Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
29 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το παρασκήνιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής επιδημίας σαλμονέλωσης τα τελευταία 20 χρόνια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο παρασκήνιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής επιδημίας σαλμονέλωσης τα τελευταία 20 χρόνια
spot_img

Οι επιστήμονες μοιράστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με μια μεγάλη έρευνα για την επιδημία σαλμονέλας στη Φινλανδία, που περιλαμβάνει αγγούρια και μαρούλια iceberg που σερβίρονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πάνω από 700 άτομα αρρώστησαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 2021 από Salmonella Typhimurium που σχετίζεται με ένα γεύμα σε παιδικούς σταθμούς. Παρόμοια Salmonella Typhimurium βρέθηκε σε ασθενείς και σε ένα μείγμα λαχανικών που περιείχε μαρούλι iceberg, αγγούρι και αρακά που σερβιρίστηκε για μεσημεριανό γεύμα.

Ήταν το μεγαλύτερο ξέσπασμα σαλμονέλας στην Ευρώπη από το 2004 και το μεγαλύτερο ξέσπασμα που έχει αναφερθεί ποτέ στη Φινλανδία, σύμφωνα με τη μελέτη του περιοδικού Zoonoses and Public Health.

Υπήρξε ξαφνική αύξηση των ασθενών με γαστρεντερίτιδα στην κεντρική Φινλανδία τον Ιούνιο του 2021. Το ξέσπασμα αναφέρθηκε στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL).

Η πλειονότητα των ασθενών είχε πυρετό, ναυτία, κοιλιακό άλγος και διάρροια, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν αιματηρά κόπρανα. Μεταξύ 19 Ιουνίου και 5 Ιουλίου, 239 ασθενείς με γαστρεντερίτιδα αναζήτησαν θεραπεία. Η μεση ηλικία τους ήταν 4 ετών, με εύρος από 1 έως 61 ετών.

Ο ρόλος της κεντρικής κουζίνας

Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Σε αυτές περιλαμβάνονταν ασθενείς με γαστρεντερικά συμπτώματα σε έναν χώρο που δεν είχε σχεδιαστεί για ασθενείς με λοιμώδεις νόσους, ιδίως δε για παιδιά. Οι εγκαταστάσεις καθαρισμού ήταν περιορισμένες και τα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων λόγω της πανδημίας COVID-19 επιβράδυναν τη διαδικασία. Επίσης, η περίοδος των διακοπών είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κεντρική κουζίνα παρέδιδε τρόφιμα σε 61 κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Με βάση τις συνεντεύξεις των ασθενών και των υπευθύνων των παιδικών σταθμών, οι ασθενείς παρακολουθούσαν 59 παιδικούς σταθμούς που λάμβαναν τρόφιμα από την ίδια κεντρική κουζίνα. Οι έρευνες έδειξαν ότι το γεύμα ή τα σνακ που σερβιρίστηκαν στις 18 Ιουνίου ήταν ύποπτα.

620 παιδιά και 108 άτομα του προσωπικού ανέφεραν γαστρεντερίτιδα στους διευθυντές των παιδικών σταθμών. Και τα 15 μέλη του προσωπικού της κεντρικής κουζίνας ήταν ασυμπτωματικά και έδωσαν δείγματα κοπράνων αρνητικά για σαλμονέλα.

Το THL βρήκε παρόμοιο στέλεχος σαλμονέλας σε 35 ασθενείς από την κεντρική Φινλανδία και σε δείγματα τριών ασθενών από άλλα μέρη της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021. Δεδομένου ότι στελέχη σαλμονέλας ήταν παρόμοια με εκείνα στα κρούσματα της επιδημίας βρέθηκαν και αλλού στη Φινλανδία, η πηγή ήταν πιθανότατα σε ευρύτερη κατανομή, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η σαλμονέλα ανιχνεύθηκε στο μείγμα λαχανικών. Οι απομονώσεις των ασθενών και οι τρεις απομονώσεις από το μείγμα λαχανικών ήταν στενά συνδεδεμένες.

Παράπονα για την ποιότητα του μαρουλιού

Σε επιθεώρηση της κεντρικής κουζίνας δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα. Το αγγούρι ήταν εγχώριας προέλευσης, ενώ το μαρούλι iceberg εισήχθη από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η χρήση του προ-κομμένου παγωμένου μαρουλιού ανεστάλη στην κεντρική κουζίνα. Το προσωπικό της κουζίνας συμβουλεύτηκε να καταψύχει τα δείγματα λαχανικών ξεχωριστά στο μέλλον. Δεν ελήφθησαν μέτρα κατά του χονδρέμπορου και του παραγωγού του iceberg, καθώς το προϊόν δεν υπήρχε πλέον στην αγορά ή σε απόθεμα.

Λόγω παραπόνων για την ποιότητα, το κύριο ύποπτο συστατικό ήταν μια παρτίδα iceberg. Ωστόσο, τα αγγούρια δεν μπορούσαν να αποκλειστούν. Μια μικρή παρτίδα αγγουριών θα μπορούσε να έχει μολυνθεί και να μεταδώσει τη μόλυνση σε άλλα αγγούρια κατά τη διαδικασία πλύσης.

«Συνιστούμε ότι για να καταστεί δυνατή η ενδελεχής μικροβιολογική διερεύνηση. Οι κουζίνες των ιδρυμάτων να αποθηκεύουν τα δείγματα τροφίμων ξεχωριστά για τον εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο. Τα τρόφιμα πρέπει πάντα να ελέγχονται όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης από σαλμονέλα σε μια επιδημία. Η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού είναι σημαντική για να καταστεί δυνατή η έρευνα εντοπισμού των φρέσκων λαχανικών», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο