Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι χειρότεροι συνδυασμοί τροφίμων και φαρμάκων

ΑρχικήΝέαΥγείαΟι χειρότεροι συνδυασμοί τροφίμων και φαρμάκων
spot_img

Οι κίνδυνοι του συνδυασμού φαρμάκων με συμπληρώματα είναι γνωστοί, αλλά η πιθανότητα να επηρεάζουν τα τρόφιμα την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων συχνά παραβλέπεται, όπως προειδοποιούν ερευνητές.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα φάρμακα, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητά τους ή ενισχύοντας την απορρόφησή τους, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ορισμένες αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν «υπερτασική κρίση», μια ταχεία και δραματική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ηπατική βλάβη. Για να αποφευχθούν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, ο ειδικός σε θέματα διατροφής Benjamin Bowers, ιδρυτής της Satia Nutrition, έχει ξεχωρίσει τους συνδυασμούς τροφίμων και φαρμάκων που οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν.

  • Γαλακτοκομικά και αντιβιοτικά

Συγκεκριμένα, ο Bowers προειδοποιεί κατά της ανάμειξης γαλακτοκομικών με αντιβιοτικά όπως η τετρακυκλίνη και η φθοριοκινολόνη, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση πολλών λοιμώξεων. Ο ίδιος δηλώνει: «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα αντιβιοτικά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σας, αφήνοντάς σας ευάλωτους σε λοιμώξεις και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας».

Σημειώνει ότι ακόμη και οι χυμοί φρούτων ή το αλκοόλ μπορούν να διαταράξουν την απορρόφηση των φαρμάκων, υποδεικνύοντας ότι το νερό είναι το ασφαλέστερο συνοδευτικό των αντιβιοτικών.

  • Χυμός γκρέιπφρουτ, στατίνες και αποκλειστές διαύλων ασβεστίου

Ο χυμός γκρέιπφρουτ, οι στατίνες και οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου είναι ένα δυνητικά επικίνδυνο μείγμα, προειδοποιεί ένας ειδικός σε θέματα υγείας. «Αυτό το φαινομενικά αθώο ποτό εσπεριδοειδών μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο όταν συνδυάζεται με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων των διαύλων ασβεστίου και των στατινών», εξήγησε.

Ο ένοχος είναι τα ένζυμα CYP3A του γκρέιπφρουτ, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στο μεταβολισμό πολλών φαρμάκων. Παρεμβαίνοντας σε αυτά τα ένζυμα, ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να μεταβάλει τη «βιοδιαθεσιμότητα» αυτών των φαρμάκων – την ικανότητά τους να απορροφώνται και να χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή συσσώρευση του φαρμάκου στον οργανισμό σας, προκαλώντας ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ηπατική βλάβη και «ραβδομυόλυση», μια κατάσταση κατά την οποία ο κατεστραμμένος μυϊκός ιστός απελευθερώνει πρωτεΐνες και ηλεκτρολύτες στο αίμα, προκαλώντας βλάβη στην καρδιά και τα νεφρά.

  • Τυρί και κρασί με αντικαταθλιπτικά

Ένας άλλος επικίνδυνος συνδυασμός περιλαμβάνει παλαιωμένα τυριά και κρασί, ιδίως για όσους λαμβάνουν ΜΑΟΙ (αντικαταθλιπτικά). «Αυτά τα αντικαταθλιπτικά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τη διατροφή σας, καθώς ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη, όπως τα παλαιά τυριά και το κρασί, μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση», εξηγεί ο Bowers.

Τo Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας προειδοποιεί επίσης ότι τα τυριά και ιδιαίτερα οι παλαιωμένες ποικιλίες, περιέχουν σημαντικές ποσότητες τυραμίνης, ενός αμινοξέος που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ο συνδυασμός τροφίμων πλούσιων σε τυραμίνη με ΜΑΟΙ μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τα επίπεδα τυραμίνης, οδηγώντας ενδεχομένως σε επείγουσα ιατρική κατάσταση.

  • Παρακεταμόλη και αλκοόλ

Επιπλέον, η ακεταμινοφαίνη, το δραστικό συστατικό της παρακεταμόλης, είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές επιπλοκές όταν αναμιγνύεται με αλκοόλ.

«Παρόλο που το αλκοόλ είναι γενικά βαρύ για το συκώτι σας, η αντιμετώπιση των πρωινών σας μετά με αυτό το μικρό χάπι μπορεί να ζορίσει το συκώτι σας», σημείωσε ο Bowers. «Έτσι, αποφύγετε την ανάμειξη αλκοόλ με ακεταμινοφαίνη, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικής τοξικότητας».

Ο κ. Bowers συνιστά την επιλογή ουδέτερων τροφίμων και φαρμάκων για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών του μεταβολισμού των φαρμάκων.

Ως εκ τούτου, συνιστάται να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα φάρμακά σας παραμένουν αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο