Στη δίνη των εναλλακτικών πρωτεϊνών από βρώσιμα έντομα και την γενικότερη αξιοποίησή τους στην γαστρονομία, θα είχε ένα ενδιαφέρον να δούμε και αν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Μπορούν τα έντομα να παχύνουν;
Τα έντομα δεν έχουν χρόνο να τεμπελιάσουν – αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο λέμε ότι κάποιος είναι “εργατικός σαν μέλισσα”. Αλλά, ένα έντομο που δεν εργάζεται πολύ, ή τρώει λίγο παραπάνω, μπορεί να πάρει βάρος όπως εμείς; Βάλαμε αυτή την ερώτηση στον ειδικό εντόμων Erlend Sild.
Η σύντομη απάντηση είναι ένα υποθετικό ναι, εξηγεί ο Sild, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της BugBox Ltd στην Εσθονία. “Είναι μεγάλη η ποσότητα που τρώνε, και έτσι εξαρτάται πραγματικά από το φαγητό που τους δίνεται.”
Ο Sild σημειώνει ότι διαφορετικά είδη εντόμων μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα σωματικού λίπους. Περίπου το 75% των εντόμων περνούν από ένα στάδιο προνυμφών, όπου το σώμα του εντόμου μπορεί να γίνει σχεδόν 50% λίπος. “Αυτό εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία”, αναφέρει. “Τα έντομα είναι λιπαρά σε μια εποχή που υποβάλλονται σε ακραίο μετασχηματισμό (από προνύμφη, σε νύμφη, σε ενήλικα), η οποία είναι μια εξαιρετικά υψηλή διαδικασία κατανάλωσης ενέργειας. Το λίπος είναι πολύ απαραίτητο.”
Το κύριο ενδιαφέρον του Sild για τα έντομα, ωστόσο, είναι η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Η ζήτηση για εναλλακτικές πρωτεΐνες αυξάνεται, καθώς ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός επιβαρύνει τις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα οδηγεί σε υπερκατανάλωση και αυξημένη πίεση στους χερσαίους, υδάτινους και ενεργειακούς πόρους.
Υποστηριζόμενη από χρηματοδότηση της ΕΕ, η εταιρεία BugBox του Sild έχει αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτροφής βρώσιμων εντόμων, με στόχο να καταστήσει την καλλιέργεια πρωτεϊνών εντόμων μια οικονομικά βιώσιμη πρόταση. Το σύστημα ελέγχεται από λογισμικό, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
«Η τεχνολογία εκτροφής μας αναπτύσσεται για την Orthoptera, τη σειρά των εντόμων που περιλαμβάνει γρύλους, ακρίδες και ακρίδες», εξηγεί ο Sild. “Τα πιο δημοφιλή είδη, οι οικιακοί γρύλλοι, είναι τα πιο αποτελεσματικά είδη για ανθρώπινη κατανάλωση από την οπτική γωνία της πρωτεΐνης.”
Αυτοί οι γρύλοι έχουν συνήθως περίπου 10% έως 12% σωματικό λίπος, στο ίδιο επίπεδο με έναν άνθρωπο άπαχο αθλητή. Και δεν χρειάζεται να πάει χαμένο. Για να μετατρέψουν τις ακρίδες σε σκόνη πρωτεΐνης, η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες πρέπει πρώτα να διαχωριστεί από το λίπος. Και όπως αποδεικνύεται, αυτό το λίπος θα μπορούσε να είναι αρκετά πολύτιμο.
«Έχουμε κάνει μελέτες από το δικό μας εργαστήριο στην Ουγκάντα για το πώς να τροποποιήσουμε τη διατροφή των τοπικών ακρίδων», λέει ο Sild. “Διαπιστώσαμε ότι οι διαφορετικές ζωοτροφές μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων και να παράγουν ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Μόλις διαχωριστεί το λίπος, σας μένει ένα ωραίο πράσινο λάδι, χωρίς πρόσθετα και χωρίς μυρωδιά. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα θρεπτικό συστατικό.”
Έτσι, τα έντομα έχουν τη δυνατότητα να παχύνουν και αυτό το λίπος θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να βρούμε υπέρβαρα έντομα στη φύση; Ο Σιλντ κουνάει το κεφάλι του. Τα έντομα δεν τρώνε υπερβολικά για να φάνε, όπως αναφέρει. “Το λίπος είναι πάντα μια πηγή για αυτά”.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την έρευνα του Erlend Sild στον ακόλουθο σύνδεσμο: Η τεχνολογία εκτροφής σφαλμάτων στοχεύει στην επιτάχυνση της επανάστασης στα βρώσιμα έντομα