Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
25.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να πίνετε από το νερό βρύσης πλοίου;

ΑρχικήΝέαΥγείαΕίναι ασφαλές να πίνετε από το νερό βρύσης πλοίου;
spot_img

Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και οι ενημερώσεις από τις εταιρείες κρουαζιέρας για το πόσιμο νερό στα κρουαζιερόπλοια.

Η προμήθεια και διάθεση πόσιμου καθαρού νερού είναι προτεραιότητα και βασική ανάγκη σε κάθε πλοίο. Από μολυσμένο νερό, μπορούν να μεταδοθούν τυφοειδής πυρετός, δυσεντερία, χολέρα καθώς και άλλες σοβαρές ασθένειες από βακτήρια και μικρόβια. Καλό είναι λοιπόν, να γνωρίζουμε αν μπορούμε να πιούμε νερό πχ από την βρύση της καμπίνας.

Όσον αφορά στο πόσιμο νερό στα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας, η τελευταία εγκύκλιος για το πόσιμο νερό δημοσιεύτηκε το 2020 από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην εγκύκλιο περιγράφονται διατάξεις και οδηγίες για την κατασκευή θέση και συντήρηση δεξαμενών νερού, για τα Δίκτυα του πόσιμου νερού εντός του πλοίου, για τη διαδικασία υδροληψίας και για τις ιδιότητες που πρέπει να έχει το πόσιμο νερό, όπως και για τις μεθόδους απολύμανσης. Γενικά το δίκτυο πόσιμου νερού σε ένα πλοίο έχει προορισμό την παροχή πόσιμου νερού, που αναρροφά η αντλία πόσιμου νερού από τις δεξαμενές του, και τη διανομή του για χρήση από πλήρωμα και επιβάτες στα μαγειρεία και στις καμπίνες.

Σήμερα η τεχνολογία έχει οδηγήσει στην κατασκευή υπερσύγχρονων πλοίων τα οποία έχουν σύγχρονα δίκτυα και σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης του πόσιμου νερού. Συνεπώς και το δίκτυο ποσίμου νερού είναι ποιο ασφαλές από ότι παλαιότερα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού και την σωστή διατήρηση του καθώς και τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του δικτύου είναι τέτοια που ελαχιστοποιούν τις περιπτώσεις έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε κίνδυνο. Ωστόσο επειδή συνήθως δεν γνωρίζουμε την ηλικία και την κατάσταση των πλοίων που ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες καλό θα είναι να ρωτήσουμε το πλήρωμα, εάν το νερό πίνεται.

Τι συμβαίνει στα πλοία κρουαζιέρας

Για τους λίγους… τυχερούς που σχεδιάζουν τις ονειρεμένες τους διακοπές κρουαζιέρας, πολλές σκέψεις έρχονται φυσικά στο μυαλό, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά. Η επιλογή της καλύτερης καμπίνας για να αποφύγετε τη ναυτία και η επιλογή της ημέρας της εβδομάδας που θα κλείσετε την κρουαζιέρα για μέγιστη οικονομία είναι μόνο η αρχή.

Όμως, ανάμεσα σε όλες τις ερωτήσεις, μπορεί να παραβλέψετε μια φαινομενικά τετριμμένη αλλά σημαντική: Πόσο ασφαλές είναι το νερό της βρύσης σε ένα κρουαζιερόπλοιο; Ενώ είστε περιτριγυρισμένοι από έναν… ωκεανό ακατάλληλου για να πιείτε, θαλασσινού νερού, τι συμβαίνει με το νερό που ρέει μέσα από τα υδραυλικά του πλοίου;

Η ενημέρωση των εταιρειών και… του ειδικού

Μεγάλες Αμερικάνικες εταιρείες κρουαζιέρας της, όπως η Royal Caribbean, η Carnival και η Disney Cruises, διαβεβαιώνουν στους αντίστοιχους ιστότοπούς τους ότι το νερό τους στα πλοία φιλτράρεται από ένα φορητό σύστημα νερού που έχει ελεγχθεί από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και το Πρόγραμμα Υγιεινής Πλοίων της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ.

Το νερό που αναβλύζει από τη βρύση της καμπίνας έχει περάσει από μια σειρά επιθεωρήσεων δύο φορές το χρόνο, οι οποίες περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιπέδων αλογόνου και pH, ώστε να διασφαλίζεται ότι πληροί τα αυστηρά κριτήρια ασφαλείας.

Ο καπετάνιος James της Royal Caribbean εξήγησε σε ένα βίντεο στο TikTok ότι τα πλοία συνήθως χρησιμοποιούν δύο βασικές μεθόδους για να μετατρέψουν το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. «Η πρώτη είναι μέσω της αντίστροφης όσμωσης. Παίρνουμε το θαλασσινό νερό και το πιέζουμε με αντλίες υψηλής πίεσης μέσα από φίλτρα και ουσιαστικά φιλτράρουμε όλα τα μέταλλα του αλμυρού νερού», είπε.

Η δεύτερη μέθοδος μοιάζει με έναν γιγαντιαίο βραστήρα τσαγιού αλλά σε βιομηχανική κλίμακα. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το θαλασσινό νερό οδηγείται σε τεράστιους διαγώνιους σωλήνες και εκεί προθερμαίνεται. Μόλις φτάσει στις κάθετες σωληνώσεις … εκεί εξατμίζεται», εξήγησε, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ από όταν θερμαίνουμε νερό στο σπίτι. «Συλλέγουμε αυτόν τον ατμό, τον διοχετεύουμε, και αυτό που πίνετε πηγαίνει στο σύστημα πόσιμου νερού στο πλοίο». Η άλμη που περισσεύει επιστρέφεται στη θάλασσα.

https://www.tiktok.com/@royalcaribbeanaunz/video/7349295537616669958?is_from_webapp=1&sender_device=pc
@royalcaribbeanaunz

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας

Αν η ιδέα του να πίνετε νερό κατευθείαν από τη βρύση σε ένα κρουαζιερόπλοιο σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα άβολα, αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά να επιλέγετε μπουκάλια νερού που έχουν σφραγιστεί από το εργοστάσιο ως το ασφαλέστερο όταν ταξιδεύετε.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν διαφορετικές πολιτικές όσον αφορά την εισαγωγή ποτών στο πλοίο. Για παράδειγμα τη Royal Caribbean επιτρέπει στους επισκέπτες να φέρουν μέχρι δώδεκα μπουκάλια. Η Disney Cruises, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει στους επιβάτες να φέρουν μόλις ένα μη ανοιγμένο μπουκάλι νερό, αρκεί να χωράει μέσα σε μια χειραποσκευή. Εν τω μεταξύ, η Carnival δεν επιτρέπει στους επισκέπτες να φέρουν οποιοδήποτε είδος ποτού και προσφέρει εμφιαλωμένο νερό προς αγορά.

Για μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φέρετε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερό για να το γεμίσετε από τους πολλαπλούς σταθμούς ποτών που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το πλοίο. Αν αισθάνεστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, μπορείτε επίσης να πάρετε μαζί σας ένα φορητό φίλτρο νερού. Πολλά από αυτά τα φίλτρα χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία αντίστροφης όσμωσης, απομακρύνοντας αποτελεσματικά τυχόν ακαθαρσίες που μένουν πίσω. Όταν χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο φίλτρο, ουσιαστικά ενισχύετε το φιλτράρισμα του νερού της βρύσης στην κρουαζιέρα, καθιστώντας το διπλά ασφαλές, επιτρέποντάς σας να ενυδατώνεστε χωρίς φόβο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα