Η μεγαλύτερη πρόκληση της εντομοφαγίας είναι η «αηδία των καταναλωτών». Στη Βρετανία όμως αποφάσισαν να ξεκινήσουν όχι με τους ενήλικες που οι απόψεις και οι συνήθειες αλλάζουν δύσκολα, αλλά από λιλιπούτειους καταναλωτές.
Τον τελευταίο χρόνο εγκρίνονται το ένα μετά τα άλλο τα βρώσιμα έντομα αρχής γενομένης από τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια που πριν από ένα χρόνο, εγκρίθηκαν από την EFSA ως νέο τρόφιμο. Ακολούθησε η αποδημητική ακρίδα και ο οικόσιτος γρύλος, άλλες εννέα αιτήσεις βρίσκονται ήδη υπό αξιολόγηση από την EFSA και άλλες 20 περιμένουν στη σειρά, προκειμένου να εγκριθούν και να κυκλοφορήσου στην Ευρωπαϊκή αγορά. Συνεπώς η εντομοφαγία δεν είναι πλέον ούτε τάση, ούτε ανάγκη, αλλά μία πραγματικότητα στην οποία μάλλον πρέπει να προσαρμοστούμε. Η μεγαλύτερη πρόκληση στη νέα πραγματικότητα μάλλον είναι η «αηδία των καταναλωτών». Στη Βρετανία όμως αποφάσισαν να ξεκινήσουν όχι με τους ενήλικες που οι απόψεις και οι συνήθειες αλλάζουν δύσκολα, αλλά από λιλιπούτειους καταναλωτές.
Τέσσερα δημοτικά σχολεία στην Ουαλία εφαρμόζουν πιλοτικά ένα πρόγραμμα που θα εκπαιδεύσει τα παιδιά και τους δασκάλους σχετικά με τις εναλλακτικές πρωτεΐνες. Τα τριζόνια, τα αλευροσκουλήκια και πολλά άλλα θα συζητηθούν με τα παιδιά ως τροφές με πολλά οφέλη για τη διατροφή και την υγεία, με σκοπό την δυνητική προσθήκη τους στο μενού του σχολείου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα New Food Magazine, στους μαθητές θα δοθεί δοκιμαστικά το «VeXo», ένα προϊόν που είναι ένας συνδυασμός βρώσιμων εντόμων και φυτικών πρωτεϊνών, το οποίο προσομοιάζει τον κιμά κρέατος.
Το πιλοτικό πρόγραμμα διευθύνεται από ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE Bristol) και στοχεύει να αποτυπώσει τη στάση των παιδιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα και πώς αυτό επηρεάζει τις απόψεις για το φαγητό που τρώνε. Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει έρευνες, εργαστήρια, συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης για να διερευνήσει την κατανόηση και τις εμπειρίες των νέων σχετικά με τις εναλλακτικές πρωτεΐνες. Εκτός από έρευνα, το έργο στοχεύει να παρέχει πόρους στα σχολεία για να τα βοηθήσει να παραδώσουν μαθήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τι βάζουν οι άνθρωποι στα πιάτα τους.
Τα βρώσιμα έντομα είναι μια πιο βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης από τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, επειδή απαιτούν λιγότερη γη και παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι χρειάζονται 20 κιλά τροφής για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από μια αγελάδα. Αλλά με τα έντομα, χρειάζονται μόνο 1,7 κιλά ενώ παράλληλα απαιτούν λιγότερο νερό και διαθέτουν ταχύτερο κύκλο αναπαραγωγής από τα συμβατικά ζώα. Ο ρυθμός αναπαραγωγής των γρύλων είναι μόνο έξι εβδομάδες. Για μια αγελάδα, ολόκληρος ο κύκλος είναι περίπου έξι χρόνια.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η εντομοφαγία γίνεται ολοένα και πιο κοινή σε όλο τον κόσμο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να εισάγει κανονισμούς για τα τρόφιμα που ταξινομούν τα έντομα ως νέα τροφή.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως επιθυμούν τα παιδιά να σκέφτονται τις εναλλακτικές πρωτεΐνες ως τροφή του τώρα και όχι του μέλλοντος, επομένως η δοκιμή μερικών από αυτές τις τροφές είναι κεντρικής σημασίας για την έρευνα. Παράλληλα, ο διευθυντής του Roch Community Primary School στο Pembrokeshire, το οποίο συμμετέχει στο έργο, είπε πως στηρίζει την όλη ιδέα μιας βιώσιμης ανάπτυξης και πως για αυτό ακριβώς χαιρετίζει το έργο των ακαδημαϊκών ως μια καινοτομία για την ενημέρωση των παιδιών ως προς τις φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές συνήθειες.