Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι η υψηλότερη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΠοια είναι η υψηλότερη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Ερευνητές διερευνούν πότε οι συνθήκες καύσωνα απειλούν την ανθρώπινη ζωή.

Καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τη Γη, οι ημέρες καύσωνα έχουν γίνει τακτικό χαρακτηριστικό των δελτίων καιρού παγκοσμίως.

Τον περασμένο μήνα, το ρεκόρ της πιο ζεστής ημέρας στον κόσμο καταρρίφθηκε δύο φορές και τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν παγκόσμια έκκληση για δράση κατά της ακραίας ζέστης, ώστε να βοηθηθούν οι ευάλωτοι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι και οι οικονομίες να ανταπεξέλθουν χρησιμοποιώντας την επιστήμη.

Περίπου το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού (2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) διατρέχουν σήμερα υψηλό κίνδυνο από την ακραία ζέστη, ανέφερε.

Παρόλα αυτά, οι δημόσιες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες είναι ανεπαρκείς και οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να δροσιστούν αποτελεσματικά δεν έχουν μελετηθεί καλά.

To 2019, ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν υπερσύγχρονο κλιματικό θάλαμο για να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η ζέστη απειλεί τη ζωή, τον τρόπο και τους πρακτικούς, τεκμηριωμένους τρόπους που υπάρχουν για να παραμείνουμε δροσεροί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να ορίσουν τη «θερμοκρασία υγρής θερμοκοιλότητας» (WBT) στην οποία ένας νέος, υγιής άνθρωπος θα πέθαινε μετά από έξι ώρες. Η WBT είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες όταν μελετούν το θερμικό στρες, επειδή λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της θερμότητας και της υγρασίας.

Τα μοντέλα ανέδειξαν μια WBT 35 °C ως το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης. Σε αυτό το όριο, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος θα αυξανόταν ανεξέλεγκτα. Όμως το μοντέλο αντιμετώπισε το ανθρώπινο σώμα ως ένα αντικείμενο που δεν ιδρώνει και δεν κινείται, καθιστώντας το αποτέλεσμα λιγότερο εφαρμόσιμο στον πραγματικό κόσμο.

Έκτοτε η επιστημονική ομάδα δοκίμασε τώρα ένα μαθηματικό μοντέλο για το πώς το σώμα αντιμετωπίζει την ακραία ζέστη και η επιστημονική αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε το 2023 στο περιοδικό Nature. Το μοντέλο χρησιμοποιεί δεδομένα από μελέτες που έχουν μετρήσει την ικανότητα εφίδρωσης σε ηλικιωμένους και νεότερους ανθρώπους και ακολουθεί φυσικούς νόμους για να προβλέψει πώς μεταφέρεται η θερμότητα μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος.

Το νέο μοντέλο εκτίμησε τα όρια επιβίωσης στη σκιά και το φως του ήλιου σε όλες τις ηλικίες και ενώ οι άνθρωποι ξεκουράζονταν ή γυμνάζονταν. Μεταξύ των αποτελεσμάτων τους, εκτίμησαν ότι τα όρια επιβίωσης στην WBT κυμαίνονται μεταξύ 26 °C και 34 °C για τους νέους ανθρώπους και 21 °C έως 34 °C για τους ηλικιωμένους.

Όπως είναι αναμενόμενο, το μοντέλο υποδεικνύει ότι τα όρια επιβίωσης είναι χαμηλότερα όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στον ήλιο σε σχέση με τη σκιά και για άτομα άνω των 65 ετών σε σχέση με άτομα ηλικίας 18-40 ετών. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης το μοντέλο για να καθορίσει τα όρια βιωσιμότητας, συνθήκες στις οποίες οι ηλικιωμένοι και οι νεότεροι θα μπορούσαν να εκτελούν με ασφάλεια εργασίες όπως η εργασία γραφείου, το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλοπατιών, ο χορός και η ανύψωση βαρέων αντικειμένων.

Σε μελλοντικές δοκιμές, οι ερευνητές σκοπεύουν να εξετάσουν την αντίδραση του οργανισμού στη θερμότητα σε σκιερές και ηλιόλουστες συνθήκες, σε όλες τις ηλικίες και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από αυτές τις δοκιμές για να βελτιώσουν το μοντέλο, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καλύτερων συμβουλών υγείας για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μεγάλη ζέστη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο