοόλης στα αλκοολούχα ποτά
spot_img

Με τον  εκτελεστικό κανονισμό 2023/383  της επιτροπής που δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου αλλάζει ο ορισμός, ο τρόπος ανάλυσης και οι απαιτήσεις για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό είναι σκόπιμο να καθοριστεί ότι η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης πρέπει να θεωρείται απόσταγμα του οποίου ο κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος πρέπει να μετράται απευθείας και όχι μετά την απόσταξη. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αυτόματα πυκνόμετρα παρέχουν έναν ακανόνιστο αριθμό όταν η αλκοόλη που εγχύεται δεν είναι διαυγής, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι το δείγμα θα πρέπει να αποστάζεται σε αυτήν την περίπτωση.

Επίσης για τον προσδιορισμό των πτητικών ουσιών απαιτείται βαθμονόμηση με το πρότυπο διάλυμα C που παρασκευάζεται σε απόλυτη αιθανόλη για να επιτευχθεί η κατάλληλη αντιστοίχιση μήτρας μεταξύ δειγμάτων και προτύπων διαλυμάτων.

Για τον προσδιορισμό της φουρφουράλης, η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης αραιώνεται κατά δύο με την προσθήκη νερού, έτσι ώστε να διπλασιαστεί ο αρχικός της όγκος και να αποκτήσει αλκοολικό τίτλο κατ’ όγκο συμβατό με τη βαθμονόμηση. Τα αποτελέσματα για την ανάλυση της φουρφουράλης μετατρέπονται σε γραμμάρια ανά εκατόλιτρο 100 % vol. αλκοόλης σύμφωνα με την εξίσωση «Συγκέντρωση φουρφουράλης σε γραμμάρια ανά εκατόλιτρο 100 % vol. αλκοόλη = Συγκέντρωση φουρφουράλης σε mg/lx 10/αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο (% vol)», όπου ο κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος (% vol) είναι ο αλκοολικός τίτλος του μετρούμενου δείγματος.

Ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε αιθανόλη σε C επιτρέπει τη διάκριση μεταξύ αλκοόλης από ορυκτά καύσιμα (συνθετική αλκοόλη) και αλκοόλης από πρώτες ύλες (αλκοόλης ζύμωσης).

Για να διαβάσετε αναλυτικά τον κανονισμό πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα