Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιβιοτικά: Οι τροφές που εμποδίζουν την δράση τους

ΑρχικήΝέαΥγείαΑντιβιοτικά: Οι τροφές που εμποδίζουν την δράση τους
spot_img

Μάθετε τι ισχύει τελικά σχετικά με την διατροφή μας κατά την διάρκεια και μετά την χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Για πολλές λοιμώξεις ο γιατρός, αλλά και ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών για να αναρρώσετε. Τα αντιβιοτικά χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν πολλοί τύποι βακτηριακών λοιμώξεων. Οι γιατροί συχνά προτείνουν να γίνεται λήψη σκευασμάτων με προβιοτικά (μικροοργανισμοί όπως saccharomyces boulardii) ή να τρώμε γιαούρτι όσο παίρνουμε αντιβίωση για αποκατάσταση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου μας. Επίσης κυκλοφορεί έντονα από στόμα σε στόμα η συμβουλή να μην καταναλώνουμε αλκοόλ όσο παίρνουμε αντιβιοτική αγωγή. Τι ισχύει τελικά σχετικά με την διατροφή μας κατά την διάρκεια και μετά την χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων;

Γιατί έχει σημασία τι τρώμε όσο παίρνουμε αντιβίωση;

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ένα αντιβιοτικό μειώνοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό ή ακόμα και “μπλοκάροντας” το φάρμακο, ενώ άλλα τρόφιμα μπορούν να εντείνουν τις παρενέργειες, όπως γαστρεντερικές διαταραχές.  

Τα αντιβιοτικά από την μία καλούνται να “καθαρίσουν’” τη μόλυνσή μας, αλλά επηρεάζουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον οργανσιμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, αέρια και διάρροια, παρενέργειες που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κατά τη λήψη αντιβιοτικών.  

Στελέχη από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Samaritan Albany των ΗΠΑ, περιέγραψαν ορισμένες κοινές τροφές που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών σκευασμάτων.

Τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα αντιβιοτικά αρνητικά

Γαλακτοκομικά και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο – Είτε πρόκειται για τυρί, γάλα, κρέμα καφέ, γιαούρτι ή βούτυρο, το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι πρόβλημα. Το τόφου, το λάχανο kale και οι σπόροι chia έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Επιπλέον τα δημητριακά πρωινού και το μη γαλακτοκομικό “γάλα” ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Όταν καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα με ορισμένα αντιβιοτικά όπως τετρακυκλίνες ή φθοριοκινολόνες, η δραστική ουσία μπορεί να συνδεθεί με το ασβέστιο που εμποδίζει την απορρόφησή του από το σώμα σας. Καταναλώστε αυτά τα τρόφιμα τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού σας και έξι ώρες πριν από την επόμενη δόση σας.  

Όξινες Τροφές  – Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, η σόδα, η σοκολάτα και τα προϊόντα ντομάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται (για ορισμένα αντιβιοτικά). Καταναλώστε αυτά τα τρόφιμα τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού σας και έξι ώρες πριν από την επόμενη δόση σας. 

Καφεΐνη – Ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν να αυξήσουν τις επιδράσεις της καφεΐνης – και όχι με θετικό πρόσιμο. Τα αντιβιοτικά ίσως να εμποδίσουν το σώμα σας να μεταβολίσει την καφεΐνη, με αποτέλεσμα να παραμείνει η καφεΐνη περισσότερο χρόνο στον οργανισμό σας και συνεπώς σε αύξηση των διουρητικών επιδράσεων της καφεΐνης, νευρικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μια άγρυπνη νύχτα. Μείνετε σε ροφήματα χωρίς καφεΐνη ενώ παίρνετε αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.  

Αλκοόλ – Βάλτε στοπ στα αλκοολούχα ποτά, ακόμα και το κρασί. Είναι καλύτερο να απέχετε εντελώς από το αλκοόλ μέχρι και 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με αντιβιοτικά κυρίως εάν παίρνετε μετρονιδαζόλη. Επιπλέον η προπυλενογλυκόλη που περιέχεται σε υγρά για στοματικές πλύσεις, φάρμακα για τον βήχα ή προϊόντα για το κρυολόγημα και τη γρίπη πρέπει να αποφεύγονται κι αυτά. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη λήψη ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία και έμετο, πονοκέφαλο και άλλες παρενέργειες.  

Πολυβιταμίνες και αντιόξινα – Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν μέταλλα – κυρίως μαγνήσιο, ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρο ή ψευδάργυρο – που πιθανά συνδέονται χημικά με το αντιβιοτικό και το εμποδίζουν να δράσει. Μπορείτε να λαμβάνετε πολυβιταμίνες και αντιόξινα, αρκεί να τα αφήνετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού σας και έξι ώρες πριν από την επόμενη δόση σας.  

Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώστε άφοβα ενώ παίρνετε αντιβίωση

Σούπες – Απολαύστε σούπες με βάση τον ζωμό που δεν βασίζονται στην κρέμα, το τυρί ή τις ντομάτες για γεύση, όπως κοτόσουπα, ψαρόσουπα, noodles, φακές ή φασολάδα χωρίς ντομάτα, κλπ. Αυτές οι σούπες έχουν συχνά ευεργετικές πρεβιοτικές επιδράσεις. Θυμηθείτε πως το κρεμμύδι, τα λαχανικά και τα φασόλια, βοηθούν στην αναγέννηση των ‘’καλών΄΄ βακτηρίων του οργανισμού μας.  

Τροφές για περιόδους ασθένειας – Γενικά, υπάρχουν τροφές κατάλληλες όταν παίρνετε αντιβιοτικά. Τα απλά ή ελαφρώς αλατισμένα κράκερ, το φυστικοβούτυρο και τα μη εσπεριδοειδή φρούτα είναι καλές επιλογές. Η δίαιτα BRAT (μπανάνες, ρύζι, μήλο, τοστ) μπορεί να βοηθήσει στη διάρροια από αντιβιοτικά.  

Νερό – Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι σημαντικό, ειδικά όταν είστε άρρωστοι. Βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τη μόλυνση, τα φάρμακά σας να λειτουργήσουν σωστά και να καταπολεμήσουν ορισμένες από τις γαστρεντερικές παρενέργειες των αντιβιοτικών.  

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – Το τουρσί, ξινολάχανο, το kimchi και το τσάι κομπούχα περιέχουν ευεργετικά προβιοτικά που μπορούν να υποστηρίξουν το έντερο σας και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση ορισμένων από τις δυσάρεστες παρενέργειες των αντιβιοτικών. Το γιαούρτι και το κεφίρ μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Βεβαιωθείτε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται 2 ώρες μετά και 6 ώρες πριν την λήψη της αντιβίωσης σας.  

Συμπληρώματα προβιοτικών – Η λήψη προβιοτικών ενώ παίρνετε αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ευεργετικών βακτηρίων στο σύστημά σας και μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη διάρροια.

Αφού τελειώσετε με τα αντιβιοτικά, βοηθήστε τα υγιή βακτήρια να αναπτυχθούν

Σύμφωνα με μια μελέτη των εντερικών βακτηρίων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, η μικροχλωρίδα του εντέρου επανεποικίζεται ως επί το πλείστον εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων από την ολοκλήρωση μιας σειράς αντιβιοτικών. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο ή περισσότερο για να ανακάμψει πλήρως το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Άλλες βακτηριακές αποικίες στο σώμα σας, πέρα του εντέρου, μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τα αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί περιστασιακά να αναπτύξουν μυκητιάσεις στον κόλπο μετά από έναν γύρο αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, επειδή τα αντιβιοτικά απομακρύνουν την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα. Μπορείτε να βοηθήσετε την αύξηση του πληθυσμού των ωφέλιμων βακτηρίων ξανά και να σας κρατήσουν υγιείς, θέτοντας ως προτεραιότητα τα πρεβιοτικά και προβιοτικά στην διατροφή σας. Είναι επίσης χρήσιμο να περιορίσετε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για αρκετές εβδομάδες, καθώς αυτά μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο