ΑρχικήΝέαΥΠΑΑΤ: Δημοσιευτήκαν σε ΦΕΚ οι Εφαρμοστικές Αποφάσεις της Νέας ΚΑΠ

ΥΠΑΑΤ: Δημοσιευτήκαν σε ΦΕΚ οι Εφαρμοστικές Αποφάσεις της Νέας ΚΑΠ

2 λεπτά ανάγνωσης

Σε φάση υλοποίησης το Στρατηγικό Σχέδιο της Χώρας μας για τον Πρωτογενή τομέα.

Δημοσιεύθηκαν στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, μέσω των οποίων ορίζεται ο βασικός κορμός του πλαισίου εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, βάσει του οποίου θα αξιοποιηθούν τα 19,3 δις ευρώ της νέας προγραμματικής περιόδου.

- Advertisement -

Οι αποφάσεις υπεγράφησαν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε «Τα 19,3 δις ευρώ της Νέας ΚΑΠ θα κατευθυνθούν για την στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενή μας τομέα. Μια επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που κατάφερε, η Ελλάδα να διατηρήσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο, όταν οι άλλες χώρες είδαν μείωση των πόρων της ΚΑΠ. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο «πράσινο», βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό» πρωτογενή τομέα που οι παραγωγοί και η χώρα έχουν ανάγκη».

Και πρόσθεσε «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη νέα ΚΑΠ για να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς μας και να εγγυηθούμε την επισιτιστική μας ασφάλεια. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και τα στελέχη του Υπουργείου μας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του ΥΠΑΑΤ καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ουσιαστική συνεργασία τους στην διαμόρφωση των τελικών κειμένων των αποφάσεων».

- Advertisement -

Με τις αποφάσεις, που αφορούν τον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ, καθορίστηκε το πλαίσιο εισροών 1,9 δις ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2023-2027, ενώ παράλληλα, διαμορφώνεται και το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο.

Τέλος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ «μέχρι σήμερα από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, μόνο 5 έχουν ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών τους» ενώ «Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η υπογραφή επόμενης διάταξης που θα συμπληρώσει το εφαρμοστικό πλαίσιο».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κόκκινος συναγερμός για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική: 23 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 6 νεκροί (πίνακες)

Ραγδαία αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφει ο ΕΟΔΥ – 54 ασθενείς εμφάνισαν προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ 20 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι 8 σε ΜΕΘ

Η Ελλάδα ενημερώθηκε για κίνδυνο αλλαντίασης από κονσέρβα χοιρινού – Προκάλεσε προβλήματα υγείας σε καταναλωτή (μάρκα και φωτογραφία)

Χοιρινό πατέ με Clostridium botulinum εντοπίστηκε στην Τσεχία, με την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που ενημερώθηκαν μέσω του RASFF.

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στη νέα λίστα της ΕΕ για αυξημένους ελέγχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατάλογο προϊόντων υψηλού κινδύνου και θέτει το σχέδιο κανονισμού σε δημόσια διαβούλευση.