Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η “διαλυμένη” αγορά προβιοτικών της ΕΕ δεν εξυπηρετεί ούτε τη βιομηχανία ούτε τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΗ “διαλυμένη” αγορά προβιοτικών της ΕΕ δεν εξυπηρετεί ούτε τη βιομηχανία ούτε τους καταναλωτές
spot_img

Ανάγκη τροποποίησης των κανόνων, ζητούν οι εμπλεκόμενοι.

    Οι ανησυχίες για τον όρο “προβιοτικά” που εξέφρασε το συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο, για πιθανή διάλυση της αγοράς, αποδείχθηκαν προάγγελος μιας κατάστασης που δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Μια τέτοια κατάσταση φαίνεται να ήθελε να αποφύγει το Fit for Future, και κατέθεσε προτάσεις προς την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πριν λίγους μήνες, ώστε να μετατραπεί το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα προβιοτικά που υπάρχει πάνω από 15 χρόνια. Στο επίκεντρο ήταν το ενδεχόμενο μιας ενιαίας προσέγγισης από τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τον όρο.

   Η κατάσταση της αγοράς προβιοτικών στην ΕΕ είναι συγκεχυμένη αφού το 30% περίπου των κρατών μελών της, επιτρέπουν την επισήμανση των προϊόντων διατροφής ως «προβιοτικά», ενώ άλλα θεωρούν ότι τα προβιοτικά θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις υποχρεωτικές επισημάνσεις  στα συμπληρώματα διατροφής. Ο Lasse Hamilton Heideman, μέλος της πλατφόρμας Fit4Future, η οποία εργάζεται για να βοηθήσει την Επιτροπή να απλοποιήσει τη νομοθεσία της ΕΕ, αναφέρει στο Euractiv, πως οι διαφορετικές προσεγγίσεις του όρου από τις χώρες της ΕΕ οφείλονται σε ένα ασαφή νόμο. Η τρέχουσα νομοθεσία φαίνεται να χρήζει άμεσης τροποποίησης αφού εμποδίζει την ανάπτυξη της βιομηχανίας προβιοτικών και μπερδεύει τους καταναλωτές. 

   Ακόμα κ έτσι όμως, οι ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών για την υγεία του εντέρου ενισχύοντας την  βακτηριακή χλωρίδα και αποκαθιστώντας το μικροβίωμα, έχουν οδηγήσει την αγορά προϊόντων όπως γιαούρτια και ποτά, σε ιδιαίτερη άνθιση. Από το 2018 έως το 2021 η η λιανική αξία των τροφίμων με προβιοτικά στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο. Αξία που θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές λένε οι ενδιαφερόμενοι. Ο Esben Laulund, πρόεδρος της International Probiotics Association Europe, εόπε στο Euractiv “Υπάρχουν ιταλικές κατευθυντήριες γραμμές, υπάρχουν νέες κατευθυντήριες γραμμές στην Ισπανία, υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν ανοίξει για συμπληρώματα, αλλά όχι για τρόφιμα, όπως στη Δανία, και ούτω καθεξής. Επομένως, είναι μια πολύ κατακερματισμένη αγορά που εξετάζουμε”, είπε. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, του Μεξικού και της Αργεντινής, που έχουν ήδη βελτιώσει τους κανόνες σε σχέση με τα προβιοτικά.

   Υπενθυμίζεται η έρευνα που είχε γίνει το 2022, απέδειξε πως σχεδόν παμψηφεί οι καταναλωτές θα ήθελαν να μπορούν να ενημερώνονται εφόσον ένα προϊόν διαθέτει προβιοτικά.

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/a-diverse-gut-microbiome-needs-uniform-market-stakeholders-warn/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.

Κίνδυνος ξηρασίας στην Ελλάδα – Ιδρύεται ομάδα κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ

Η ομάδα ad hoc θα εξετάσει τον κίνδυνο ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα