476 έλεγχοι φέτος σε φορτία με ακτινίδια κυρίως στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
Με δελτίο τύπου απόψε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε για εντατικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων. Χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS επεσήμανε φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ΄ ευθείαν από τον αγρό) που παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων, αναφέροντας πως “υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της και κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα“. Ο Incoffuit Hellas μάλιστα κατηγόρησε για αδράνεια τις ελεγκτικές υπηρεσίες και ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. στην απάντησή του, επισημαίνει πως το ακτινίδιο αποτελεί ένα σημαντικό ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν και προκειμένου να διασφαλίσει την καλή ποιότητά του και γενικότερα τη φήμη των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της κεντρικής αρμόδιας υπηρεσίας, πραγματοποιεί από την αρχή της εμπορικής περιόδου των ακτινιδίων έκτακτους ελέγχους σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 476 έλεγχοι (έναντι 194 που διενεργήθηκαν την αντίστοιχη περσινή εμπορική περίοδο) σε επιχειρήσεις (τυποποιητήρια/συσκευαστήρια, αγορές χονδρικής/λιανικής πώλησης) καθώς και σε διακινούμενα φορτία (σημεία εξόδου από τη χώρα και σημεία του εθνικού οδικού δικτύου) εκ των οποίων οι 72 αφορούν σε ακτινίδια και στις περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν μη συμμορφώσεις δρομολογείται η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Ειδικότερα το 77% των ελέγχων επικεντρώθηκαν στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
Στόχος του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι η τήρηση της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας και η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών και των υγιών εξαγωγικών επιχειρήσεων.