Είναι τελικά πιο υγιεινό για τους ανθρώπους με διαβήτη;
Όταν τηγανίζουμε μια τροφή, ανεβαίνει η θερμοκρασία της λιπαρής ουσίας, το τρόφιμο αφυδατώνεται (εξ ου και τραγανό) αλλά απορροφά μεγάλη ποσότητα της λιπαρής ουσίας, αυξάνοντας κατά πολύ τις θερμίδες. Η λιπαρή ουσία (ακόμα και το ελαιόλαδο) οξειδώνεται και παράγονται trans λιπαρά που ευθύνονται, μεταξύ άλλων σοβαρών ασθενειών, και για τον διαβήτη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρώμε ζυμαρικά και σοκολάτα με υπολείμματα κατσαρίδας! «Είναι προτιμότερο από το να τρώμε φυτοφάρμακα», λένε οι επιστήμονες
Αντίστοιχα, στο air fryer, επειδή βάζουμε ελάχιστο λίπος, έχει πράγματι λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά και κακά trans, επομένως, σε σχέση με το κλασικό τηγάνισμα θεωρείται πιο υγιεινό και λιγότερο παχυντικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με… φλάντζα από τσόχα (!) σε γνωστή αλυσίδα fast food – Καταγγελία πελάτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν πάει το μυαλό σας: Ο απίστευτος τρόπος για να διατηρήσετε το τυρί φρέσκο για περισσότερο!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Πρόσθεσε αυτό το συστατικό για τέλεια γεύση και υφή στο σπιτικό κέικ» – Συμβουλή σεφ ζαχαροπλαστικής
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, η αφυδάτωση (τραγανότητα) που προκαλεί στις τροφές προάγει την παραγωγή των AGEs (γλυκοτοξίνες). Με απλά λόγια, τα AGEs είναι βλαβερές χημικές ουσίες-μόρια που παράγονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια χημικών αντιδράσεων του μεταβολισμού, όταν τα σάκχαρα προσκολλώνται επάνω στις πρωτεΐνες, στα λίπη και στα νουκλεϊκά οξέα DNA. Αυτή η αντίδραση ονομάζεται γλυκοζυλίωση και επειδή έχει τοξική δράση, οι χημικές ουσίες που προκύπτουν ονομάζονται γλυκοτοξίνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ποια χώρα από αύριο θα «τρώνε» πρόστιμο οι διευθυντές των σχολείων που δεν παρέχουν στα παιδιά υγιεινές τροφές;
Αυτές οι γλυκοτοξινες (AGEs) αδρανοποιούν τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές αντιδράσεις του οργανισμού, τροποποιώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων μας ή/ και επηρεάζουν αρνητικά την άμυνα του οργανισμού και μπορούν ακόμα και να αλλοιώσουν το DNA.
Οι γλυκοτοξίνες (ή προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης – AGEs) μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα άτομα με διαβήτη. Οι διαβητικοί έχουν ήδη υψηλότερα επίπεδα AGEs λόγω της υπεργλυκαιμίας. Τα AGEs επιπλέον, αυξάνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, επιταχύνουν τη γήρανση των αγγείων και συνδέονται με επιπλοκές όπως νεφροπάθεια, νευροπάθεια και καρδιαγγειακά προβλήματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντιρυτιδικοί οροί: Οι επώνυμες μάρκες που μπήκαν στο μικροσκόπιο και αποδείχθηκαν σκέτη κοροϊδία!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άρρωστο! Σχολικός φύλακας μόλυνε με σωματικά υγρά και προϊόντα καθαρισμού τα τρόφιμα που προορίζονταν για τους μαθητές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Eίμαι γιατρός και δε θα έβαζα ποτέ αυτά τα τρόφιμα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ για να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου»
Πώς θα μειώσετε την πρόσληψη AGEs;
- Προτιμήστε βραστά, στον ατμό ή ωμά τρόφιμα αντί για τηγανητά και ψητά
- Μειώστε επεξεργασμένες τροφές (π.χ. fast food, αλλαντικά)
- Καταναλώστε τρόφιμα με αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά)