Η σημασία του ρυθμού κατανάλωσης πρωινού.
Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που λαμβάνουν, των συνηθειών τους και της γενετικής.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο έχετε υψηλή πίεση, μπορείτε μερικές φορές να τη μειώσετε εφαρμόζοντας νέες επιλογές στον τρόπο ζωής σας, όπως η επαναξιολόγηση του αν και πότε τρώτε πρωινό.
Επειδή το πρωινό είναι η πρώτη φορά που το σώμα σας λαμβάνει τροφή μετά από πολλές ώρες, το σύστημά σας εκτρέπει το αίμα σας προς τις διαδικασίες της πέψης. Αυτό συχνά προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να έχει σημασία αν είστε υπερτασικοί, καθώς η αρτηριακή πίεση συνήθως ανεβαίνει ενώ κοιμάστε και γενικά συνεχίζεται μέχρι την ώρα του δείπνου.
Τρώγοντας νωρίτερα αφού ξυπνήσετε, μπορεί να είστε σε θέση να πιέσετε προς τα κάτω τις αυξανόμενες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προσπαθήσετε να τις κρατήσετε σε μειωμένη κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εφαρμόζοντας άλλες αντιυπερτασικές στρατηγικές, όπως η κατανάλωση σνακ γεμάτων φυτικές ίνες και η άσκηση.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα φάτε σε συγκεκριμένη ώρα το πρωί. Αντ’ αυτού, είναι καλό να μπείτε σε έναν ρυθμό κατανάλωσης πρωινού (π.χ. να τρώτε πρωινό κάθε μέρα), ώστε ο οργανισμός σας να μεταφέρει τακτικά αίμα στο στομάχι και ενδεχομένως να προκαλέσει παροδικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Η ίδια η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από το χρόνο του γεύματος και από το τι περιέχει το γεύμα. Όταν το σώμα σας ακολουθεί ένα τακτικό μοτίβο, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών χρόνων των γευμάτων, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις φυσιολογικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Για το λόγο αυτό είναι λάθος παράλειψη οποιουδήποτε γεύματος, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών και να επιδεινώσει περαιτέρω την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Cardiovascular Development and Disease, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι συνήθως απέφευγαν το πρωινό αύξησαν τις πιθανότητες να διαγνωστούν ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο κατά 21%. Παρομοίως, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients εντόπισε πιθανά καρδιομεταβολικά πλεονεκτήματα μεταξύ των ατόμων που έμειναν νηστικοί για 12 έως 16 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μπορεί να είστε σε θέση να δείτε ακόμη πιο θετικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα αν τόσο τρώτε πρωινό και αποφεύγετε το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ, όσο και αν ασχολείστε με τη νηστεία. Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, όσοι περιόρισαν τις θερμίδες τους και νήστεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας παρουσίασαν πτώση στις μετρήσεις της διαστολικής αρτηριακής τους πίεσης.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό συνέβη επειδή μια ορμόνη που ελέγχει την καύση του λίπους είναι πιο ενεργή μεταξύ 8:00 π.μ. και 4:00 μ.μ. Τρώγοντας το πρωί, όταν η ορμόνη ήταν διεγερμένη, οι συμμετέχοντες εμπόδισαν το σώμα τους να συγκρατήσει το λίπος, προκαλώντας έτσι μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που μπορεί να διαχειριστεί την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Η βελτίωσή του με φέτες μπανάνας και αλεσμένο λιναρόσπορο προσθέτει ποιοτικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, φυτικές ίνες και ακόμη και κάποια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Αν δεν σας αρέσει το πλιγούρι βρώμης ή θέλετε να το εναλλάσσετε με άλλα αγαπημένα πρωινά, όπως το γιαούρτι με μούρα. Ψάξτε για γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και απλό στραγγιστό γιαούρτι, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και κάλιο. Η προσθήκη μούρων μπορεί να εισαγάγει μια γευστική αντιοξειδωτική ώθηση που είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, μαζί με περισσότερο κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.