Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο “πόλεμος” του μπαλσάμικου: Η Ιταλία μηνύει τη Σλοβενία για το παραδοσιακό ξύδι

ΑρχικήΠιστοποίησηΠιστοποίηση Προϊόντων / Σήματα ΣυμμόρφωσηςΟ "πόλεμος" του μπαλσάμικου: Η Ιταλία μηνύει τη Σλοβενία για το παραδοσιακό ξύδι
spot_img

Η Ιταλία κινεί διαδικασίες για να μονοπωλήσει και να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού ξυδιού της και να υπερασπιστεί τον όρο «Μπαλσάμικο ξύδι της Μόντενα».

Το “Aceto Balsamico di Modena” έχει καταχωριστεί από το 2009 ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και μπορεί να παραχθεί μόνο από κατασκευαστές στις περιφέρειες Μόντενα και Εμίλια-Ρομάνια στην Ιταλία.

«Τα νέα που έρχονται από το Υπουργικό Συμβούλιο μας καθησυχάζουν και ανεβάζουν το ηθικό μας, καθώς επιβεβαιώνουν την υποστήριξη και την πλήρη υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στο πλευρό μας», είπε η Μαριάντζελα Γκροσόλι, πρόεδρος της Κοινοπραξίας για την Προστασία του Βαλσαμικού Ξυδιού της Μόντενα.

Η Ιταλία συγκρούεται με τη Σλοβενία

Το 2021 η Σλοβενία εισήγαγε νέους κανόνες για την ποιότητα του ξιδιού και του αραιωμένου οξικού οξέος, δηλώνοντας ότι τυχόν συμπυκνωμένοι ή μη συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων και γλεύκη μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως βαλσάμικο ξύδι.

Η Κοινοπραξία για την Προστασία του Βαλσαμικού Ξιδιού υποστηρίζει ότι οι κανόνες αυτοί αντιβαίνουν στα πρότυπα της ΕΕ και στην αρχή της εναρμόνισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

“Επιδιώκει να μετατρέψει την ονομασία “βαλσάμικο ξύδι” σε πρότυπο προϊόντος, μια παράνομη λειτουργία και σε αντίθεση με τους κοινοτικούς κανονισμούς που προστατεύουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και διέπουν το σύστημα επισήμανσης και ενημέρωσης των καταναλωτών», εξηγεί ο οργανισμός στο Food Ingredients First.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ρυθμιστική ανωμαλία επειδή στην πραγματικότητα, πριν από την έκδοση αυτού του τεχνικού προτύπου, η νομοθεσία για τα ξύδια υπήρχε ήδη στη Σλοβενία και ήταν σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», προσθέτει ο φορέας.

Σύμφωνα με την Κοινοπραξία, το ξύδι της Μόντενα αποτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ καταναλωτικής αξίας, με το 92% των προϊόντων να εξάγονται, συμβάλλοντας στο καλάθι “made in Italy” με 100 εκατομμύρια λίτρα πιστοποιημένης παραγωγής.

Προηγούμενη ήττα στα δικαστήρια

Το 2019 οι παραγωγοί ξιδιού από την Ιταλία έχασαν μια νομική μάχη με την Balema, μια γερμανική επιχείρηση, για τη χρήση των όρων “aceto balsamico” και “Deutscher balsamico”.

Το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι το «aceto» είναι ένας κοινός όρος που σημαίνει απλώς ξύδι και ότι το «balsamico», με παρόμοιο τρόπο, είναι απλώς ένα επίθετο που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τη γεύση του ξιδιού, με τους δύο όρους να μην έχουν γεωγραφικές συνδηλώσεις.

Το ΔΕΕ δήλωσε ότι ο προστατευόμενος όρος είναι ο πλήρης, καταχωρημένος στο σύνολό του, «aceto balsamico di Modena». Η τελευταία νομική μάχη διήρκεσε χρόνια, καθώς η Balema προσέφυγε πρώτη στα γερμανικά δικαστήρια, τα οποία παρέπεμψαν την υπόθεση στο ΔΕΕ.

Χρυσή χρονιά για τον μαύρο χρυσό

Το παραδοσιακό βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα έχει αυξηθεί κατά 60% φέτος, σύμφωνα με το ίδρυμα Qualivita, την ένωση ιταλικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.

«Ο καταναλωτής έχει επιβεβαιώσει τα τελευταία χρόνια ότι δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα ποιοτικά προϊόντα και το έχει δείξει συνεχίζοντας να μας επιλέγει παρόλο που δεν είναι βασικό προϊόν διατροφής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική στιγμή», σημειώνει ο Enrico Corsini, πρόεδρος της Κοινοπραξίας για την Προστασία του Παραδοσιακού Βαλσαμικού Ξιδιού της Μόντενα ΠΓΕ.

Ο παραδοσιακός ελάχιστος χρόνος παλαίωσης για το βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα είναι 12 χρόνια, που εκτείνεται σε 25 χρόνια για τα έξτρα παλαιωμένα (“Extra Vecchio”), με ορισμένες υπάρχουσες κατηγορίες να υπερβαίνουν τα 150 έως 200 χρόνια, εξηγεί η κοινοπραξία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φέτα: Αξιολόγηση ποιότητας σε συνάρτηση με το δοχείο ωρίμανσης – Μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Έλληνες επιστήμονες συνέκριναν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φέτας που ωρίμασε σε ξύλινο βαρέλι, σε δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα και σε δοχείο από κασσίτερο.

Κοροϊδεύουν επίσημα το φυτικό γάλα: Καταγγελία για την περιπαικτική διαφήμιση “γάλα από ξύλο”

Μαίνεται ο "πόλεμος" μεταξύ της γαλακτοβιομηχανίας και της βιομηχανίας φυτικών ροφημάτων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα