Γνωστές μάρκες έμεινα μετεξεταστέες…
Τα στοματικά διαλύματα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην οδοντιατρική φροντίδα καθώς βοηθούν στην οξεία φλεγμονή των ούλων και στον αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας. Το oekotest.de έβαλε στο μικροσκόπιο 27 από τις πιο γνωστές μάρκες που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δυστυχώς δεν ήταν λίγες αυτές που έμειναν μετεξεταστέες αφού περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα διαλύματα που περιέχουν φθόριο έχουν όντως προληπτική δράση κατά της τερηδόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φθόριο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και τα καθιστά πιο ανθεκτικά στα οξέα και τα βακτήρια. Τα στοματικά διαλύματα που δοκιμάστηκαν δεν υπερβαίνουν τα μέγιστα επίπεδα φθορίου που συνιστώνται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR).
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη δοκιμή εξέτασαν εκτός από την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων και τις ουσίες που περιέχουν. Και παρατήρησαν τα εξής:
Σε κάποια παρασκευάσματα χρησιμοποιείται το έλαιο τεϊόδεντρου ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας, ενώ είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι προκαλεί σχετικά συχνά αλλεργικές αντιδράσεις. Το συγκεκριμένο έλαιο όμως έχει πρόσφατα τεθεί υπό τον έλεγχο των αρχών λόγω και ενός άλλου κινδύνου: την επίδρασή του στη γονιμότητα και την τοξικότητα. Αναμένεται μάλιστα μέσα στο φθινόπωρο, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνων (RAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA), να απαγορευτεί στα καλλυντικά.
Οι επιστήμονες όμως διαπίστωσαν κι άλλες ουσίες στο τεστ στοματικών διαλυμάτων που θα ήταν προτιμότερο να απουσιάζουν:
Διγλυκονική χλωρεξιδίνη: Η οργανοαλογονούχα ουσία μπορεί να σκουρύνει το χρώμα των δοντιών και της γλώσσας, να αλλοιώσει τους βλεννογόνους και να οδηγήσει σε ερεθισμό της γεύσης και σε αυξημένο σχηματισμό πέτρας, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται για μικρά χρονικά διαστήματα.
Σαλικυλικό μεθύλιο: Η αρωματική και αρτυματική ουσία έχει ταξινομηθεί ως πιθανώς επιβλαβής για την αναπαραγωγή στην ΕΕ από το 2021. Η ουσία είναι επίσης ένα αλλεργιογόνα και θα πρέπει να αναγράφεται ως τέτοια στη συσκευασία.
Λαουρυλοθειικό νάτριο: Αυτή η επιθετική επιφανειοδραστική ουσία μπορεί να ερεθίσει τους ευαίσθητους βλεννογόνους.
Αλκοόλ: Η προσθήκη αλκοόλ βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Εάν δεν αναφέρεται η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όμως στην συσκευασία, αποτελεί έλλειψη επισήμανσης.
13 στοματικά διαλύματα πέρασαν το τεστ με άριστα. Τα υπόλοιπα είχαν προβλήματα ενώ συγκεκριμένα τρία προϊόντα είχαν τόσα πολλά αρνητικά σημεία που έμειναν μεταξετεστέα… Και πρόκειται για γνωστές μάρκες. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ