Επικαιροποιημένες συμβουλές σε καταναλωτές υψηλότερου κινδύνου σχετικά με έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια κρύου καπνίσματος μετά τη δημοσίευση αξιολόγησης κινδύνου.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες και όσες έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να αποφεύγουν την κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση καπνιστών ή παστών ψαριών και κυρίως καπνιστό σολομό, καπνιστή πέστροφα και gravlax. Η προειδοποίηση ήρθε μετά η δημοσίευση αξιολόγησης κινδύνου που δείχνει ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από λιστερίωση. Η FSA , η FSS και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνούν και λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση μιας συνεχιζόμενης εστίας Listeria monocytogenes που συνδέεται με καπνιστά ψάρια από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά κρούσματα το 2020. Υπήρξαν 19 συνδεδεμένες περιπτώσεις λιστερίωσης που χρονολογούνται από το 2020 και δυστυχώς τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως τρεις άνθρωποι πέθαναν στη Σουηδία ως μέρος της επιδημίας Listeria που μπορεί να προκλήθηκε από καπνιστά ψάρια. Ο Folkhälsomyndigheten (ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας) είπε ότι οι θάνατοι τριών από τους ηλικιωμένους ασθενείς συνδέονταν με τις λοιμώξεις τους από Listeria. Από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου, 10 άτομα προσβλήθηκαν από λοιμώξεις από Listeria που προκλήθηκαν από τον ίδιο τύπο βακτηρίου. Άλλα τέσσερα άτομα αρρώστησαν στα τέλη του 2022 από αυτό το στέλεχος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από λιστερίωση θα πάθουν ήπια γαστρεντερίτιδα η οποία υποχωρεί σε λίγες μέρες. Ωστόσο, ορισμένα άτομα κινδυνεύουν ιδιαίτερα από σοβαρά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μηνιγγίτιδα και απειλητική για τη ζωή σήψη. Η λιστερίωση στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αποβολές και σοβαρή σήψη ή μηνιγγίτιδα σε νεογέννητα μωρά.
Καθώς ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας από λιστερίωση αυξάνεται με την ηλικία, η FSA και η FSS συμβουλεύουν επίσης και τους ηλικιωμένους πως πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση αυτών των προϊόντων.
Η κοινή αξιολόγηση κινδύνου της FSA και της FSS που ανατέθηκε ως απάντηση σε ένα συνεχές ξέσπασμα της Listeria monocytogenes που συνδέεται με έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια κρύο καπνιστό, διαπίστωσε ότι ενώ ο κίνδυνος προσβολής από λιστερίωση σε άτομα υψηλότερου κινδύνου από ψάρια κρύου καπνίσματος είναι χαμηλός, η σοβαρότητα της ασθένειας είναι υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου μεταξύ των ομάδων υψηλότερου κινδύνου.
Ο καθηγητής Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της FSA , δήλωσε: «Η εκτίμηση κινδύνου μας δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος για την υγεία που σχετίζεται με την κατανάλωση ψαριού κρύου καπνίσματος για συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και ατόμων με μειωμένη ανοσία. Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης κινδύνου, συμβουλεύουμε αυτούς τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα έτοιμα προς κατανάλωση κρύα καπνιστά και παστά ψάρια.
«Αν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από λιστέρια και αποφασίσετε να καταναλώσετε αυτά τα προϊόντα, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τα μαγειρέψετε πρώτα μέχρι να βράσουν στον ατμό μέχρι το τέλος. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τυχόν λιστέρια που υπάρχει στο προϊόν θα σκοτωθεί πριν το ψάρι καταναλωθεί.»