Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
26.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί να μην φταίτε εσείς για την παχυσαρκία αλλά ένα βακτήριο του εντέρου!

ΑρχικήυγείαΜπορεί να μην φταίτε εσείς για την παχυσαρκία αλλά ένα βακτήριο του εντέρου!
spot_img

Τι έδειξε νέα μελέτη για τον εθισμό στα τρόφιμα.

   Ενώ μέχρι τώρα η πεποίθηση ήταν πως μέσω της διατροφής μπορεί να αποτραπεί η παχυσαρκία, μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως ένα συγκεκριμένο βακτήριο στο έντερο μπορεί να προκαλέσει την καταναγκαστική κατανάλωση τροφής, δυσχεραίνοντας τα αποτελέσματα. Η έρευνα, της οποίας τα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες στο Φόρουμ της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών (FENS) στη Βιέννη της Αυστρίας, ανοίγει ενδεχομένως το δρόμο για νέες θεραπείες για τον εθισμό στα τρόφιμα και άλλες διατροφικές διαταραχές.

    Η καθηγήτρια Elena Martin-Garcia, από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στην Ισπανία, δήλωσε: «Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον εθισμό στα τρόφιμα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου της πρόσληψης τροφής και σχετίζεται με παχυσαρκία, άλλες διατροφικές διαταραχές και αλλαγές στη σύνθεση των βακτήρια στο έντερο το μικροβίωμα του εντέρου. «Μέχρι τώρα, οι μηχανισμοί που κρύβουν αυτή τη διαταραχή συμπεριφοράς ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι».

   Η καθηγητής Martin-Garcia χρησιμοποίησε την Κλίμακα Εθισμού Τροφίμων του Yale (YFAS 2.0) για να διαγνώσει τον εθισμό στα τρόφιμα τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους. Η κλίμακα περιλαμβάνει μια σειρά 35 ερωτήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν τρία κριτήρια στα ποντίκια: επίμονη αναζήτηση τροφής, υψηλό κίνητρο για απόκτηση τροφής και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

   Αυτή και η ομάδα της ανέλυσαν τα βακτήρια του εντέρου σε ποντίκια με και χωρίς εθισμό στα τρόφιμα, ανακαλύπτοντας μια αύξηση στο Proteobacteria και μια μείωση στο Actinobacteria στα ποντίκια που ήταν εθισμένα στα τρόφιμα. Μείωση παρατηρήθηκε επίσης σε ένα βακτηριακό στέλεχος γνωστό ως Blautia από το γένος Bacillota. Χρησιμοποιώντας το YFAS, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν 88 ασθενείς με βάση τον εθισμό στα τρόφιμα, αποδεικνύοντας παρόμοια ευρήματα με αυτά των ποντικών, όπως μείωση του Actinobacteria phylum και Blautia, μαζί με αυξήσεις του Proteobacteria phylum μεταξύ εκείνων που εθίζονται στα τρόφιμα.

   Με τα ποντίκια και τους ανθρώπους να εμφανίζουν παρόμοια μοτίβα, ο καθηγητής Martin-Garcia εξήγησε: «Τα ευρήματα τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένο μικροχλωρίδιο θα μπορούσε να είναι προστατευτικό στην πρόληψη του εθισμού στα τρόφιμα». «Συγκεκριμένα, οι έντονες ομοιότητες στην ποσότητα της Blautia υπογράμμισαν τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις αυτού του συγκεκριμένου βακτηρίου του εντέρου».

    Ο καθηγητής Martin-Garcia πιστεύει ότι η μελέτη τους υπογραμμίζει την ισχυρή επίδραση που μπορούν να έχουν τα βακτήρια του εντέρου στη λειτουργία του εγκεφάλου. Δήλωσε: «Δείξαμε για πρώτη φορά μια άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ της σύνθεσης του εντέρου και της έκφρασης του γονιδίου του εγκεφάλου, αποκαλύπτοντας την πολύπλοκη και πολυπαραγοντική προέλευση αυτής της σημαντικής διαταραχής συμπεριφοράς που σχετίζεται με την παχυσαρκία. «Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ αλλαγών στη συμπεριφορά και βακτηρίων στο έντερο αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για μελλοντικές θεραπείες για τον εθισμό στα τρόφιμα και τις σχετικές διατροφικές διαταραχές».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μούχλα του μπλε τυριού που προστατεύει από τον καρκίνο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο σύνθεσης μιας ένωσης του μπλε τυριού που έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα