Πως η διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών στο σπίτι επηρεάζει την ποιότητα της διατροφής των εφήβων.
Μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Nutrition Education and Behavior , που δημοσιεύτηκε από τον Elsevier, υπογραμμίζει τη σημαντική επίδραση του οικιακού διατροφικού περιβάλλοντος στα διατροφικά πρότυπα των εφήβων σε σύγκριση με τις επιλογές φαγητού της γειτονιάς. Αυτή η συγχρονική ερευνητική μελέτη διερευνά τους ρόλους των οικιακών και γειτονικών περιβαλλόντων τροφίμων, όπως φαστ φουντ και καταστημάτων ψιλικών στη διαμόρφωση διατροφικών συμπεριφορών μεταξύ των εφήβων, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας των εφήβων.
Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν ότι η διαθεσιμότητα φαγητού στο σπίτι, ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών τόσο με την προώθηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφών όσο και με τη μείωση της πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, παράγοντες της γειτονιάς, όπως η διαθεσιμότητα fast food, επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα της διατροφικής πρόσληψης των εφήβων, υποδηλώνοντας ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην τροποποίηση του περιβάλλοντος του σπιτιού μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βελτίωση της υγείας των εφήβων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 204 εφήβους στη Νεμπράσκα που συλλέχθηκαν από έναν συνδυασμό επικυρωμένων ερωτηματολογίων, συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) και διατροφικών ανακλήσεων για να εξετάσουν τη διαθεσιμότητα φαγητού στο σπίτι, τον αριθμό των λιανοπωλητών γρήγορου φαγητού και ευκολίας στο περιβάλλον της γειτονιάς και τη διατροφική ποιότητα και συμπεριφορές.
Τα βασικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών στο σπίτι προβλέπει θετικά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων βαθμολογιών στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, μεγαλύτερης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και μειωμένης πρόσληψης γρήγορου φαγητού. Αντίθετα, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα λιπών και γλυκών στο σπίτι συσχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων και εξαιρετικά επεξεργασμένων σνακ τροφίμων. Σημειωτέον, οι αριθμοί των καταστημάτων ψιλικών της γειτονιάς έδειξαν μια εκπληκτική συσχέτιση με μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής με θρεπτικά συστατικά και οι αριθμοί φαστ φουντ συνδέθηκαν με υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών στους εφήβους.
Η επικεφαλής συγγραφέας Saira Sarwar, MA, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, εξηγεί, “Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της στόχευσης του περιβάλλοντος διατροφής στο σπίτι ως παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τη διατροφή των εφήβων”.
Οι συνέπειες της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας πιο υγιεινών τροφίμων στο σπίτι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από εκείνες που αφορούν αποκλειστικά τις επιλογές τροφίμων της γειτονιάς. Απαιτείται μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να διερευνηθεί πώς αυτά τα περιβάλλοντα μπορούν να τροποποιηθούν για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας των εφήβων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.