Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης και επισήμανσης της αιθυλικής αλκοόλης στα αλκοολούχα ποτά

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης και επισήμανσης της αιθυλικής αλκοόλης στα αλκοολούχα ποτά
spot_img

Με τον  εκτελεστικό κανονισμό 2023/383  της επιτροπής που δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου αλλάζει ο ορισμός, ο τρόπος ανάλυσης και οι απαιτήσεις για την αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό είναι σκόπιμο να καθοριστεί ότι η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης πρέπει να θεωρείται απόσταγμα του οποίου ο κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος πρέπει να μετράται απευθείας και όχι μετά την απόσταξη. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αυτόματα πυκνόμετρα παρέχουν έναν ακανόνιστο αριθμό όταν η αλκοόλη που εγχύεται δεν είναι διαυγής, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι το δείγμα θα πρέπει να αποστάζεται σε αυτήν την περίπτωση.

Επίσης για τον προσδιορισμό των πτητικών ουσιών απαιτείται βαθμονόμηση με το πρότυπο διάλυμα C που παρασκευάζεται σε απόλυτη αιθανόλη για να επιτευχθεί η κατάλληλη αντιστοίχιση μήτρας μεταξύ δειγμάτων και προτύπων διαλυμάτων.

Για τον προσδιορισμό της φουρφουράλης, η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης αραιώνεται κατά δύο με την προσθήκη νερού, έτσι ώστε να διπλασιαστεί ο αρχικός της όγκος και να αποκτήσει αλκοολικό τίτλο κατ’ όγκο συμβατό με τη βαθμονόμηση. Τα αποτελέσματα για την ανάλυση της φουρφουράλης μετατρέπονται σε γραμμάρια ανά εκατόλιτρο 100 % vol. αλκοόλης σύμφωνα με την εξίσωση «Συγκέντρωση φουρφουράλης σε γραμμάρια ανά εκατόλιτρο 100 % vol. αλκοόλη = Συγκέντρωση φουρφουράλης σε mg/lx 10/αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο (% vol)», όπου ο κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος (% vol) είναι ο αλκοολικός τίτλος του μετρούμενου δείγματος.

Ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε αιθανόλη σε C επιτρέπει τη διάκριση μεταξύ αλκοόλης από ορυκτά καύσιμα (συνθετική αλκοόλη) και αλκοόλης από πρώτες ύλες (αλκοόλης ζύμωσης).

Για να διαβάσετε αναλυτικά τον κανονισμό πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα