Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρώσιμα έντομα: Μπορούν τα έντομα να συσσωρεύσουν λίπος και να παχύνουν;

ΑρχικήΝέαΒρώσιμα έντομα: Μπορούν τα έντομα να συσσωρεύσουν λίπος και να παχύνουν;
spot_img

Στη δίνη των εναλλακτικών πρωτεϊνών από βρώσιμα έντομα και την γενικότερη αξιοποίησή τους στην γαστρονομία, θα είχε ένα ενδιαφέρον να δούμε και αν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Μπορούν τα έντομα να παχύνουν;

Τα έντομα δεν έχουν χρόνο να τεμπελιάσουν – αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο λέμε ότι κάποιος είναι “εργατικός σαν μέλισσα”. Αλλά, ένα έντομο που δεν εργάζεται πολύ, ή τρώει λίγο παραπάνω, μπορεί να πάρει βάρος όπως εμείς; Βάλαμε αυτή την ερώτηση στον ειδικό εντόμων Erlend Sild.

Η σύντομη απάντηση είναι ένα υποθετικό ναι, εξηγεί ο Sild, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της BugBox Ltd στην Εσθονία. “Είναι μεγάλη η ποσότητα που τρώνε, και έτσι εξαρτάται πραγματικά από το φαγητό που τους δίνεται.”

Ο Sild σημειώνει ότι διαφορετικά είδη εντόμων μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα σωματικού λίπους. Περίπου το 75% των εντόμων περνούν από ένα στάδιο προνυμφών, όπου το σώμα του εντόμου μπορεί να γίνει σχεδόν 50% λίπος. “Αυτό εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία”, αναφέρει. “Τα έντομα είναι λιπαρά σε μια εποχή που υποβάλλονται σε ακραίο μετασχηματισμό (από προνύμφη, σε νύμφη, σε ενήλικα), η οποία είναι μια εξαιρετικά υψηλή διαδικασία κατανάλωσης ενέργειας. Το λίπος είναι πολύ απαραίτητο.”

Το κύριο ενδιαφέρον του Sild για τα έντομα, ωστόσο, είναι η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Η ζήτηση για εναλλακτικές πρωτεΐνες αυξάνεται, καθώς ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός επιβαρύνει τις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα οδηγεί σε υπερκατανάλωση και αυξημένη πίεση στους χερσαίους, υδάτινους και ενεργειακούς πόρους.

Υποστηριζόμενη από χρηματοδότηση της ΕΕ, η εταιρεία BugBox του Sild έχει αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτροφής βρώσιμων εντόμων, με στόχο να καταστήσει την καλλιέργεια πρωτεϊνών εντόμων μια οικονομικά βιώσιμη πρόταση. Το σύστημα ελέγχεται από λογισμικό, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Η τεχνολογία εκτροφής μας αναπτύσσεται για την Orthoptera, τη σειρά των εντόμων που περιλαμβάνει γρύλους, ακρίδες και ακρίδες», εξηγεί ο Sild. “Τα πιο δημοφιλή είδη, οι οικιακοί γρύλλοι, είναι τα πιο αποτελεσματικά είδη για ανθρώπινη κατανάλωση από την οπτική γωνία της πρωτεΐνης.”

Αυτοί οι γρύλοι έχουν συνήθως περίπου 10% έως 12% σωματικό λίπος, στο ίδιο επίπεδο με έναν άνθρωπο άπαχο αθλητή. Και δεν χρειάζεται να πάει χαμένο. Για να μετατρέψουν τις ακρίδες σε σκόνη πρωτεΐνης, η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες πρέπει πρώτα να διαχωριστεί από το λίπος. Και όπως αποδεικνύεται, αυτό το λίπος θα μπορούσε να είναι αρκετά πολύτιμο.

«Έχουμε κάνει μελέτες από το δικό μας εργαστήριο στην Ουγκάντα για το πώς να τροποποιήσουμε τη διατροφή των τοπικών ακρίδων», λέει ο Sild. “Διαπιστώσαμε ότι οι διαφορετικές ζωοτροφές μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων και να παράγουν ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Μόλις διαχωριστεί το λίπος, σας μένει ένα ωραίο πράσινο λάδι, χωρίς πρόσθετα και χωρίς μυρωδιά. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα θρεπτικό συστατικό.”

Έτσι, τα έντομα έχουν τη δυνατότητα να παχύνουν και αυτό το λίπος θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να βρούμε υπέρβαρα έντομα στη φύση; Ο Σιλντ κουνάει το κεφάλι του. Τα έντομα δεν τρώνε υπερβολικά για να φάνε, όπως αναφέρει. “Το λίπος είναι πάντα μια πηγή για αυτά”.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την έρευνα του Erlend Sild στον ακόλουθο σύνδεσμο: Η τεχνολογία εκτροφής σφαλμάτων στοχεύει στην επιτάχυνση της επανάστασης στα βρώσιμα έντομα

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο