Βιργινία Κιμπουροπούλου
Η pub «The Bank Tavern» στο Bristol της Μ. Βρετανίας είναι τόσο διάσημη για τα παραδοσιακά, κυριακάτικα ψητά της που έχει καταφέρει να έχει λίστα αναμονής για ένα γεύμα ως και 4 χρόνια.
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για επίσημα, γνωστά εστιατόρια και την μακρά λίστα αναμονής τους. Ίσως όχι όμως να ακούμε κάτι αντίστοιχο για μια παραδοσιακή βρετανική pub. Κι όμως, η pub «The Bank Tavern» στην καρδιά του Bristol, είναι τόσο γνωστή για τα νόστιμα, κυριακάτικα ψητά της, που έχει εξασφαλίσει μια λίστα αναμονής τεσσάρων ετών. Είναι μια pub του 19ου αιώνα βραβευμένη, όπως αναφέρει και στο site της, για το καλύτερο κυριακάτικο γεύμα τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Τα κυριακάτικα ψητά είναι ένα κλασσικό βρετανικό φαγητό. Αποτελούν ένα χορταστικό γεύμα του Σαββατοκύριακου που συνήθως αποτελείται από ψητό κρέας, όπως βοδινό ή κοτόπουλο, λαχανικά, πατάτες, άφθονη σάλτσα και για επιδόρπιο, συνήθως, μια πουτίγκα Yorkshire. Συχνά μπορεί να παραγγείλει κανείς τέτοιο γεύμα στην ώρα του δείπνου και, ειδικά σε μια καλή pub, η κουζίνα να έχει ξεμείνει από τα πάντα. Ενώ τυχαίες επισκέψεις σε μια τοπική pub είναι κάτι το σύνηθες, σε ορισμένα μέρη γνωστά για τα καλά ψητά τους, συνιστάται κράτηση, κυρίως επειδή αυτά σερβίρονται συχνά μόνο μία ημέρα την εβδομάδα.
Ο ιδιοκτήτης της «The Bank Tavern», Sam Gregory, είπε στην Bristol Post ότι, εξαιτίας της πανδημίας και του ότι προέκυπταν διαρκώς νέα αιτήματα, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν να κάνουν κρατήσεις εντελώς, όταν η λίστα αναμονής έφτασε στο όριο των τεσσάρων ετών. «Επειδή είχαμε μια τεράστια συσσώρευση κρατήσεων για άτομα που δεν μπορούσαν να φάνε εδώ λόγω Covid ή lockdown, πήραμε την απόφαση να λάβουμε υπόψιν μας κάθε κράτηση», είπε στην εφημερίδα. Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει στη λίστα πιο γρήγορα πρόσθεσε μια τέταρτη θέση τις Κυριακές από τις 5 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.
«Πάντα λέμε στους ανθρώπους, αν βρίσκεστε στην πόλη, κολλήστε το κεφάλι σας γύρω από την πόρτα γιατί μερικές φορές προκύπτουν τραπέζια», συνέχισε ο Gregory. «Αξίζει πάντα να τσεκάρετε για παν ενδεχόμενο». Το χειρότερο σενάριο είναι να πιείτε μια θα μπορούσατε ακόμα να πιείτε μια μπύρα και να γευματίσετε αργότερα σε μια μικρότερης δημοτικότητας pub.
Πηγές: https://www.foodandwine.com/news/british-pub-four-year-waiting-list-sunday-roast-bristol-england
https://www.bristolpost.co.uk/whats-on/whats-on-news/bristol-pub-pauses-sunday-lunch-6771005