Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η παχυσαρκία αφήνει αποτύπωμα στον εγκέφαλο

ΑρχικήΝέαΥγείαΠως η παχυσαρκία αφήνει αποτύπωμα στον εγκέφαλο
spot_img

Μελέτη δείχνει ότι η πορεία του βάρους με την πάροδο του χρόνου επηρεάζει τη μορφολογία του εγκεφάλου και τη γνωστική υγεία.

Με την παχυσαρκία να εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία, οι επιστημονικές προσπάθειες στρέφονται όλο και περισσότερο στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η υπερβολική αύξηση βάρους επηρεάζει όχι μόνο το σώμα, αλλά και τον εγκέφαλο. Νέα μελέτη από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ έρχεται να συμπληρώσει κρίσιμα κενά στη γνώση, διερευνώντας τις πολύπλοκες νευρωνικές και γνωστικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας με διαχρονικά δεδομένα.

- Advertisement -

Η έρευνα, βασισμένη σε στοιχεία από την UK Biobank και δημοσιευμένη στο Nature Mental Health, εστιάζει στη μακροχρόνια επίδραση πέντε διαφορετικών τροχιών παχυσαρκίας στη δομή, τη λειτουργία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τροχιές αυτές (χαμηλή-σταθερή, μέτρια-σταθερή, υψηλή-σταθερή, αυξανόμενη και μειούμενη) προσφέρουν ένα πολύτιμο πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το βάρος επηρεάζει το νευρικό σύστημα σε βάθος χρόνου.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα άτομα με σταθερά υψηλά ή αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας παρουσίασαν σημαντική φθορά σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως οι μετωπιαίες, βρεγματικές και κροταφικές περιοχές, καθώς και μείωση στη λειτουργική συνδεσιμότητα και τις γνωστικές τους επιδόσεις. Αντιθέτως, η φθίνουσα τροχιά συνδέθηκε με λιγότερες νευρολογικές αλλοιώσεις και σχεδόν παρόμοια γνωστική λειτουργία με άτομα που είχαν σταθερά χαμηλό βάρος.

Η πορεία του βάρους έχει μεγαλύτερη σημασία από την απλή καταγραφή του στο παρόν. Η συνεχής έκθεση στην παχυσαρκία φαίνεται να επιταχύνει τη γνωστική γήρανση και ενδέχεται να λειτουργεί ως βιοδείκτης για την πρόγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Ο καθηγητής Anqi Qiu τονίζει τη σημασία της προληπτικής διαχείρισης του βάρους: «Η διατήρηση ενός σταθερού και υγιούς σωματικού βάρους ίσως αποτελέσει μία από τις πιο απλές αλλά καθοριστικές στρατηγικές για την προστασία της εγκεφαλικής υγείας σε βάθος χρόνου». Η ερευνητική του ομάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε ανάλυση multi-omics, ενσωματώνοντας γενετικά, μεταβολικά και μικροβιολογικά δεδομένα, ώστε να εντοπίσει τους βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα